Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2022 16:59 - Китай - конгреса на ККП, робот-хуманоид в палатата на лордовете, насекоми, ферми, протести и др.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
- Протести в Европа - Испания, Германия - Дрезден, Нойбранденбург и Лайпциг, Франция - Париж.

  - В Пекин е открит 20 конгрес на ККП. Цел е да се превърне Китай във "велика съвременна социалистическа държава". Ориентиране към вътрешната икономика.
  Си Дзин Пин е Генерален секретар на Партията, Върховен Главнокомандващ, Глава на Държавата. Има голям авторитет. Удържал е победа над крайната бедност в Китай. За 8 год. 250 милиарда долара са инвестирани в борба с абсолютната бедност.

- Си Дзин Пин е говорил 2 часа пред Конгреса:
  Ситуацията в Хонг Конг е достигнала важен преломен момент и е преминала от хаос към управление.
  Китай се стреми към мирно съединяване с Тайван, но не се отказва от решаване на въпроса и силово.
  Ще се продължи с военната реформа, за да може към 100-годишнината на НОАК през 2027 г. да бъдат въоръжена сила от световно ниво.
  Китай ще поддържа частният сектор в икономиката и ще позволи на пазара да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите.

  - The Economist смята, че Сащ не трябва напълно да изолират Китай, за да не се затвори в себе си и да стане още по-опасен.

  - Главата на Английската банка Бейли: Банката ще повишава лихвените проценти, за да изпълни задачата по инфлацията.

  - Съставът на обновеното Политбюро на ЦК на ККП на Китай, промените в Устава, ще бъдат известни към края на другата седмица.
  Днес е само стерилната официална част. ККП изпраща сигнал, че "всичко върви по план". Докладът на Си няма никакви ясни сигнали.
  Вървящият след него бивш генсек и бивш първи секретар на комсомола Ху Дзин Тао - е демонстрация на приемственост. Бившия генсек Цзян Дзъ Мин и премиера му Чжу Жен Ци ги няма, както не са присъствали и на 100 годишнината на ККП.

  - Посолството на Китай в Украйна и Външното им министерство призовават гражданите си да напускат тази страна.

  - Китайския посланик в Исландия Хе Жулун встъпил в словесни пререкания с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауър на асамблеята "Полярен кръг" в Рейкявик заради ситуацията в Украйна.
  В речта си Бауър заявил, че Китай "не уважава ценностите" на Нато и "подкопава Световният правов ред".
  Хе Жулун му отговорил, че изказването му е изпълнено с надменност.
  Адмиралът попитал защо, въпреки че за Китай бил важен суверенитета, все още не са осъдили РФ за войната.
  Хе Жулун отговорил, че позицията на Китай "по украинската криза" отчита историческата перспектива, а на света му е необходимо "да разбере първопричината" за ставащото в Украйна.

  - Военен трибунал в Конго е издал с.ъртна прис.да на 5 военни, в това число и на 2-ма полковника, и 1 невоенен за у.ийството на 2-ма китайски сътрудници на компания по добив на злато.

  - В Иран продължават протестите - това си е цветна ре.олюция.

  - Bloomberg с препратка към свои източници, съобщава, че в Сащ разглеждат план за евакуация от Тайван на специалистите по производството на чипове в случай на война.
  Сащ създават алианс Chip 4, в който влизат Сащ, Япония, Южна Корея и Тайван за обезпечаването на надеждни доставки на микросхеми.

  - Човекът, затворил Ухан Ма Гоцян е станал един от 3-мата нови кандидати за членове на ЦК.
  Ма Гоцян е бил свален от поста секретар на градския комитет на Ухан, веднага след решението му за лок-дау-на, заедно с комсомолеца Чжоу Сянван.
  Смяташе се, че Ма е арестуван, но той се появява в края на август 2021 г. в регионалния парламент на провинция Хубей, януари 2022 е назначен за заместник на главата на парламента на тази провинция.
  Партията на лок-дау-нистите е още силна и никъде не е изчезвала.

  - В Китай предстои да има нов премиер. Ли Ке Цян не може да заема тази длъжност 3 поредни пъти. Той е на този пост до март 2023 г.

  - Шолц, немския канцлер, готви визита в Китай след 20-я конгрес на ККП.

  - Volkswagen ще насочи 2,4 млрд. евро за създаване на съвместно предприятие по разработка на технологии автономно каране в Китай.

  - Китай и страните от Евроазиатския съюз разглеждат възможността да създадат зона за свободна търговия.
  Работи се по създаване на цифрови коридори, въвеждане на електронен сертификат за стоките.
  Провеждат се консултации със съответните органи на КНР, за по-нататъшно опростяване на търговските процедури.

  - Сащ планират да забранят всички продажби на новите телекомуникационни устройства Huawei и ZTE от съображения за националната безопасност.

  - Китай е открил най-големият в света завод за съхраняване на енергия от втечнен въздух, където не се използва литий. Това е най-ефективната система за съхраняване на енергия на чист втечнен въздух.
  Към 2030 г. Китай планира да съхранява почти 1/4 от своята излишна енергия във вид на втечнен въздух. Това може да бъде много по-евтино и няма токсични материали.

  - Властите на Южна Корея са се обърнали към Сащ с предложение да се разположат самолетоносачи и подводници на постоянна основа край Корейския полуостров, за да се засили отбраната срещу КНДР — корейската The Chosun Ilbo. Обсъжда се и южнокорейска концепция за съвместно използване на ядрено ор.жие.

  - Резолюцията на ООН, не признаваща референдумите на РФ в Донбас, Луганск, Запорожието и Херсон, е подкрепена от 143 страни. 35 са се въздържали, против са 5.
  Против са гласува РФ, Беларус, Сирия, КНДР, Никарагуа.
  Сред въздържалите се са — Китай, Армения, Алжир, Индия, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам, Пакистан, Киргизия, Тайланд, Монголия.

  - Сащ разглеждат Китай като най-голямо геополитическо предизвикателство.

  - Новият износен контрол на американското правителство нанася ущърб на китайската индустрия.
  Казано с прости думи - "Байдън е принудил всички американци, работещи в Китай да избират - работата или загубата на американското им гражданство.
  Всички американски ръководители и инженери, работещи в китайската полупроводникова промшленост, са си подали оставките и това е парализирало китайското производство.
  Всички от Lam Research в Yangtze Memory, AMAT, HLMC, фабрика ICRD в Цзядин, фабрика CXMT DRAM в Хефе, Geehy в Ханчжоу спира работа.
  С новите санкции на Сащ всички американски доставчици на IP-блокове, компоненти и услуг са напуснали, спирайки всички услуги в Китай. Настъпила е операционна парализа.
  Ако нямат китайски специалисти, които да заменят американските, то е пълен крах.

  - Диалога между РФ и Сащ по кибербезопасност, е спрян.

  - Властите на Сан Салвадор са понесли загуби за $60 000 000 след признаването на Биткойна за официална валута на страната.

  - Немският министър на здравеПогазването Карл Лаутербах - В Германия зарази енергийната криза в скоро време може да се затворят болници.

  - Американският политик Джейк Съливън е обявил, че Сащ поддържат протестите в Иран, които не стихват вече повече от седмица.

  - В Кишинев е имало отново масови протести, искали са оставката на Мая Санду.

  - Представители на ООН са в Москва, за да се обсъжда зърнената сделка, тъй като имало опасност да бъде прекратена, заради нарушения от Запада.

  - Сърбия затваря посолството си в Украйна, обявено е.

  - Страните, които затварят посолствата си или призовават гражданите си да напускат спешно Украйна нараства - Египет, Китай, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Туркменистан, Сърбия, Таджикистан, Беларус.
  Страните от ЕС са го направили по-рано, Сащ призовава гражданите си да напускат с наземен частен транспорт.

  - Отстранена е повредата на газопровода "Дружба" през Полша.

  - В Москва по жилищните блокове се разлепват съобщения, че започва подготовка на бомбоубежищата, мазетата и укритията според изискванията на гражданската отбрана.

  - В Хаити имат огромни проблеми с въор.жени бан-ди.

  - В правителствен отчет на Сащ се казва, че "космически и призрачни НЛО-та летят над Украйна", които "не могат да бъдат идентифицирани от научна гледна точка".

  - Реакторът БН‑800 на 4-ти блок на Белоярската АЕЦ напълно е преминал на работа с МОКС-гоиво.
  Това е важна крачка за двукомпонентна атомна енергетика със затваряне на ядрения горивен цикъл. "Вечен" цикъл на работа.

  - Повече от 100 начални училища н Нидерландия са добавили насекоми и брашнени червеи към менюто на учениците като заместители на месото.

  - Фермери в Сащ и Европа наблюдават масово безпилотници, които пръскат посевите им неизвестно с какво, без да имат за това разрешение от собствениците.

  - Робот-хуманоид е говорил пред Палатата на лордовете във Великобритания, казвайки, че изкуствения интелект может да е «заплаха и едновременно възможност» за художниците.
  Роботът, наречен Ai-Da и създаден в Оксфорд от Ейдън Милър, дал показания пред комитета по комуникации и цифрови технологии в рамките на раследване за бъдещето на изкуствата, дизайна, модата и музикалната индустрия, разказвайки какво влияние на всичко това може да окаже изкуственият интелект.

  - Социалният рейтинг настъпва в РФ.

  превод: делфин-хадзапи
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3814353
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия