Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2021 16:12 - Човек е ЧОВЕК, когато ЗНАЕ, че е свободен.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.09.2021 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много хора си мислят, че веднъж прочели Бхагават Гита, Панчатантра, Шримад Бхагаватам и Индийски народни приказки, вече знаят Алфата и Омегата на санскритската книжнина. Самата аз съм минала по този път, докато стигна до разбирането, че не само нищо не знам, но вероятно ще продължавам нищо да не знам и в следващите няколко хиляди прераждания.
Най-много санскритски текстове са преведени на английски и изследователите оценяват, че това е само около една десета от санскритската книжнина, запазена в знайни и незнайни храмове и библиотеки. Тезата за една десета даже не е оценка, а полупроизволно допускане, основаващо се на препратки от вече преведените текстове.

  Пиша всичко това, за да стигна до очевидното, че и преди хиляди години хората са се вълнували от теми и проблеми, с които се сблъскваме и днес. И тогава, както и сега, една от основните теми е СВОБОДАТА.
В санскритските текстове философското представяне на свободата е толкова многопланово, че западната философия няма дори понятийния апарат за разграничаването на различните проявления на свободата (свобода от материална обусловеност, свобода от последствията на действията, свободата да постигнеш съвършенство и така нататък).
Това въведение е, за да ви представя една от философските концепции на, да я наречем условно, Древна Индия, която пряко кореспондира със сегашната ситуация. И така... В еволюцията на живите същества от разумните раси има стадий на животинско, на човешко и божествено.
Животът е абсолютно защитен от висшите енергии и божествени проявления. Но тази защита изглежда различно.
В животинския стадий съществата нямат индивидуално съзнание и индивидуална душа. Затова защитата се свежда до това, да се съхрани принципа на тази група. Ако групата е от котки, това означава, че е достатъчно да бъде запазена една котка и задачата по съхранение на живота е приключила, запазената котка може да се мултиплицира. Разбира се, различно е, ако някоя котка е развила индивидуалност. Тогава тя, лично, попада под силата на законите за защита на живота.
Човешкият стадий е характерен с оформянето на силна и уникална индивидуалност, а оттам, стремеж към свобода във всичките ѝ проявления.

  Божественият стадий, това е, когато човешкият индивид постигне тази свобода. Санскритските текстове, които съвсем не се ограничават нито в нашето време, нито в нашето пространство, нито на нашата планета, съвсем не дефинират "човешки стадий" като непременно "двукрако, без пера, с гладки и плоски нокти".
Там има разумни индивиди в божествен стадий във формата на слон (Ганеша), лъв (Нарасимха дев), маймуна (Хануман) и така нататък. Съответно, хуманоидната форма съвсем не е гаранция, че съответното същество не е в животинско-стаден стадий на развитие.
Различителната и разграничителната линия между човешки и животински стадий е отношението към свободата, между човешки и божествен стадий - степента на постигане на тази свобода. Сетих се за това покрай "Бягство от свободата" на Ерих Фром. Той докосва темата, но разглежда развитието на индивидуалността в исторически план, а не в лично-еволюционен през преражданията. И в двата случая изводите са същите. Всеки може да си ги направи сам.
И последно, дали си достигнал до човешки стадий на развитие или не, не се определя от количеството чужди мисли, които си успял да съхраниш в главата си.
Критерият е отношението към и осъзнаването на свободата.

Защото човек е ЧОВЕК, когато ЗНАЕ, че е свободен.

Maya Devi Dasi



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3824962
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия