Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 15:58 - Епохални открития, направени случайно
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10093 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ани Ефремова 28.07.2013 Случайността е нещо, в което повечето хора не вярват, но тайничко се надяват да им помогне в много начинания. За определени личности пък важи теорията на т.нар. изчислена случайност­ нещата се случват в момента, в който трябва да станат. Електронното издание iskamdaznam.com е направило представителна извадка на световни научни постижения, появили се на бял свят заради различни случайности.

Стар шкаф донесъл радиоактивността на света

На всеки нормален човек ще му се изправят косите и без фризьор, ако чуе от друг две думи: „Опа!” и „Радиоактивност”. Но в случая на физика Анри Бекерел тези слова се появили след инцидент, който е възвестил на света появата на радиоактивността. През 1896 г. Бекерел се интересувал от две неща: естествената флуоресценция и рентгеновите лъчи. Провел множество експерименти, за да разбере дали естествените флуоресцентни минерали произвеждат рентгенови лъчи, след като бъдат оставени на слънчева светлина. Имало само един проблем – провеждал е експериментите през зимата и цяла седмица небето било закрито от облаци. Оставил оборудването си в шкаф и зачакал слънчев ден. Когато се заел отново с експериментите, Бекерел видял, че парчето уран, който бил оставил в шкафа, се било отличило върху фотографска плака, без да бъде излагано на слънчева светлина. Работейки с Мари и Пиер Кюри, той открил, че уранът е радиоактивен.


Боя вместо цяр за малария

18-годишният химик Уилям Пъркин искал да открие лек за маларията, но вместо това променил лицето на модния бизнес завинаги. През 1856 г. Пъркин се опитвал да получи изкуствен хинин. Вместо лекарство за малария резултатите от експериментите му били гъста и тъмна каша. Вглеждайки се, младият мъж видял красив цвят в цялата тази бъркотия. Оказало се, че той е произвел първото синтетично багрило. То било много по-добро от естественото. Цветът бил по-светъл, по-наситен и не се измивал при пране. Един от хората, вдъхновени от работата на Пъркин, бил немският бактериолог Паул Ерлих, който използвал багрилата, за да постави началото на имунологията и химиотерапията.


И готварската печка помага на науката

Американският изобретател Чарлз Гудиър имал една фикс идея ­ да открие начини да направи каучука по-лесен за обработка и да остане устойчив на температурни промени. Един ден по щастлива случайност разлял смес от каучук, сяра и олово върху готварската си печка, докато емоционално показвал на случайни работници из складовете (търсейки място за експериментите си) материала. Горещината разтопила сместа, но не я изгорила. Гудиър забелязал, че след това кашата се втвърдила, но още можела да се използва. Днес вулканизираната гума се използва във всичко, от автомобилни гуми до обувки и хокейни шайби.


Колко е добре да извадиш грешното нещо от кутия

С днешна дата пейсмейкърът е машинка, която удължава с доста време живота на болните от сърце. Тя се е появила обаче, защото американският инженер Уилсън Грийтбач бръкнал в една кутия и извадил от там грешното нещо. Грийтбач работел по устройство, което да възпроизвежда звуците на бързо биещо сърце. Посегнал в кутия, за да извади резистор, който му бил нужен, но в ръката му се озовал такъв от 1 мегаом вместо от 10 000 ома. Устройството пулсирало 1,8 милисекунди и спирало за 1 секунда. Идеалният сърдечен ритъм.


С мръсно бюро влизате в историята

Сър Александър Флеминг ­ известният имунолог и бактериолог, не си почистил работното място в един хубав ден през 1928 година, преди да излезе във ваканция. Когато се върнал след една седмица, той открил странна плесен по някои от културите си.

По-озадачаващото било, че около нея не виреели никакви бактерии. Така бил изнамерен пеницилинът ­ първият и до днес широко използван антибиотик.


http://www.monitor.bg/article?id=393990






Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777532
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия