Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 21:48 - "Черният папа" на йезуитите се оттегли
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1330 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
02.2017

image

На 30 май 2014 г. така нареченият "черен папа на йезуитите", считан за "най-могъщият човек на планетата", изненадващо се оттегли от своя пост без да даде причина.

Испанецът Адолфо Николас Пачон беше вторият висш лидер във Ватикана, след папа Бенедикт, който подаде оставка, която може да се дължи и на започналия в Брюксел на 7 април 2014 г. процес срещу него, архиепископа на Кентърбъри за "трафик на деца и убийства". Тъй като самият "бял папа" Франциск е йезуит, "черният папа" е негов "началник". Какво можеше да означава това?

Предшественикът на Пачон – Петер Ханс Колвенбах, получи разрешение от папа Бенедикт ХVІ да се оттегли като глава на ордена, известен като "Обществото на Исус" (оттам идват и йезуитите) на 79 години. Йезуитските върховни генерали са наричани "черни папи" не само защото се движат в черни дрехи, но и защото имат задкулисно влияние, като запазват позицията си обикновено доживотно. На мястото на Колвенбах беше избран нов "черен папа", испанецът Адолфо Николас – на 71 години.

Това стана на конклава на йезуитите, започнал на 19 януари 2008 г. На 30 май 2014 г. той се оттегли.

През първите четири века на своята дейност йезуитите се борят за реформация в образованието и изпълняват мисионерска работа в колониите в Америка и Азия. Тяхната дейност влиза в противоречие с местните светски и църковни власти, заради което са изпъдени от много страни: Португалия – 1759 г., Франция – 1762 г., Испания – 1767 г., Малта – 1768 г.

Йезуитите са обвинявани в интригантство, фалшив морал, конспиративни начини на действие, скрито влияние върху църковните и светски власти, казуистика с която са печелили теологични и правни дилеми.

През 1773 г. папа Климент ХІV официално разтурва ордена. Касационният декрет обаче не е съобщен на част от източноевропейските и руски територии и йезуитите продължават да действат там. През 1814 г. папа Пий VІІ възстановява дейността на йезуитите по целия свят.

истинският ренесанс на ордена настъпи чак след Втората световна война и особено след Втория ватикански събор, като продължава да е обект на критика, подлизурщина спрямо управляващите, презрение към бедните и налагане на религиозен фанатизъм.

Сегашните йезуити са сред най-влиятелните и най-многобройни ордени в католическата църква. Техният брой е около 20 000. Имат собствени университети, астрономични обсерватории, геофизични институти, радиостанции, списания и училища.

Още преди изгрев слънце "черният папа" на йезуитите от своя офис в Рим, гледа към територията на "белия папа", т.е. Ватикана. Прозорците на техните апартаменти са на няколкостотин метра и са първите, в които всяка сутрин се запалва светлината в целия Рим. След това двамата – "белият" и "черният" папа, самотно отправят своите молитви. Това са двамата най-силни лидери на католицизма.

За разлика от богатството и показността на Ватикана, седалището на йезуитите е просто и сурово. Тук няма произведения на изкуството, нито стилни мебели. Цари абсолютна тишина. В лабиринта от коридори и стаи няма жива душа. Тук-таме има умивалници от мрамор с ленени кърпи.

Пачон се оттегли, но самият папа Франциск е йезуит. Йезуитите отново са готови на всичко – Ad maiorem Dei Gloriam – "За по-голяма хвала на Бога".

http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=260&aid=18



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777379
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия