Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2023 20:17 - ДАВОС: РЪКОВОДИТЕЛИТЕ. Накратко от деня 16.01.2023 г.и 17.01.2023
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2023 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДАВОС: РЪКОВОДИТЕЛИТЕ

  Взето е от официалната им страница
  Форумът се председателства от основателя и изпълнителен председател професор Клаус Шваб. Той се ръководи от Настоятелство, изключителни личности, които действат като пазители на неговата мисия и ценности и наблюдават работата на Форума за насърчаване на истинското глобално гражданство.

  1. Mukesh D. Ambani - Председател и управляващ директор, Reliance Industries
  2. Marc Benioff - Председател и съглавен изпълнителен директор, Salesforce
  3. Peter Brabeck-Letmathe - Заместник-председател на Съвета на попечителите, Световен икономически форум
  4. Thomas Buberl - Главен изпълнителен директор, AXA
  5. Laurence D. Fink - Председател и главен изпълнителен директор, BlackRock
  6. Chrystia Freeland - Вицепремиер и министър на финансите, кабинет на вицепремиера на Канада
  7. Orit Gadiesh - Председател, Bain & Company
  8. Kristalina Georgieva - Управляващ директор, Международен валутен фонд (МВФ) 9. Fabiola Gianotti - Генерален директор, Европейска организация за ядрени изследвания (CERN)
  10. Al Gore - Вицепрезидент на САЩ (1993-2001); Председател и съосновател, Generation Investment Management LLP
  11. Andre Hoffmann - Председател, Massellaz
  12. Paula Ingabire - Министър на информационните комуникационни технологии и иновациите, Министерство на информационните комуникационни технологии и иновациите на Руанда
  13. Joe Kaeser - Председател на Надзорния съвет на Siemens Energy
  14. Christine Lagarde - Президент на Европейската централна банка
  15. Yo-Yo Ma - Виолончелист
  16. Patrice Motsepe - Основател и изпълнителен председател, African Rainbow Minerals
  17. Ngozi Okonjo-Iweala - Генерален директор, Световна търговска организация (СТО)
  18. Lubna S. Olayan - Председател на изпълнителния комитет, Olayan Financing Group
  19. H.M. Кралица Рания Ал Абдула от Хашемитското кралство Йордания - Кралица на Хашемитското кралство Йордания, офис на Нейно Величество Кралица Рания Ал Абдула
  20. L. Rafael Reif - Президент, Масачузетски технологичен институт
  21. David M. Rubenstein - Съосновател и съпредседател, Carlyle
  22. Mark Schneider - Главен изпълнителен директор, Nestlй
  23. Klaus Schwab - Основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум
  24. Tharman Shanmugaratnam - Старши министър, правителството на Сингапур
  25. Jim Hagemann Snabe - Председател, Siemens
  26. Julie Sweet - Председател и главен изпълнителен директор, Accenture
  27. Feike Sybesma - Председател на Надзорния съвет, Royal Philips
  28. Heizo Takenaka - Почетен професор, университет Кейо
  29. Zhu Min - Председател, Национален институт за финансови изследвания



  И ето извадкиот 16.01.2023 г.

  1. Както системите на общественото здравеопазване, така и фармацевтичните компании трябва да се адаптират и да се фокусират отново върху пациентите. Тъй като хората живеят по-дълго, съществува непропорционално и неустойчиво съотношение на зависимост между работещите и пенсионерите.
  Превенцията е по-добра от лечението, но здравните услуги са по-фокусирани върху лечението, отколкото върху предотвратяването на заболяването.
  Фармацевтичната индустрия трябва да си сътрудничи по-добре със системите на здравеопазване, за да увеличи максимално достъпа на пациентите до профилактика и лечение.
  Мари-Франс Чудин

  2. Светът преживява продължителни икономически, социални и геополитически сътресения.
  Бизнес лидерите нямат друг избор, освен да се научат как да работят ефективно в днешната непредвидима среда.
  За да се изправят лице в лице с несигурния свят, предприятията трябва да мислят мащабно и да разработят стратегии за растеж, които са целенасочени и фокусирани върху създаването на дългосрочна стойност, а не само върху краткосрочни печалби.
  Едно е ясно, че няма да се върнем към старото нормално. Бизнес лидерите нямат друг избор, освен да се научат как да работят ефективно в днешната непредвидима среда.
  - Изградете доверие със заинтересованите страни
  - Вградете водена от стойност устойчивост
  Преходът към нисковъглеродна икономика предлага вълнуващи възможности за бизнеса да генерира приходи в области като зелени иновации, чисти технологии и възобновяеми източници.
  - Преосмислете търговията и веригите за доставки
  Предприятията трябва изцяло да преосмислят принципите на своите модели на доставки. Това означава намаляване на зависимостта от географии с един източник, автоматизиране на процесите, доколкото е възможно, и използване на облачна технология за насърчаване на простотата и видимостта по цялата верига на доставки.
  - Не спирайте да инвестирате в технологии
  - Поставете хората в центъра на бизнеса
  Джули Лин Тейгланд

  3. Свободният и сигурен поток от данни в световен мащаб е основен стълб на глобалната икономика.
  Сътрудничеството между правителствата, бизнеса, групите на гражданското общество и академичните среди при разработването на политики и механизми за свободен поток от данни ще бъде от съществено значение за създаването на по-приобщаваща, стабилна и устойчива глобална цифрова икономика.
  76% от хората искат поне опцията да имат повече контрол върху данните си.
  35% от хората в световен мащаб са по-малко склонни да се ангажират дигитално поради липсата на достатъчно контрол на разрешенията, включително поради това, че е по-малко вероятно да извършват дигитална дейност като онлайн пазаруване. Координираното сътрудничество днес ще ни доведе до по-приобщаваща, стабилна и устойчива глобална цифрова икономика утре.
  Кимбърли Бела и Supheakmungkol Sarin

  4. Глобалните хранителни системи трябва бързо да се адаптират, за да бъдат по-устойчиви - като същевременно правилно подхранват нарастващото глобално население.
  Чрез по-ясна информация за храненето и по-широка продуктова гама от устойчиви стоки, производителите на храни могат да се харесат на развиващите се потребителски апетити, като същевременно се грижат за планетата.
  Правилно етикетиране на храните.
  Продукти, щадящи климата.
  Устойчивите варианти на храни да бъдат направени по-вкусни и привлекателни от неустойчивите-един вид изкуствените да ги направят по-привлекателни от истинските, но "вредящи" на екологията.
  Марк Шнайдер

  5. Глобалните смущения се засилват навсякъде - от геополитиката до храните и енергията. Справянето с тези смущения не може да бъде направено на части — трябва да се изправим срещу тях системно.
  За да подкрепим нашите договорени климатични цели и да снабдим домовете и икономиките си със сигурна и достъпна енергия, се нуждаем от преход към зелена енергия. Това означава да харчите допълнителни 3,5 трилиона долара годишно за свързани физически активи до 2050 г.
  Бьорге Бренде и Боб Стърнфелс

  6. Световната икономика се дигитализира със зашеметяваща скорост.

Трансграничната електронна търговия се е увеличила 45 пъти за десетилетие до приблизително 2,7 трилиона долара. Днес почти две трети от глобалната търговия е свързана с цифровите технологии.
  Глобални правила за електронна търговия чрез СТО.
  Фумико Кудо

  7. Установените корпорации да работят върху иновации, гарантиращи околната среда, зачитане на човешките права и подобряване на обществото като цяло. Например социалното предприятие Babban Gona предоставя микрофинансиране на дребни фермери и пилотира първата в Нигерия програма за метеорологична застраховка със SwissRe за защита на техните култури.
  AB InBev, водещата пивоварна в света, през 2018 г. създаде програмата 100+ Accelerato и предлага до $100 000 финансиране за жизнеспособни проекти.
  Кола Кола и Палмолив-Колгейт са се присъединили към тази програма.
  Един страхотен пример е Toroto, стартираща компания, която внедрява базирани на природата решения с технологично проследимост. Чрез 100+ Toroto приложи регенеративни земеделски практики с фермери, отглеждащи ечемик на 30 хектара в Апан, Мексико, което доведе до 50% намаление на използването на торове, 33% намаление на въглеродните емисии и 33% увеличение на органичния въглерод в почвата.
  През 2023 г. Глобалният алианс - Давос, ще създаде допълнителни казуси за бизнеса и ще предложи подбрани ангажименти за всяка компания, която се интересува от социалното предприемачество, за да създаде бизнес, обществена и екологична стойност.
  Кола Маша, Езги Барсенас и Екатерина Демушкина




1. Заради климата филантропията да се използва по нови начини.

  2. Стартирането на програмата Ocean 20 под председателството на Г-20 на Индонезия осигурява платформа за колективни действия за генериране на устойчива океанска икономика.
  Натискът върху океана, идентифицира областите за отговорно стопанисване.

  2. От роботи, сортиращи пластмасови отпадъци до устойчиви решения за глобалните гори.

  3. Градове с нулеви нетни емисии.

  4. Отглеждане на 1 трилион дървета до 2030 г.

  5. Възстановяване на екосистемите.

  6. Вериги за доставки без да се секат горите.

  7. Загубата на биоразнообразие и колапсът на екосистемите се смята за един от най-бързо влошаващите се глобални рискове през следващото десетилетие, а рисковете за околната среда съставляват шест от 10-те най-големи рискове през следващите 10 години.

  8. Преминаване към неизкопаеми горива.

  9. Запазени, отгледани и възстановени са над 125 милиарда дървета - (да, ама защо не се говори за трилионите изгорени дървета в Амазония и Сибир, в Европа и Африка от умишлени пожари).

  10. Защита на 15 милиона хектара мангрови гори до 2030 г.

  10 милиарда дървета в Пакистан; 180 милиона в Колумбия; 75 милиона в Обединеното кралство; 70 милиарда в Китай; и ангажимента на Бразилия за нулево обезлесяване до края на десетилетието.

  11. Дигитализацията ще стимулира глобално възстановяване на малкия бизнес. - (направо го е стимулирала, ама в обратния ред, за закриване...)

  12. Преодоляване глобалната разлика икономическа между половете.

  13. Намаляване на бюрокрацията и наблягане на цифровизацията.

  14. Повторна употреба на изделия.
  Половината от световното производство на пластмаса е за еднократна употреба и само 14% от пластмасовите опаковки се събират за рециклиране; разчитането само на рециклирането няма да реши проблема с отпадъците.
  Производството на пластмаса също така увеличава въглеродните емисии, тъй като е страничен продукт от петрола и оказва влияние върху здравето, като микропластмасата наскоро беше открита в човешката кръв.
  Според скорошно проучване на социологическата фирма Ipsos, 88% от хората по света подкрепят международен договор за справяне със замърсяването с пластмаса, като в момента се водят преговори на ООН за разработване на правно обвързващо споразумение до края на 2024 г.

  15. Алиансът за действие по храните беше стартиран по време на срещата на високо равнище за въздействието върху устойчивото развитие 2019 от Световния икономически форум, Международния фонд за земеделско развитие (IFAD) и Rabobank и днес включва над 35 партньора от правителството, бизнеса, международните организации, гражданското общество и фермерските организации.

  16. Разширяване на производството на здравословни продукти в Африка. (плачат в статията как Африка останали без "спасителните фъкЦи-ни", маски и т.н.). Частният сектор да се ангажира... и координира... Финансиране, подкрепено от правителствата... Местно производство на лекарства и консумативи.

  17. Дигитализация.

  18. Киберпандемията: Необходимост от засилена киберустойчивост в телекомуникациите
  Знаете ли, че около 51 петабайта данни са създадени по целия свят, докато четете това изречение?
  Това е еквивалентът на 51 000 000 000 мегабайта – и се предполага, че създаваме 2,5 квинтилиона байта данни всеки ден. Числата са трудни за разбиране и не става по-лесно. Очаква се общото количество данни в световен мащаб да нарасне до повече от 180 зетабайта до 2025 г. – или 180 000 000 000 000 000 мегабайта.
  Дигитализацията е и един от ключовете към зеления преход на нашето общество.

Цифровите операции и оперативните процеси, ориентирани към данни, позволяват зелени иновации от подобрени промишлени процеси и улавяне и съхранение на въглерод до оптимизирано използване на енергия и селско стопанство.

  Превод от английски с гугъл: делфин-хадзапи


ДАВОС, от 17.01.2023 г.

  1. Global Collaboration Village е първата глобална, целенасочена платформа за метавселена в партньорство с Accenture и Microsoft.

  Тази нова форма на технологично активирано човешко взаимодействие е на път да стане повсеместно в нашия личен и професионален живот. Милиарди долари се инвестират в разработването на метавселената, която се предвижда да се превърне в пазар от 800 милиарда долара до 2024 г. Бизнес ръководители, държавни служители и лидери на гражданското общество трябва да се обединят, за да дефинират и изградят икономически жизнеспособна, оперативно съвместима, безопасна, справедлива и приобщаваща метавселена.

  2. През последните години обаче има критична промяна. Днес в общността на науката за климата 97% са съгласни, че хората са създали глобалното затопляне – консенсус, който не винаги е бил факт. По света доверието на обществото в науката за климата нарасна. Вече няма нужда да губим време в спорове дали има криза.
  Време е наистина да се заемем с най-голямото предизвикателство, пред което човечеството някога се е изправяло.

  3. Декарбонизиране на бетонната и циментова индустрия.

  4. Само хранително-вкусовите системи са отговорни за една трета от емисиите на парникови газове, повече от 70% от използването на прясна вода и 80% от обезлесяването на тропическите гори и загубата на местообитания.

  5. Равнопоставеност между половете.

  6. Награждавали са разни активисти на Форума.

  7. Млечната промишленост е отговорна за най-големия дял от въглеродните емисии, произведени от селскостопанския сектор.
  Коригиране на структурата на фуражите, оптимизиране на структурата на стадата от едър рогат добитък, подобряване на управлението на оборски тор, разработване на носими устройства за събиране на метан и използване на генетична технология.

  8. Технология за биосинтез. Фуражни заместители, хранителни протеини, протеинова индустрия.

  9. Световният икономически форум стартира Регионалното сътрудничество за производство на vах-ини (RVMC) на годишната си среща в Давос през 2022 г. и вече е разработил рамка за справяне с критичните проблеми. Местно производство на такива...

  10. Филантропията може да направи много повече по въпросите, свързани с климата и природата.

  11. Зелена енергетика, нулеви въглеродни емисии...

  12. Лиу Хе, вицепремиер на Китайската народна република, Държавният съвет на Китайската народна република говори в Давос 2023 г.
  Сътрудничество в един фрагментиран свят.
  Ефективен международен икономически ред да продължава да се поддържа.

  13. Говорили са за справедливо заплащане, задържане на работниците, за зелени работни места, за преквалификации и т.н.

  14. Саудитска Арабия наскоро стартира няколко инициативи, насочени към превръщането на страната в една от най-напредналите в технологично отношение в света.
  Инфраструктурните проекти включват Saudi Vision Cable, първият подводен кабел с голям капацитет в Червено море.

  15. От 1970-2019 г. броят на годишните екстремни метеорологични събития се е увеличил с коефициент пет, макар и да е леко намалял между 2000-те и 2010-те, според данни на Световната метеорологична организация (СМО).

  16. Нарастващата урбанизация – прогнозира се, че градовете ще съставляват 68% от световното население до 2050 г., спрямо 55% днес.

  17. Опазването и възстановяването на деградирали горски ландшафти е от съществено значение за борбата с глобалното изменение на климата и предотвратяването на загубата на биологично разнообразие. Редица компании обещаха да помогнат за отглеждането на 1 трилион дървета през следващите седем години, като предстои да се включат още.

  18. Компании от различни сектори, като минно дело и автомобилостроене, инвестират в опазването и възстановяването на горите.
  Meta си партнира с Националната индийска въглеродна коалиция (NICC), за да гарантира, че плановете за намаляване на въглерода включват лидерството, традиционните екологични знания и визията на коренното население.
  Mahindra също се е ангажирала да засажда над 1 милион дървета годишно чрез своята инициатива Project Hariyali и вече е засадила над 20 милиона дървета. Целта му е да създаде функционални гори за местните общности, за да подобри поминъка на дребните собственици и маргиналните фермери, като същевременно възстанови горските екосистеми.

  19. Горите са от решаващо значение за здравето на планетата. Те отделят въглерод, регулират глобалните температури и сладководните потоци, зареждат подпочвените води, закрепват плодородна почва и действат като бариери срещу наводнения. Те приютяват 80% от световното сухоземно биоразнообразие, осигуряват местообитания за много видове и са източник на препитание за 350 милиона души.

  20. Деградацията и загубата на гори дестабилизират планетата в мащаб, невиждан в човешката история. Загубили сме почти половината от 6-те трилиона дървета, които са съществували на Земята преди появата на селското стопанство преди 12 000 години. Всяка година губим около 15 милиарда повече.

  Извадки и Превод от английски с авто преводача на Гугъл: делфин-хадзапи

  16.01.2023



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3824442
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия