Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2022 08:57 - Кремъл казва, че Москва и Хавана имат „синхронизирани позиции“ на фона на спекулации с руски бази в Куба
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 644 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.01.2022 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Кремъл казва, че Москва и Хавана имат „синхронизирани позиции“ на фона на спекулации с руски бази в Куба

от  VT редактори  - 25 януари 2022 г

image  
Историята по-долу е публикувана от руското правителство   …от Иля Цуканов, за RT Руският президент Владимир Путин и кубинският му колега президентът Мигел Диас-Канел разговаряха по телефона в понеделник, за да обсъдят „въпроси за по-нататъшна координация на действията на двете страни на международната арена“, според изявление на Кремъл. Преговорите преминаха в атмосфера на нарастващо напрежение между Русия и НАТО заради Украйна. Владимир Путин и Мигел Диас-Канел "синхронизираха позициите си" по международните въпроси по време на разговорите си в понеделник, но не обсъдиха възможността за руски военни бази в Куба, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Знаете, че отношенията между Русия и Куба имат дълбоки традиции… и наистина, синхронизирането на позициите по международни и регионални въпроси от взаимен интерес за двете страни е изключително важно. За това говориха вчера лидерите на двете страни”, каза Песков пред журналисти във вторник. На въпрос дали преговорите между Путин и Диас-Канел за руско-кубинска „координация... на международната арена“ включват възможно засилване на военно-техническото сътрудничество или разполагането на руски военни бази на Карибския остров, Песков отговори направо „Не“. Руският и кубинският президент разговаряха по телефона в понеделник, като в прессъобщение на Кремъл се посочва, че преговорите включват „задълбочена размяна на мнения по темата за двустранното търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество“. Двете страни „обсъдиха и въпроси за по-нататъшното координиране на действията на двете страни на международната арена в съответствие с принципите на стратегическото партньорство и традициите на приятелство и взаимно разбирателство“. И накрая, „намерението за тясно сътрудничество за укрепване на двустранните отношения беше договорено и беше решено да се засилят контактите на различни нива“, според Кремъл.  

 

Кремъл: Президентите на Русия и Куба обсъждат координацията на действията като част от стратегическото партньорство     Преговорите в понеделник последваха спекулациите на американски медии, че Москва може да се стреми да разположи военни способности в западното полукълбо близо до Съединените щати в отговор на разполагането на войски и ракети на НАТО и продължаващото разширяване към руските граници в Източна Европа. Миналата седмица посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд  предупреди Москва, че руските „агресивни действия“ под формата на разполагане на ракети в Латинска Америка ще бъдат посрещнати със „силен отговор“ от Вашингтон. Тя не уточни какъв може да бъде този „силен отговор“.

 

Спор между Русия и НАТО за европейската сигурност

САЩ предупреждават за „силен отговор“, ако Русия се опита да „сплаши“ Вашингтон с ядрени оръжия в Латинска Америка

  По-рано Кремъл и руското външно министерство  намекнаха , че Русия ще „проучва варианти“ и „няма да изключва нищо“, когато става въпрос за гарантиране на сигурността и стратегическата стабилност, включително възможното разполагане на някакъв вид военна инфраструктура в Латинска Америка. Миналия месец, няколко дни преди  публикуването на две руски предложения за сигурност, целящи значително облекчаване на напрежението между Москва, от една страна, и Вашингтон и алианса на НАТО, от друга. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков посочи, че Русия се стреми да избегне повторението на сценарий в стил кубинска ракетна криза, включително „неразгръщането на тези видове оръжия близо до нашите граници, изтеглянето на сили и средства, които дестабилизират ситуацията, [и] отхвърляне на провокативни мерки, включително различни учения”. Връзки Русия-Куба Независимо от драматичното отслабване на отношенията между Москва и Хавана след разпадането на Съветския съюз преди тридесет години, Куба остава един от  основните партньори на Русия  в Западното полукълбо, като страните поддържат приятелски дипломатически връзки и изразяват солидарност една към друга в международни форуми, и отбелязва нарастващото икономическо, инвестиционно, научно, културно и хуманитарно сътрудничество и ангажираност от 2000-те нататък. В същото време двете страни бяха внимателни, когато става дума за повторно включване във военните действия, като Русия изтегли приблизително 11 000 съветски войници, разположени в страната в началото на 90-те години, и затвори разузнавателното съоръжение Lourdes Signals – което даде възможност на съветските и руските разузнаване за наблюдение на редица търговски и правителствени комуникации в югоизточната част на Съединените щати, през 2002 г. През 1962 г., загрижен от разполагането на американски ядрени ракети в Турция и глобалния стратегически дисбаланс, причинен от липсата на съветски междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат Съединените щати, съветският лидер Никита Хрушчов се опита тайно да разположи над 160 ядрени оръжия в Куба. Американското разузнаване разбра за опита за разполагане през октомври 1962 г., което предизвика двуседмично дипломатическо и военно противопоставяне, което почти доведе до Трета световна война.

 

Кубинска ракетна криза: 14 дни, когато светът беше на ръба на ядрена война   Кризата беше разрешена, след като Москва се съгласи да изтегли ракетите от Куба в замяна на гаранции от Вашингтон да не нахлуе на острова и тихо обещание на САЩ да изтеглят своите ракети Юпитер от Турция. През последните години Русия отново изрази загриженост относно разполагането на американска инфраструктура за противоракетна отбрана с двойна употреба в Румъния и Полша с офанзивни способности, както и относно опитите на НАТО да привлече Украйна към западния съюз. Миналия месец президентът Путин  предупреди  , че ракетите на Алианса, разположени в Украйна, ще имат полет до Москва само за 4-5 минути.



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39935866
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930