Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2015 17:55 - Заекът и Великден
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1838 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Освен боядисаните яйца, заекът е другият най-важен символ на Великден в редица европейски страни и в САЩ. Има различни митове за това защо именно дребният горски обитател часове преди Възкресението обикаля домовете на хората и скрива яйцата в предварително украсени и подготвени от децата гнезда - най-често от стари шапки. С времето американците променили образа на този сладур и го превърнали в един от образите на празника.

Известно е, че древните народи почитали пробуждането на природата, възраждащия се живот, здравето - и свързвали всичко това с дългоухото животно. Има гръцка легенда, че в началото на пролетта Персефона, дъщеря на Зевс и Деметра, изскочила от подземното царство на мъртвите във вид на заек. Нейното завръщане в материалния свят било като възкресение. Тракийският народ фриги, който населявал западната част на Балканите, също има мит за свещения заек. Тяхната всевишна богиня заспивала в деня на зимното слънцестоене и въпросните траки я събуждали с голям празник през пролетта. Главна роля в този ритуал изпълнявал свещеният заек.

Християнството, за да придобие мощта и влиянието на световна религия, обединило и преосмислило разни езически символи и традиции и им дало ново значение. Прастарите легенди разказват, че заекът, петелът, кукувицата или лисицата носели боядисаните празнични яйца. Но после, преди около две хиляди години, останал само заекът. Интересна е легендата, че когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца. Единият му син - Руфус, носел зайче. По едно време кръстът паднал на земята. Чул се детски писък. Оказало се, че кръстът затиснал зайчето и то умряло. Трогателният плач на момчето накарал Исус да се обърне и въпреки мъките си, докоснал животинчето, като му направил кръстен знак. Зайчето оживяло и изплашено побягнало. Скоро обаче то се появило под кръста на разпнатия Христос. Когато вечерта учениците отишли да вземат тялото на Спасителя, то още било там, а очичките му били червени от мъка и сълзи. Това зайче хората нарекли Великденски заек.

Съществува и легенда, според която Великденският дългоушко някога бил голяма красива птица. Езическата богиня Естра я превърнала в заек, но той продължил да прави гнезда и да ги пълни с яйца, тъй като си останал птица по душа. Друга легенда разказва, че родителите на децата в бедно планинско селце скрили шарени яйца в храстите, за да изненадат малките. На сутринта те тръгнали да ги търсят и от храстите изскочило зайче. Тогава децата решили, че яйцата са донесени от заека.

Има популярна германска приказка от XV век, в която заек крие в градината шарени яйца. Децата били убедени, че ако бъдат послушни, той ще ги дари с тях.

Първите фигурки на великденски зайци били направени в Германия през 1800 г. от сладко тесто и захар. Днес те се изработват от марципан или шоколад. В празничните традиции в САЩ бързоногият дългоушко е включен през XVII век, благодарение на преселници от Германия в Пенсилвания.

Освен разните легенди за заека в различни страни, има и забавно поверие. То гласи, че обредният хляб, направен във вид на агне, се втурнал да бяга от фурната и в тавата от него останало колкото заек. През XIX век се появила нова традиция - украсяването на великденските яйца с три зайчета. Известно е, че в християнството числото 3 е символ на Светата Троица - Отец, Син и Светия дух.

Все пак най-много за популяризирането на великденския заек са допринесли сладкарите и хлебарите от стари до днешни времена. И тогава, и сега около Великден те изпълват пазара с различни зайчета. Едни като шоколадови фигурки, други - като козуначени кифли, ваденки и кукли за украса на дома.

През 1991 г. в Мюнхен създават Музей на пасхалния заек. Идеята е на колекционера Манфред Клауд, който приютява там 1000 експоната от порцелан, дърво, керамика, захар, восък и шоколад. Музеят е затворен през 2005-та - 5 години след смъртта на Клауд.


http://light.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/zaekat_krie_yaytsa_v_gradinata-280150.html
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3811591
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия