Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2021 12:16 - Тази седмица системен срив разтърси финансовия свят, след като десетки банки по целия свят започнаха да изпитват повтарящи се прекъсвани
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 468 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.10.2021 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Vania Mileva, 04.10.2021


Тази седмица системен срив разтърси финансовия свят, след като десетки банки по целия свят започнаха да изпитват повтарящи се прекъсвания. Само през тази седмица системата на банките не работеше в седем държави на пет континента, което доведе до крайно разочарование на десетки милиони клиенти. В САЩ хиляди клиенти съобщиха за сривове в приложението на Bank of America на 1 октомври, точно когато често се дължи наем, комунални услуги и други сметки. Много от тях разкриха, че дори след като системата уж е била възстановена, някои операции не са работили, което ги е накарало да закъснеят с няколко сметки и ги е принудило да плащат лихви по кредитни карти.

  Но въпреки сериозното неудобство, нещата можеха да бъдат много по-лоши. Например в Нова Зеландия, която вече седма седмица е блокирана в цялата страна, милиони хора останаха без достъп до парите си, тъй като банковите услуги не функционираха в момент, в който всички местни клонове бяха затворени. Един от най-големите кредитори в страната, Kiwibank, се сблъска с голямо прекъсване във вторник, след като DDoS атака срещу третия по големина новозеландски интернет доставчик доведе до сривове в информационните технологии на редица кредитори, включително Commonwealth Bank и Anz Bank.

  Разбира се, Нова Зеландия и САЩ не са единствените страни, които през последните седмици се сблъскват с масивни прекъсвания на банковите си системи. В банките в Обединеното кралство, Южна Африка, Венецуела, Япония и Мексико също бяха регистрирани оперативни сривове наскоро. Най-малко 24 милиона притежатели на сметки в най-голямата мексиканска банка - BBVA Mexico, останаха без възможност да използват банкоматите на банката, мобилното ѝ приложение или да извършват плащания в магазините в продължение на повече от 20 часа, считано от сутринта на 12 септември. Колкото и да е странно, по-малко от седмица след прекъсването на работата на BBVA, Santander Mexico също се сблъска с оперативен срив, в резултат на който клиентите в цялата страна не можеха да използват дебитните си карти на банкомат или в магазините. Още един път беше заявено, че проблемът е свързан с вътрешни повреди.

  Някои финансови анализатори твърдят, че прекъсванията са свързани с кибератака, планирана от високопрофесионални нелегални организации. Киберкражбите са станали често срещани в страната поради липсата на прилагане на съществуващите закони и липсата на адекватни правни инструменти, които да държат нападателите отговорни за техните действия. Междувременно в Обединеното кралство, където Органът за финансово поведение заяви, че е "дълбоко загрижен" за нарастващия брой технологични прекъсвания през годините, изпълнителният директор на надзора на регулатора Меган Бътлър разкри, че броят на "инцидентите на прекъсване на устойчивостта на операциите", докладвани през 2021 г., е нараснал с 300% на годишна база. Бътлър твърди, че това е "нарастваща тенденция" и броят на докладваните ИТ пропуски продължава да се увеличава.

  В края на юли уебсайтовете на шест големи банки - Lloyds, HSBC, TESCO Bank, Bank of Scotland, Halifax и Barclays - се сринаха, както се твърди, поради глобално прекъсване на интернет, причинено от срив в софтуерната актуализация на хостинг услугата Akamai. Месец по-късно приложенията на пет от шестте банки се сринаха за няколко дни. Няколко клиенти претърпяха сериозни финансови загуби и в резултат на това кредитните им рейтинги се влошиха. Милиони хора не бяха в състояние да извършват плащания по ипотеки и изостанаха със сметките си. Повече от 1300 клиенти станаха жертви на кражба на самоличност.

  Във Венецуела 16 милиона клиенти на най-голямата банка в страната - Banco de Venezuela, наскоро претърпяха петдневен срив, тъй като онлайн платформата на банката се срина. В същото време в Япония Mizuho Bank, една от трите японски мегабанки, претърпя осми пореден срив на информационната си система на 30 септември - почти всеки месец има по един срив. По време на последния инцидент системна грешка предизвика голямо забавяне на валутните трансакции.

  "Друга банка, която е измъчвана от повтарящи се проблеми с ИТ системите, е най-големият кредитор в Южна Африка - Standard Bank. В края на април банката претърпя "хардуерни проблеми", които спряха интернет, мобилните и банкоматните канали за повече от седмица, като оставиха клиентите без възможност да плащат сметките си или да имат достъп до пари в брой", съобщава авторът. "Ако сте голяма банка за търговия на дребно, вероятно се занимавате с наследени системи", заяви по време на разследването заместник-изпълнителният директор на Prudential Regulation Authority Линдън Нелсън. Нелсън спомена, че когато финтех компаниите добавят нови функции към приложенията си, големите банки обикновено правят същото, дори и да не разполагат с достатъчно техническа поддръжка, за да го направят правилно. Те трябва да стартират подобни услуги "по конкурентни причини", твърди той.

  Истината е, че сривовете в банковите приложения или внезапните сривове в ИТ системите са рецепта за хаос. Ако нещата стават неспокойни, когато прекъсванията сриват ИТ услугите за няколко дни, представете си само какво би се случило, когато тези смущения продължат седмици наред. Сега повече от всякога е важно да защитите активите си на сигурно място, защото независимо дали става въпрос за прекъсване на електрозахранването, прекъсване на работата на банка, кибератака или срив на фондовата борса, активите ви могат да бъдат унищожени с едно щракване на пръстите.

https://www.youtube.com/watch?v=IF81eoGNhf4



Гласувай:
2



1. hadzapi - Вчера, 04.10.2021 е имало нарушения на работата в най-големите банки на Сащ
05.10.2021 19:53
в онлайн-банкирането JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup Inc, Wells Fargo & Company, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, U.S. Bancorp, Truist Financial Corporation, это крупнейшие банки США.

Криптовалутната борса BitBuy също е имала сривове на сървърите си и изтичане на данни.
Имало е сбой и на борсите Okex и Gate.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3812647
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия