Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2023 19:05 - Градчета с имената ШИПКА и ПЛЕВЕН има в КАНАДА, САЩ. 4 села в РУМЪНИЯ. В АНГЛИЯ има улици с името ШИПКА
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1730 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.03.2023 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Канада има град с името Шипка, посветен на героизма на БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ, отбранявали Шипченския проход.

Градчето Шипка се намира в провинция Онтарио. Създадено е 1833 г. от англичани и немци, дървосекачи и дълго време не е имало име.

1877 год. в градчето се открива пощенска служба и неин началник станал немецът Фридрих Хайнцман.

Той редовно четял вестниците "Дейли нюз" и "Ню Йорк Хералд", в които често се публикувала кореспонденция на американският журналист Джанюариъс Макгахан, за хода на Освободителната Руско-Турска война в България.

Вдъхновен от репортажите му за ГЕРОИЧНАТА ОТБРАНА НА ШИПЧЕНСКИЯ ПРОХОД, Хайнцмайн решил да остави спомен за тези събития в Канада и кръстил градчето, в което живеел - ШИПКА. Името е прието от местните хора.

2022 г. от Генералното българско консулство в Торонто, заедно с българи, живеещи в Канада, се насаждат български шипки в градчето Шипка.

Има и улица "Шипка" в този град Шипка image

То се намира на няколко километра от известния в провинция Онтарио, курорт GRAND BEND.



  ИМА И ДРУГО ОБАЧЕ!!!


В ГЕРМАНСКИЯ град ШПАЙЕР, намиращ се в югозападната федерална провинция Ренланд Пфалц, има мост, който се казва „ШИПЧЕНСКИ ПРОХОД“.


А в Югозападен ЛОНДОН има улица „ШИПКА“.



Впрочем в ЛОНДОН има и ДВЕ УЛИЦИ, носещи името на друг български град, свързан с Руско-османската Освободителна война - ПЛЕВЕН.

Едната улица е в квартал Enfield, а другата близо до Canary Wharf.


Впрочем трябва да се знае, че във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ има общо 16 улици, носещи името ПЛЕВНА ИЛИ ПЛЕВЕН.


Град с името ПЛЕВНА има и в ЩАТА МИСУРИ, който според историка Робърт Рамзи, “е кръстен на града в България, мястото на руската победа при обсадата му по време на Руско-турската война”.



  В провинция Онтарио, Източната част, отново КАНАДА, има също и град ПЛЕВНА, община Норт Фронтенак, кръстен така през 1877 г.

Той е бил основан на територията на бивша памучна плантация и заради красивото си местоположение в момента е известен в щата курорт.

ПЛЕВНА е обграден от езера – Бъкшот лейк, Сенд лейк, Гриндстоун лейк и Брюл лейк, Форчън, Маки и Шунър.

Канадският град ПЛЕВНА, е основан 1860 г. и е имал име Бъкшот, но се наложило да бъде променено.

Водели се тежки спорове какво да бъде новото име на градчето и един от спорещите казал, че караниците около името му напомняли на битката при Плевен, в България, която била особено актуална по това време. Това име било предложено на Пощенския департамент и през 1877 г. официално е прието.



  Във ФИНЛАНДИЯ бира с името ПЛЕВНА.

Началото се слага от индустриалеца Джеймс Финлейсън.

С подкрепата на Александър I, той основал първата текстилна фабрика.

Залата със становете, където по-късно се е помещавала бъдещата пивоварна с името "ПЛЕВНА", е била построена през 1877 г.

През Руско-турската Освободителна война няколко от работниците от памучната фабрика на Финлейсън се сражавали като доброволци на страната на руснаците.
Имало обичай всяка нова сграда на собственика да се кръщава на важно обществено събитие и така Пивоварната била кръстена на българския град Плевен.

Компанията „ПЛЕВНА“, собственост на Финлейсън, ДОНАСЯ за ПРЪВ ПЪТ в Европа ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА КРУШКА – само година след откритието на Томас Едисон. През 1882 г. , на 15 март фабриката "ПЛЕВНА" блесва с електричество със 120 „осемсвещни“ крушки.

Днес на стената на едноименния РЕСТОРАНТ "ПЛЕВНА“, който се намира в самата пивоварна, има мемориална плоча за това. И пивоварната, и кръчмата вече са се преместили в нови помещения, но ОРИГИНАЛНИТЕ СГРАДИ сгради са запазени.



  ГРАД ПЛЕВНА има и в щата КАНЗАС, в САЩ, в област Рино. Има 46 къщи. Основан 1977 г. и кръстен на българския град Плевен, известен по онова време с Руско-Турската Освободителна война.


ГРАД ПЛЕВНА има и в щата МОНТАНА, област Фелън Каунти. Има 63 къщи. Основан е 1909 г. по протежение на трансконтиненталната железопътна линия Milwaukee Road, известна като Pacific Extension. Назован е така от българи, емигрирали в Сащ и работили като железничари.


В щата ИНДИАНА, в град Либърти, окръг Хауърд, част от район Кокомо, и

в щата АЛАБАМА, окръг Мадисън също има градчета с името ПЛЕВНА.



    В РУМЪНИЯ има 4 села с името ПЛЕВНА:


ПЛЕВНА ШУХАРАУ, окръг Ботошани, с население около 220 души по данни от 2013 г.


ПЛЕВНА ГРЕБАНУ, окръг Бузъу, с население около 1300 жители по данни от 2011 г.


ПЛЕВНА ЛУПШАНУ, окръг Калараш, с население около 800 души по данни от 2011 г. Получава това име на 1 април 1891 г. заради географската прилика на местността с геоглафското месторазположение на българският град ПЛЕВЕН, където в боевете от Руско-турската Освободителна война, участват много румънци.

и ПЛЕВНА РЕДИУ, окръг Галац, с население около 600 души по данни от 2013 г.

  Ползвани материали от английски, румънски и български. Превеждано е с помощта на Гугъл преводача, особено от румънски image
Съставил: делфин-хадзапи


image
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3823232
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия