Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02 17:06 - Научни открития. вълците в Чернобилската зона, квантови компютри, глобално застудянаве и др.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 276 Коментари: 0 Гласове:
2



НАУЧНИ ОТКРИТИЯ
  - Нови изследвания показват, че популацията от вълци, живеещи в Чернобилската забранена зона, е генетично различна от техните събратя извън региона. Трябва да се отбележи, че облъчените вълци изглежда са развили защитни мутации, които увеличават шансовете им да оцелеят от рак.
  Проучването е установило, че вълците в Чернобилската зона са изложени на повече от 11,28 милирема радиация всеки ден през целия си живот – повече от 6 пъти над законовата граница за работещите хора с радиоактивни материали.
  При вълците е променена имунната им система, подобно на пациентите, преминаващи лъчетерапия при ракови заболявания. Генетичен анализ е показвал, че части от генома на вълка е придобил известна устойчивост към рак.
  Подобни резултати са наблюдавани сред стотици полудиви кучета, живеещи в Чернобилската зона. През 2023 г. учени откриха, че бездомните кучета от Чернобил са генетично различни от домашните, живеещи в други части на света.
  Това откритие може да помогне за откриването на защитни мутации, които да увеличават шансовете на хората да оцелеят при заболяване от рак.
  Популацията на вълците в Чернобилската зона е в пъти по-висока от плътността на населението в околните райони.

  - Учени смятат, че квантовите компютри могат да бъдат направени по-стабилни с помощта на кристали на времето, които ще позволят да се увеличи производителността на квантовата система на 28 кубита.
  Създаването на физическа система, наречена времеви кристал, помогнала на изследователите да стабилизират крехкото състояние на суперпозиция в квантов компютър.
  Когато Нобеловият лауреат Франк Вилчек за първи път теоретизира съществуването на времеви кристали през 2012 г., идеята предизвика много спорове, тъй като тяхната отличителна черта е способността постоянно да превключват между две състояния без разход на енергия - което изглежда, че противоречи на законите на физиката. Оттогава обаче няколко изследователски групи успяват да изградят времеви кристали в лабораторни условия, включително вътре в квантов компютър.
  Биао Хуанг от Университета към Китайската академия на науките и колегите му са създадали един вид "лост за управление" за техния квантов компютър, използвайки така наречения Кристал на времето - физическа система с нарушена симетрия спрямо изместването на времето. Това донякъде напомня на процеса на кристализация, когато атомите в триизмерното пространство са подредени в твърда кристална решетка (например хлорни и натриеви атоми в кристали на готварска сол).
  Кубитите в новия квантов компютър са направени от миниатюрни схеми, които провеждат добре електричеството и могат да се управляват с помощта на микровълни. За разлика от обикновените компютри, където битовете имат стойност 1 или 0, в този случай квантовите състояния позволяват кубитите да бъдат едновременно равни на 1 и 0. Хуанг казва, че това е малко като известния мисловен експеримент с котката на Шрьодингер, която е „мъртва“ и „жива“ едновременно преди статусът й да бъде потвърден.
  Изследователите са успели да поставят кубитите в специално състояние, наречено състояние на Гриндерберг-Хорн-Цейлингер - ГХЦ състояние (Greenberger-Horn-Zeilinger (GHC състояние), в което всички те са неразривно свързани един с друг чрез квантово заплитане.
  Способността да се създават много големи ГХЦ състояния - тоест състоящи се от много кубити - би разширила обхвата на разбирането на физиците защо квантовите ефекти намаляват за все по-големи обекти. „Това би било много полезно, тъй като квантовото заплитане на много тела е необходима съставка за много приложения на квантовите изчисления и комуникацията на данни“, казва Хуанг.
  Минали експерименти обаче показаха, че колкото повече кубити изграждат ГХЦ състояние, толкова по-крехко става то - което означава, че неговите специални свойства в квантовата система могат лесно да бъдат унищожени дори от малки смущения.
  Изследователите откриха начин да минимизират смущенията в своето устройство, което им позволява да създадат рекордно 60-кубитово ГХЦ състояние. Това е с 28 кубита повече от най-„идеалното“ състояние на така наречената котка на Шрьодингер. Но за да продължи това състояние по-дълго, те решили да използват кристала в дискретно време.
  Експертите въздействали върху кубитите със специфична последователност микровълни, всяка от които променя състоянието на кубитите или ги кара да си взаимодействат. Микровълновите импулси "поставят" кубитите в желаните състояния, така че техните квантови свойства осцилират във времето и образуват времеви кристал.
  Вдъхновени от експеримента с котката на Шрьодингер, изследователите стабилизирали крехкото състояние на суперпозиция, създавайки вътре в квантовия компютър като създали така наречения времеви кристал.
  „Използвахме структурата на кристала в дискретно време, за да изградим „безопасен дом“, за защита на крехките ГХЦ състояния“, казва Хуанг. "Доколкото ни е известно, това е първото практическо приложение на дискретен времеви кристал. Нашата работа предполага, че времевите кристали са не само концептуално интересни, но имат и практическа ценност."
  Според Франциско Мачадо от Харвардския университет, колебанията на времевия кристал са способни да отсеят смущенията, които в обикновени условия биха довели до разрушаването на една от трите подсистеми на ГХЦ състоянието.
  „Тази експериментална работа е много впечатляваща и демонстрира голям научен и технологичен прогрес“, казва Марио Крен, ръководител на изследователската група на лабораторията за изкуствен интелект в Института за физика на светлината "Макс Планк" (Германия).

  - В Сащ е представен огледален таблет с изкуствен интелект, който може да разкаже за благосъстоянието на човека, който седи пред него и дори е „може да предупреждава за заплаха от смърт“.
  „MagicMirror е таблет, който може да проследява повече от 100 здравни параметъра. Производителят твърди, че устройството може да открива признаци на треска, високо кръвно налягане, депресия, диабет и дори да предупреждава потребителя за заплаха от близка смърт.
  За да анализира състоянието, устройството има вградена камера, която сканира кръвния поток под повърхността на кожата и предава получените данни в облак, последван от анализ с помощта на Изкуствен интелект.
  Устройството вече е наречено „идеално за старчески дом“, но производителят се надява, че продуктът ще се използва широко във всички сфери на живота и ще стане домашен медицински уред.

  - Учени от Уралския федерален университет (РФ) и компанията BioSmart подобриха биометричните скенери на дланта, които идентифицират човек по уникалната шарка на вените.
  Сега скенерът разпознава и данни, ако има дълбоки порязвания или изгаряния по ръцете, съобщи отделът за научни комуникации на УрФУ. Процентът на грешка на устройството е 1,3% за база данни от 10 хиляди души. Времето за идентифициране отнема по-малко от една секунда.

  - Краят на мита за глобалното затопляне:
  Изследователи от британския университет в Нортумбрия стигнаха до извода, че на Земята е започнала малка ледникова епоха, като по този начин потвърдиха версията на руски учени за предстоящото застудяване на планетата.
  За разлика от примитивната хипотеза, че климатът зависи само от една причина - концентрацията на парникови газове в атмосферата, в Института по океанология на името на П.П. Ширшов на РАН, професор O.Г. Сорохтин разработи физическа теория за климата на Земята. Тя показва, че температурата на тропосферата (долния слой на земната атмосфера) и самата земна повърхност зависи от поне седем основни фактора:
  1) от яркостта на Слънцето,
  2) от атмосферното налягане,
  3) от отразяващата способност на Земята (нейното албедо),
4) от ъгъла на прецесия на оста на въртене на Земята,
  5) от топлинния капацитет на въздуха,
  6) от влажността и
  7) от поглъщането на топлинна радиация от Слънцето и Земята от оранжерията газове. При това е необходимо да се вземе предвид отрицателната обратна връзка от преобразуването на слънчевата радиация от облачната покривка на планетата, която обикновено играе основна роля при формирането на нейното албедо (т.е. отразяващата способност).
  Теорията, предложена от Сорохтин, е количествена и дава възможност да се изчисли числено както влиянието върху климата на всеки от изброените фактори поотделно, така и тяхното общо влияние.
  Добре известни (и публикувани!) експериментални резултати почти недвусмислено показват, че колебанията в концентрацията на CO2 в атмосферата са СЛЕДСТВИЕ ОТ ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА, А НЕ ПРИЧИНА ОТ НЕГО.
  Картината на промените в климата на Земята през последните 400 000 години, с добавянето на прогноза за следващите 120 000 години, ни позволява да заключим, че в бъдеще ще изпитаме само значително охлаждане на климата, но трябва да подготвим за това от сега.
  Дори значителните емисии на въглероден диоксид, създаден от човека, в земната атмосфера всъщност не променят средните показатели на нейния топлинен режим и парниковия ефект. В същото време увеличаването на концентрацията на този газ в земната атмосфера несъмнено е полезен фактор, който значително повишава селскостопанската производителност и допринася за по-ефективното възстановяване на растителната маса в районите на обезлесяване.
  След 15 години горе-долу, нас ни чака ГЛОБАЛНО ЗАХЛАЖДАНЕ, подобно на това, което е било в началото на 18 век в Европа.
  Предстоящото застудяване може да е най-дълбокото за последните няколко хиляди години, но трябва да се подготвим за него сега, тъй като ще бъде предвестник на следващата ледникова епоха.
  Причината за продължаващото и предстоящо глобално захлаждане на климата също се свързва с намаляването на ъгъла на прецесия на Земята и намаляването на общото налягане на земната атмосфера.
  Според О.Г. Сорохтин, това се дължи на жизнената активност на азот-консумиращите бактерии, които постоянно премахват азота от въздуха и го прехвърлят във валежите. За съжаление тези процеси са неконтролируеми и едва ли ще успеем да направим нещо, за да ги спрем.
  Идва въпроса - на кого и защо, е изгодно да заплашва човечеството с мита за глобално затопляне?! https://newizv.ru/…/konets-mifa-o-globalnom-poteplenii…

  - Има официално научно изследване, което показва, че в повече от 80% от фермите, отглеждащи насекоми за човешка консумация, са открити различни паразити, а в 30-35% от тях, тези паразити са били патогенни (опасни) за животни и хора. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613697/

  - Беларуски учени решиха да създадат ваксина срещу кариес - тя ще попречи на микроорганизмите да достигнат до твърдата тъкан на зъба. Работата по ваксината започна в началото на януари 2024 г.

  - Общото количество на космическите отпадъци, според статистическите изчисления, надхвърля 100 милиона парчета. Масата му се състои от малки фрагменти с размер до 10 см и частици с размер под 1 см. Междувременно дори такива малки обекти, движещи се с гигантски скорости, могат да причинят сериозни щети и дори да доведат до унищожаване на космически кораби.

  - Проучване в списание Cureus твърди, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna са причинили повече смъртни случаи, отколкото са предотвратили, въз основа на ранните доклади от фаза 3 на изпитванията. „За всеки спасен живот се случват почти 14 пъти повече смърти.

  превод: делфин-хадзапи



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3814156
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия