Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2011 18:29 - Крумовград не вярва на златни сълзи
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
2



"Не отказвайте толкова лесно", призова в края на 12-часовия горещ спор в Крумовград Алекс Нестор, директор на златодобивната компания "Болкан Минерал енд Майнинг" /БММ/. 20-те тона злато под близкия баир Ада тепе разпалиха открита война на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за разработване на находището "Хан Крум". Над 1000 души още в ранни зори се стекоха в основно училище "Васил Левски". БММ, която е дъщерна компания на канадската "Дънди Прешъс Металс", пък доведе два автобуса със свои служители от Челопеч, където има действащ рудник, Хасково и Кърджали. По покана на фирмата присъстваха и двайсетина учени и шефове на екологични организации. Местните пък ги посрещнаха с освирквания и викове "Вън!", вдигнаха плакати: "Сбогом, Нестор" и "БММ, вървете си!".
  Алекс Нестор представи мащабите на проекта - инвестиции от $150 млн. и 90% от наетите в рудника да бъдат хора от общината.

"Дънди" обещава да създаде общински фонд, с който да се финансират инфраструктурни проекти, а също и инвестиционен фонд за подпомагане на малкия и среден бизнес, тютюнопроизводството, зеленчукопроизводството, животновъдството и биоземеделието. Нестор увери присъстващите, че компанията ще спазва най-високите стандарти за опазване на околната среда. Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед поиска пълни гаранции за здравето и поминъка в общината. И изрази притеснения от високото съдържание на арсен, антимон, мед, цинк и кадмий в рудните жили, поиска пълен анализ как ще се отразят на природата хилядите тонове експлозиви, химически реагенти /ксантогенати и дитиофосфати/, моторни, смазочни и хидравлични масла, които ще се отделят при взривните работи, трошенето на рудата и флотацията.

"Хайде, тръгвайте си!
Вземайте си кирките и лопатите, вземайте си красивия макет, вземайте си специалистите, дето ни заблуждаваха с противоречиви сведения, и се махайте", призова Мария Дамянова, председател на сдружение "Живот за Крумовград". И определи като цинизъм това да разработиш едно отровно производство и да спонсорираш болницата, която е на две крачки от рудника. Проф. Мария Златева, експерт по компостиране, се обърна към местните с думите: "Вие сте щастливи хора с това огромно богатство - трябва да го използвате!".

Кметът на село Дъждовник Рами Азис се поинтересува какво става с откритите при сондажите минерални извори по поречието на Крумовица. През 2003 г. при сондажните работи бликна фонтан с топла вода, висок колкото човешки бой. След пет дни екипите на БММ го запечатаха", разказва той. Миналата седмица канадците признаха за откритата вода и съобщиха, че има химически анализ от независима лаборатория, който се пази в техния офис и не е представен никъде в документацията. "Искаме да знаем има ли минерални извори под Ада тепе, в нашия край лятото е сушаво и водата не стига", обясни Рами. Подобен гейзер е бликнал и в друго близко до находището селце - Овчари. Кметът на Дъждовник се оплака, че при биенето на сондите "Дънди" разрушили няколко бунара - каменни чешми за поене на добитък, а също и тръбата от близкия каптаж и три чешми пресъхнали. Шефът на пчеларското дружество Исмаил Якуб попита началството на БММ защо две години подред след сондажите са измрели всички пчели в Сърнак, Скалак и Звънарка. "В кладенците потече синкава вода и пчелите отказаха да я пият и умряха от жажда", отбелязва Якуб.

Планираното хвостохранилище на БММ ще се намира на 150 м от Крумовица. Разлив на минни отпадъци, богати на арсен, може да порази цялото зеленчукопроизводство чак до село Страджево. "Дънди" може да даде работа на 300 души, но ще вземе хляба на десет хиляди земеделци и животновъди, смята кметът на Полковник Желязково Мустафа Хасан. Той благодари на хората от Челопеч, че са дошли в Родопите да видят красива и чиста природа и много птици, каквито при тях няма. "Вас не ви интересува бъдещето на Крумовград. Утре ще си заминете в Средногорието и няма да се върнете", възмути се кметът.


Най-силните тревоги пораждат планираните взривове  - два пъти седмично по 7 т експлозиви на 1,5 км от центъра на Крумовград. Селото на Зюлбие Ахмед - Овчари, се намира в подножието на бъдещия рудник, а махала Сойка - само на 600 м. Кметицата попита Нестор защо твърди, че няма да има замърсяване от взривовете, а в същото време обещава компенсации и обезщетения на земеделците. Зюлбие се поинтересува и какви поражения ще нанесат 50-те огромни камиона, които три пъти дневно ще минават през махала Победа в непосредствена близост до къщите. Тя иска да знае колко шум и прах ще се вдига, а също и дали вибрациите от гърменето ще навредят на сградите. Кметът на друго от златните села - Скалак, Хюсеин Дурмуш намери решение как да се реши въпросът с праха и газовете, отделяни при взривовете, а също и при трошенето и смилането на рудата до 40 микрона - по-ситно от брашното. "По-добре е да използвате огромна прахосмукачка за изсмукване на прах", каза с ирония той. Срещу златодобива се изказаха и всички общински съветници от ДПС и БСП, а някои направо подканиха канадците да хващат пътя. "Вие тук може да не ни искате, но в БММ са постъпили над 200 молби за работа от местни хора", контрира ги Алекс Нестор. Освен доведените от канадците експерти и еколози, зад проекта застанаха едва десетима крумовградчани. Повечето от тях са служители на фирмата, а най-твърдият привърженик на построяването на рудника е лидерът на "Атака"-Крумовград Валентин Ромов. Бившият военен предупреди, че ако не тръгне инвестицията на БММ, общината ще загине икономически.


Руслан Йорданов



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813210
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия