Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2017 14:16 - 12 концептуални автомобила, произведени и забравени в СССР
Автор: hadzapi Категория: Технологии   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
12 концептуални автомобила, произведени и забравени в СССР
Фантазията на съветские инженери от миналото потресава нашето въображение и днес. Някои от тези коли биха могли да се използват при снимките на филми за бъдещето. Автор: "Руски дневник"

imageСнимка: AVTO-CCCP.RU

"Москвич-Г2". Състезателен автомобил, известен с рекордите си. Конструиран е от И. А. Гладилин и И. И. Окунев, а е произведен през 1956 г. "Москвич-Г2" поставя три световни скоростни рекорда на дълги дистанции. През 1959 г. той участва в първенството на СССР и побеждава в класа до 2500 см3. След 1960 г. вече не се използва в състезанията и е отписан през 1963 г. Произведени са само два екземпляра, които и двата са разглобени за резервни части.

imageСнимка: DRIVE2.RU

"Лаура". Два младежа, Дмитрий Парфьонов и Генадий Хаинов, през януари 1982 г., в малка работилница в предградието на Ленинград, решават сами да направят автомобил. Интересно е, че за разлика от повечето возила, произведени в домашни условия, в този автомобил почти няма фабрични части. Двамата ентусиасти самостоятело конструират и изработват дори и мотора. Някогашният генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов много хвали този автомобил. Возилото е представено на многобройните международни изложби, въпреки че масовото му производство никога не започва.

imageСнимка: DRIVE2.RU

"Юна". Автомобил домашно производство, през 1969 г. конструиран от инженера-ентусиаст Юрий Алгебраистов, въплътен в реалност чак през 1977 г. Автомобилът е високо оценен и получава многобройни награди на международните изложби. Обаче не се произвежда масово. Създадени са само два екземпляра, от които до днес е запазен само един. През цялото това време от 1977 г. той се използва и към момента е минал над 500 хил. км.

imageСнимка: FORUM.ALLGAZ.RU

НАМИ "Охта". Автомобилът "Охта" е създаден през 1986-87 г. в Ленинградската лаборатория за напреднали прототипи на леките прототипи. Производителят е Научноизследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ). Това концептуално возило е направено за 7 души: вторият и третият ред седалки може да се махнат, а седалките от първия ред се обръщат на 180°. Задната седалка се превръща в практична масичка. За времето си такъв многофункционален автомобил е чиста научна фантастика, дори и за съветските автомобили. Единственият образец, реставриран след удар, е изложен в музей.

imageСнимка: NNM.ME

"Истра". Тази кола е едно от най-интересните постижения на известния някога завод АЗЛК. Тя се появява между 1985 и 1988 г. в рамките на проекта "Истра". Има автоматична скоростна кутия, икономичен дизелов двигател и климатик като част от базовата комплектация. Обаче проектът така и остава на хартия. Днес протитипът му се намира на изоставения полигон на АЗЛК.

imageСнимка: THECHARNELHOUSE.ORG

"ГАЗ-Аеро". Възниква през 1934 г. по замисъл на конструктора Алексей Никитин, като резултат от изследването под името "Аеродинамиката и аеродинамичният дизайн на автомобила", което всъщност е темата на дисертацията на този млад инженер. Тялото на автомобила е направено от дърво, покрито с метала обвивка. Произведен е само един образец, но съдбата му е неизвестна.

imageСнимка: BIBIPEDIA.INFO

"Победа-Спорт". Автомобили от тази марка побеждават в три първенства на СССР (1950, 1955 и 1956 г.). Това е първата наистина успеша съветска спортна кола. И това не е учудващо, защото е конструирана от инженер по аеронавтика. Тя е интересна поради експерименталния си дизайн, който се появява благодарение на заслужилия авиоконструктор, а освен това и защото тя е пример за използване на военни технологии за мирни цели.

imageСнимка: DRIVE2.RU

"Панголин". Още едно возило, възникнало по принципа "направи си сам". Създателят му инженер Александър Кулигин също така конструира и офроуд возило с шест колела, както и концептуален автомобил – и двата за военни нужди. "Панголинът" е произведен през 1980 г. и постига голям успех. Заедно със своя конструктор участва в многобройни състезания и в международната изложба "ЕКСПО 85" в Пловдив. Появява се в няколко съветски музикални клипа. Днес е част от музейна експозиция.

imageСнимка: BLOGBER.RU

ЗИС-112. Дизайнът на тази кола без съмнение е авангарден – направен е в най-добрите традиции на представите за "мечтания автомобил". Това е голям, почти 6-метров, триместен автомобил, тежащ 2,5 т, с кръгла система за охлаждане на двигателя и само един преден фар. Колата е направена през 1951 г. и участва в няколко състезания, но през 1955 г. е изведена от употреба и завършва в автоморгата.

imageСнимка: SOVCARHISTORY.RU

"Белка". В края на 1940-те г. Юрий Долматовски, братът на съветския поет Евгений Долматовски, изследва предимствата на автомобил, конструиран по образец на вагон. Работата му в тази област допринася за развитието на първия съветски пътнически многофункционален автомобил. За съжаление трудът на Долматовски пропада, понеже той не успява да получи подкрепата на властите, въпреки че возилото му е добре оценено в чуждите автомобилни издания. Произведен е само един прототип, който е унищожен през 1954 г. След седем години в САЩ се появява моделът Corvair Greenbrie на "Шевролет", в основата на който е идеята на Долматовски.

imageСнимка: 21MM.RU

ВНИИТЕ ПТ. Още през 1950-те г. съветски специалисти разбират необходимостта от особено такси. Уважавайки мнението им, Съветът на министрите на СССР през 1962 г. издава указ за развитие на миниванове. Направен е само един екземпляр, защото оценяват, че масовото производство няма да се изплати. Обаче, ако се погледне таксито "Нисан" НВ200, което се използва в Ню Йорк и Лондон, със сигурност ще видите прилика с "перспективното такси" (ПТ) на Съюзния Ннаучноизследователски институт за техническа естетика (ВНИИТЕ).

imageСнимка: SOVCARHISTORY.RU

"ГАЗ-Торпедо". Това е още един концептуален спортен автомобил, в създаването на който участват съветски авиоконструктори. В опитите си да създадат ново возило инженерите измислят абсолютно ново тяло на колата. Използвайки същите материали, които се употребяват при създаването на летателни апарати (дуралуминий и алуминий), конструкторът А. Смолин прави автомобил във формата на капка с дължина 6,3 м, ширина 2,07 м, височина 1,2 м и маса 1100 кг. За съжаление тази кола не развива високи скорости и поради това остава само като прототип, обаче един образец е запазен и е изложен в музей.

https://bg.rbth.com/science/2017/08/01/12-konceptualni-avtomobila-proizvedeni-i-zabraveni-v-sssr_811912




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3798558
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия