Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 21:23 - Пясъчни истории от Атакама
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове:
0



Пътуването в пустинята e винаги ярко, пулсиращо и нелеко изживяване. В Атакама обаче не само тялото, но и умът са непрестанно подложени на изпитания с вкус на пясък и сол, придружени от усещането за недостатъчно вода и гледки, които оставят без дъх.

Пристигаме в Сан Педро де Атакама към 6 вечерта и още със слизането от автобуса затъваме в прах и задушлив въздух. Градчето стои като направено от глина - къщите, пътищата и дори хората тук имат един пясъчно-кафеникав оттенък. Вярваме, че и ние ще го придобием след седмица. Оказваме се тук в най-неподходящото време, а именно Страстната седмица. Въпреки че Атакама е едно от автентичните места в Чили, където коренното население ликан-катай ревниво пази своите традиции и обичаи, на няколко пъти през тези дни ще се сблъскаме с тържествените процесии в чест на Христос. Странно е да гледаш тези хора със сериозни очи и индиански черти да обикалят улиците по същия начин, по който това се случва в Андалусия вече векове наред. И докато в Испания процесиите са се превърнали в символ на една вяра и една традиция, тук те стоят неестествено, сякаш всички участват в пиеса, за която просто са наизустили реплики, а всъщност нищичко не разбират.

Атакамците са част от тази пъстроцветна черга от племена, преселници и емигранти, наречена чилийска нация.

Те са затворени и не особено дружелюбни не само към чужденците, а и към всеки, който не познава сушата, глада и безкрайните пясъчни дюни като тях. Това ни става ясно още в началото, докато всяка врата безцеремонно се затръшва под носовете ни на въпроса дали имат свободни стаи за следващите дни. След 5-часово скитане под гигантското (както ни се струва) слънце ни приема Нико - уличен творец от Сантяго, който работи тук сезонно, говори шумно, смее се много и нарича "русо" всяко момиче, което няма така типичните за чилийките катраненочерни коси.

След експресна аклиматизация с надморската височина, жегата и задуха още рано на другия ден потегляме към високопланинските езера Мисканти. Само за няколко часа получаваме подробна лекция за произхода и историята на пустинята, миграцията на всички видове фламинго, консистенцията на солта, както и обилен обяд в красивото пустинно селце Сукре. Прибираме се със силен загар, солено-пясъчни обувки и убеждението, че това не е мястото за нас. Решаваме да пробваме нещо друго.

Оттук нататък ярката среща с пустинята се случва на колело. Въпреки безбройните туристически оферти решаваме да се потопим в пясъчните тайни на Чили сами, далеч от бензиновите пушеци и непрекъснатия звук от щракащи фотоапарати. И тогава Атакама се открива пред нас - едновременно очарователна и плашеща. Колелата потъват в море от кварц и вулканични камъни, кожата гори под слънцето, трептящо над главите ни, а устните жадно приемат всяка подарена капка вода. Непоколебимо продължаваме все по-напред, все по-дълбоко, често се губим, но за радост и често се намираме, прекосяваме тунели, виждаме оазиси, плата с глина, скришом събираме сол на кристали и никога не затваряме очи, за да не се окаже всичко това един съвършено изрисуван мираж. В края на деня Сан Педро е по-спокойно, почти нормално място, където опитваме най-прекрасните сладоледи с вкус на рика-рика (малко приличаща на мента) и чаняр (малко наподобяващо жълъд). Въпреки всичко до края на престоя си тук имаме усещането, че навсякъде привличаме внимание - дали защото се смеем прекалено често и прекалено силно, или може би защото аз съм прекалено бяла, а приятелят ми принадлежи на друго чилийско племе (алакалуфес). Тук хората нямат време да бъдат мили и отзивчиви, въпреки че именно туристите са тези, които ги спасяват от глад и самотата.


Срещата ми с пустинята се оказва своеобразно пътуване към онова Чили, за което винаги толкова много съм искала да науча - Чили на обикновените хора.

Може би защото само преди няколко дни по-рано съм гледала "Носталгия по светлината", но неуморимо търся онези знаци и символи на пустинята, които я даряват с тази особена светлина. Най-големите и мощни телескопи  в света са поставени именно тук, защото небето на Атакама разкрива всички онези тайни, които другаде остават скрити. В недрата й пък са огромните залежи на мед, благодарение на които в момента страната е една от най-бързо развиващите се икономики на света. Докато Държавната световна банка ръкопляска на Чили обаче, хората, живеещи в миньорските градове, тихо недоволстват, триейки мръсотията от лицата си. Добивът на полезни изкопаеми по тези места не само замърсява всекидневно въздуха, но и изкуствено оскъпява неколкократно стоките в тези градове. Калама, Антофагаста и Икике са се превърнали във фабрики за секс, хазарт и алкохол и само жителите им знаят колко скъпо всъщност им излиза всичко това. Тонове мед, а всичко има някак горчив вкус.

Едно пътуване в пустинята никога не е пълноценно, ако не е придружено с кактуси. Затова логично се отправяме към Долината на кактусите - красиво и не толкова туристическо място на около 20 км от Сан Педро, което ни пленява с неподправената си красота и хармония. Гидът ни Иван ни отвежда до перлата на долината - 10-метровия кактус. Разказва ни, че по тези места кактусите растат само с по 1см на година, така че сме още по-впечатлени, наблюдавайки как 1000-годишният Дядо достолепно е пуснал на воля корените си. Използваме и случая да разпитаме Иван за живота и дръпнатото държание на атакамците. Той само ведро се усмихва и обяснява, че те са си такива. Той от своя страна се оказва едно симпатично изключение - въпреки че майка му е боливийка, а баща му атакамец, която комбинация на теория предполага нулево ниво на общителност, той с радост ни показва тайни места и даже ни рисува карта, за да стигнем до Дяволското гърло - серия от пещери, пълни с минерали, скални рисунки и игри на сенки и истории.

След около седмица полусъзнателно бродене и лутане в чилийското сърце се връщаме в цивилизацията, потънали в прах, пот и впечатления. На другия ден се събуждаме с усещането, че Атакама не е като другите пустини. Колкото и да мием и търкаме очите, спомените като цветен прах са проникнали надълбоко в душите ни.


http://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/pyasachni_istorii_ot_atakama-194451.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3812768
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия