Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2012 16:44 - "Пътуване до Запада" - една от четирите класики в китайската литература
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
2



"Пътуване до Запада" 1

 

image
Пътуване до Запада (Кивока Чу, ET)
 
 
image
Монаха Танг (Кивока Чу, ET)

"Пътуване до Запада" е една от четирите класики в китайската литература и е написана от писател на династията Минг през XVI век. Тя разказва за пътуването на монаха Танг и тримата му ученици от Китай до днешна Индия в търсене на свещените будистки писания...

По време на пътуването те срещат едно след друго 81 изпитания. Използвайки сила и измама, демони и зли духове преследват монаха. Някои от тях се опитват да изкушат групата с богатство и красота. И все пак в крайна сметка, благочестивите поклонници триумфират, връщат се в Китай със свещените писания и се завръщат на полагащите им се места в небесата.

Монах Танг (Танг Шуанзанг)

Монахът е един от учениците на Буда Шакямуни на небето.Той е заточен от небесния рай заради престъплението пренебрежение към Закона на Буда. Той е изпратен в човешкия свят и принуден да прекара десет живота в практикуване на религиозно самоусъвършенстване с цел да изкупи греховете си.

В своя десети живот, по време на династията Танг, той се преражда като монах на име Шуан Занг.Императорът пожелава този монах да пътува на Запад и да донесе светите будистки писания Махаяна обратно в Китай. Вдъхновен от показаното му от Бодхисатва Гуанин, монахът приема мисията и тръгва на свещената задача.

Но монах Танг е зле подготвен за такова опасно пътуване. Знаело се е, че плътта му носи безсмъртие. Затова зли същества искат да го убият и изядат плътта му. Но той не може да се мери с тях в това си човешко физическо тяло.

Бодхисатва Гуанин организира разнородна група да станат негови ученици и да го предпазят. Те са храбрият, но буен Цар Маймуна, похотливият Прасчо, мълчаливият Пясъчко и Белият драконов кон. Всички те са прогонени в човешкия свят за греховете си в небесата.От милост, Бодхисатва Гуанин им дава още един шанс да се върнат в небесния си дом: те могат да се обърнат към будизма и да закрилят монаха Танг по пътя на неговото поклонничество.












"Пътуване до Запада" 2


image
Цар Маймуна (Кивока Чу, ET)
 
 
Цар Маймуна (Сън Уконг)

Цар Маймуна е роден от скала и е научил свръхестествените ir способности от даоистки майстор. С комбинацията от пакостливата си природа и велики сили, той създава хаос както на небето, така и в подземния свят. 

Небесният император Джейд се опитал да го успокои като му дал титлата "велик мъдрец на Рая", но Цар Маймуна не могъл да се контролира и причинил бъркотия в небесния дворец. 

Накрая Буда го покорил и го поставил под една планина. Там той останал затворен в продължение на 500 години, докато един ден монахът Танг минал край планината. Това бил моментът, който Цар Маймуна чакал. Той обещал да се посвети в служба на монаха по време на пътуването и накрая бил освободен. Монах Tang му дал име Уконг, което означава "просветлен в празнотата". 

Цар Маймуна се оказал неоценим актив за монаха Танг. Той можел да вижда през демони и магьосничество, и не можел да бъде изкушен от красота или богатство. Неговото остроумие помогнало на монах Танг да се изплъзне от много опасни ситуации.Ето една от тях. 

Един ден монах Танг и неговите ученици навлезли в мистериозната планина на Белия Тигър, където живеел демонът Бяла Кост. Демонът приел човешка форма и се превърнал в младо момиче. Вълшебният Цар Маймуна видял измамата и убил фалшивия образ. Демонът напуснал тялото, оставяйки след себе си само един труп. 

Монах Танг бил потресен от това, което видял с очите си. Той обвинил Цар Маймуна в убийство на невинно момиче. Преди Цар Маймуна да може да обясни вижда, че демонът идва отново, превърнал се вече в подобие на майката на момичето. Цар Маймуна убил отново демона, който този път бил с външен вид на възрастна жена. Миролюбивият монах бил напълно объркан. 

Демонът веднага се превърнал в бащата, който Цар Маймуна също убил и този път напълно унищожил демона. 

Монах Танг, който не можел да види духа-демон, бил ужасен. Той изгонил Цар Маймуна от поклонението и си обещал никога да не го види отново. 

На прощаване, Цар Маймуна се проснал по очи в краката на господаря си, но монах Танг му обърнал гръб. Така Цар Маймуна трябвало да напусне. 

Монах Танг и останалите му ученици продължили и се озовали в Черната борова гора. Гората се оказала пълна с демони, които се оказали твърде силни за Прасчо и Пясъчко.Монах Танг бил заловен. За да спаси господаря си, Прасчо помолил Цар Маймуна да се върне.Без да каже и дума, Цар Маймуна дошъл в гората и победил демоните.Така той отново спасил монах Танг. 

След успешното си завръщане в династията Танг със свещените будистки писания, Цар Маймуна бил удостоен със званието "Буда Победоносец" за своите велики постижения.

 

"Пътуване до Запада" 2

Прасчо (Джу Баджи) Прасчо, един от най-запомнящите се герои от "Пътуване до Запада", е бил генерал, отговарящ за 80 000 моряци в небесата. Веднъж той се напива и започва да ухажва богинята на Луната, затова бива заточен в света на смъртните, където е роден като хуманоидно прасе.
 
Прасчо си прави нов дом в пещера на планината Фулинг. Един ден богинята Гуан Ин се случва да бъде наоколо. Тя убеждава угрижения Прасчо да стане монах и да се присъедини към тях в търсенето. "Изчакай другите поклонници", му казва тя.
 
Но похотливият Прасчо има трудности да коригира себе си. Той отива до близкото село, където се опитва да отвлече млада девойка, планирайки да я принуди да се омъжи за него.

Точно в този момент Цар Маймуна и монах Танг, вече поели пътя на своята мисия, минавали от там. Виждайки злия план на Прасчо, магическият Цар Маймуна се сражава с него и го побеждава. Тогава се установява, че той и Цар Маймуна е предназначено да бъдат побратими в това пътуване. Така Прасчо става ученик на монах Танг. На Прасчо му е дадено името Баджи което означавало, "осем забрани".

Известно било, че Прасчо бил мързелив и лаком, и най-лошото, безнравствен. Дори и след десет години на духовно самоусъвършенстване по време на своето поклонение, той все още не желаел да се раздели с тези си желания. При завършване на мисията на него му е дадена едва скромната титла "небесен пратеник на олтара".

 

 

"Пътуване до Запада" 4

 

image
Пясъчко от Пътуване към Запада (от Кивока Чу, ET)
 


Пясъчко (Ша Уджинг) Пясъчко е третият ученик на монах Танг. Първоначално е бил генерал в Рая. Но след като унищожава ценна ваза бива наказан от Нефритения император. Изгонен от Небето, той е прероден като ужасен човекояден пясъчен демон. Той живее в река, в която тече пясък.

Неговият външен вид бил ужасен, той имал червена брада и главата му била частично плешива; огърлица от черепи го правила още по-страховит.

По-късно Бодхисатва Гуан Ин назначила Пясъчко да помага на монах Танг в пътуването до Запада, в замяна на известно облекчение на страданията му. Пясъчко е преобразуван и му е дадено името Уджинг, което означавало "пробуден до чистота"

По време на пътуването до Запада неговата способност да плува се оказва доста полезна. Той винаги носел малка кратунка, която можела да се превърне в огромна и с помощта на която пресичали реки.

Като трети ученик, въпреки че бойните умения на Пясъчко не били толкова големи, колкото на Цар Маймуна и Прасчо, той все пак е велик войн, защитавал монах Танг като използвал интелекта и силата си, за да побеждава врага.

Пясъчко всъщност е бил добродушен и послушен, и е бил много лоялен към господаря си монах Танг. Сред тримата ученици Пясъчко е най-учтив и най-логичен. В края на пътуването, като награда Буда го прави Архат със златно тяло. От сайта на "Епохални времена" - http://www.epochtimes-bg.com/2012-04/2012-09-01_03.html

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3812217
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия