Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2020 17:13 - Лекарите, критици на правителствените мерки срещу COVID-19, създадоха свой алианс за съпротива
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"След няколкодневно уточнение, създадохме алианса на българските лекари за нормализиране на живота в България.
Според мен мерките прилагани в Западна Европа са абсолютно ненужни и плод на управленска немощ и липса на лидерство. Слава богу, в България не е така, по много причини.
Тук е учредителната ни декларация. Всеки лекар, който споделя нашите виждания може да се присъедини, пише лабораторният лекар от Варна Георги Тодоров във Фейсбук и помества текста на учредителната декларация.
Учредителна декларация на Български алианс на лекари за възстановяване на нормалния живот в България и практикуване на медицина, основана на науката. "Ние, група български лекари от различни специалности в медицината и управлението на здравеопазването, водени от познанията си и професионалната си квалификация, позоваващи се на опита си в лечението и управлението на болестни състояния, причинени от инфекциозни агенти, както и на познанията си в управлението на здравни системи и кризи, декларираме:
Обединяваме колективните си усилия за връщане към нормалния живот в страната ни, без ограничения на всички здравни, икономически и социални активности. Ние апелираме за завръщане към практикуването на медицина по начина, преподаван ни във висшия курс на обучение по медицина, заложен в личния етичен кодекс на всеки добросъвестен лекар и практикуван от столетия.
Ние вярваме в основния принцип при практикуването на медицина, който съществува от хилядолетия, винаги е бил и следва да остане валиден дори и в условия на кризи и епидемии:
Първо НЕ вреди! Primum non nocere!
Планомерно и целенасочено насажданият страх у населението на България през последните осем месеца е в противоречие с теорията, принципите, правилата и етичните норми в медицинската наука. Приоритет и крайна цел на лекарската практика и на здравеопазването като система е физическото и психическо здраве на населението и на всеки отделен човек.
Ние апелираме управлението на епидемията от Ковид-19 незабавно да се завърне към балансиран подход, почиващ на научна основа и доказателства, както и към стандартите в нашата професия и добрата медицинска практика, които сега са нарушени.
Отказваме да приемем силово и ненаучно налаганата "нова нормалност", за която се правят опити да бъде приложена в грижата за здравето на хората. Този термин е лишен от смисъл и съдържание. Той не почива на наука и практика, няма формулирана теоретична и практическа рамка, параметри, цели и инструменти. Няма нито едно научно обосновано изследване, което да налага промяна в медицинската практика не само в национален, но и в глобален мащаб.
Най-остро и незаслужено лошо е положението в образованието, където прилаганите мерки видимо водят до компрометиране на учебния процес и социално отчуждаване на децата. Това неминуемо ще доведе до негативен ефект върху поколението и ще има тежки и дълготрайни последици за цялото общество.
Принудителното налагане на лицеви маски, особено върху непълнолетни деца, чрез сила и санкции и без безспорни научни доказателства за техния позитивен ефект в управлението на пандемии е злоупотреба с власт.
Медийното преекспониране и едностранното и неточно представяне на статистическите данни, във връзка с разпространението на вируса САРС-Ков 2, насажда страх и всява паника сред населението. Те оказват сериозен негативен ефект в развитието на обществените процеси и доверието към институциите, определени да се справят с кризата. Не е ясно колко теста и на колко човека са направени, кои от носителите на вируса са реално болни и колко от тях се нуждаят от хоспитализация.
Няма работеща координация между различните звена, специалисти и структури в здравната система. Това води до недоверие към лекарската професия и до ненужна конфронтация между колеги лекари. Търсенето на доброволци в различни лечебни заведения, са резултат от лоша политика в здравеопазването, отсъствие на координация, планиране и решения основани на доказателства. Дългогодишната липса на управленски умения, корупцията и лобизмът в здравната система я доведоха до блокиране.
На път сме да станем свидетели на колапс по обективни причини, защото поради управленски хаос няма кой да работи.
Колегите ни бяха жертвани в неудачни политически решения. Има пари, болници и болни хора с реални заболявания и нужда от помощ, но няма компетентно лидерство. В системата на здравеопазването има и ще има лекари и медицински специалисти с емпатия, и човечност, само ако има кой да я управлява по коренно различен начин от досега наблюдавания.

За постигане на нормализацията в обществото и живота следва да обърнем особено внимание на връзките на здравната система с останалите сектори и да обединим усилия в услуга на истината и човечността.
Алиансът ни не е неправителствена организация, а упражняване на правата ни, дадени ни по Конституция с цел защита на обществения интерес.
Сдружението ни на лекарите сподвижници призовава всички желаещи професионалисти, юристи, икономисти, журналисти и общественици да се обединим от вътрешното си убеждение, че с нашия професионализъм можем да допринесем за нормализиране на изкуствено напрегнатата обществена обстановка и като цяло на живота в България."

https://www.actualno.com/healthy/lekarite-kritici-na-pravitelstvenite-merki-sreshtu-covid-19-syzdadoha-svoj-alians-za-syprotiva-news_1515776.html
© Actualno.com
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813057
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия