Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2018 14:38 - Проф. Иво Христов: В света се очертава силов триъгълник - САЩ, Китай, Русия
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 3731 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

/Поглед.инфо/ “Светът „клокочи”, светът навлиза в изключително нестабилна фаза, а събитията от последните само 20 дни говорят за една особена компресия на историята”.

„Преди няколко дни президентите на Русия и Турция откриха подводната морска част на газопровода „Турски поток”, който излиза при Мидия”, припомни проф. Христов. Това е петият газопровод през турска територия и по думите му, без да добива един кубически метър собствен газ, Турция се явява основен стратегически играч в областта на енергопреносните магистрали между Изтока и Запада, между Севера и Юга. „Текат дълбоки тектонични разграничителни процеси между Европейския съюз и САЩ”, смята анализаторът въз основа на поредица от събития: „Макрон заяви че иска Европейският съюз да има собствена армия, но само с няколко туита президентът Тръмп му обясни, че единственото, което могат да правят европейците, е да си плащат за НАТО. Ерата „Меркел” приключва безславно с редица поражения на вътрешно-германските избори. С г-жа Меркел си отива една епоха, което ще има последици и за България”, изброи той. Като елемент с висок рисков фактор за нас в геополитическия пъзел проф. Христов посочи събитията от петък в Косовска Митровица. „Сили на косовската полиция и жандармерия са нахлули на територията и са арестували четирима сръбски лидери , единият от които е високопоставен служител в т. нар. Косовски служби за сигурност. Той разследваше убийството на лидера на косовските сърби Оливер Маркович. Има концентрация на войски от двете страни на вътрешната косовско-сръбска граница и това е за информация на тези с клишето „Западни Балкани”. В този контекст проф. Христов добави още един щрих свързан със спешното заминаване на гръцкия премиер Ципрас в Москва и припомни изострянето на двустранните отношения около договора в Преспа между Гърция и Македония.”

„Опит за прокарване на нова енергийна геополитическа линия” нарече пристигането на израелския премиер Натаняху в България в началото на месеца и срещата му във Варна, домакинствана от българския премиер, с лидерите на Гърция, Сърбия и Румъния.„Те обсъждаха построяването на газопровод, който да води началото си от газовите находища в източното Средиземноморие”, припомни анализаторът. По думите му, целта е нов проект, очевидно израелско-американски, който да елиминирана “Турски поток”.

Друго високо рисково за Балканите събитие, според проф. Христов, е обявеното от САЩ намерение за излизане от договора за ракети със среден и малък обсег. Отговорът на руската страна ще бъде светкавичен, поради което и перспективата за нашия регион е неблагоприятна. „Светът се очертава като един особен силов триъгълник - САЩ, Китай и Русия. Между върховете на този триъгълник ще се осъществяват основните икономически, геополитически и недай си Боже, военни взаимоотношения в следващите 10-15 години”, прогнозира геополитическият анализатор.

Драмата на Балканите - един от двата входа към Европа, е, че на територията се сблъскват интересите на САЩ, Турция, Русия, Китай и ЕС. Трите точки с директен риск за България проф. Христов структурира по степен на опасност - Украйна, Косово и Близкия изток.

“Украйна е на няколкостотин километра по права линия от нас. Идеята е от нея да се създаде един голям антируски проект с използването на руски етнически елемент като “пушечно месо”. В контекста на предстоящите избори в Украйна твърде е вероятно да бъде индуциран военния конфликт в Донбас, включително с мащабна военна провокация. Второ, раздухването на проблема с Азовско море и опитите за милтаризацията му от украинска страна. Трето, разпалването на конфликта около т.нар. Украинска автокефална църква. Всичко това в крайна сметка цели да принуди Русия да влезе в украинскто “блато” и тя да бъде удавена там икономически, политически, военно и имиджово”, обясни професор Христов, след което се спря на ситуацията около Косово. “От средата на това лято там текат процеси на нагнетяване на напрежението: въвеждането на непосилни мита за стоки от Сърбия, Босна и Херцеговина; убийството на лидера Маркович; пропаданалият опит за вкарването на Косово в Интерпол и системните опити за провокации на сръбската страна от управляващите в Прищина. Отвъд спецификите си, и косовската, и украинската криза очевидно си приличат, личи общ почерк и сценарий”, смята проф. Христов.
 

По думите му ситуацията около Сирия привидно изглежда успокоена, но това е само привидно. Според него рано или късно трябва да бъде поставен и разрешен въпросът с Идлиб и окончателното ликвидиране на терористите там. “Споразумението между Путин и Ердоган от Сочи замрази, но не разреши този проблем. Налице е рязко изостряне на руско-израелските отношение в региона след свалянето на руския самолет над Латакия”. В заключение проф. Христов обобщи, че това са най-близките точки с потенциален военен конфликт, който пряко или косвено може да засегне България.
http://pogled.info/svetoven/prof-ivo-hristov-v-sveta-se-ochertava-silov-triagalnik-sasht-kitai-rusiya.99300


 


 




Гласувай:
4



1. 1997 - А той (И.Х.)може ли да обясни
29.11.2018 17:00
с какво е посъветвал президента относно украинските катери при Керч?
цитирай
2. missana - Не мога да разбера само едно -
27.02.2019 02:01
защо се връзвате на тъпотиите на Иво Христов. Този човек, откакто го помня, умна приказка не е казал. Нищичко точно не е предсказал. За какъв световен триъгълник иде реч? Ами Индия къде я забрави Иво Христов? Че тя е сто пъти по-важна и перспективна от Китай. И е много рано още да се поръчва опело за ЕС. С или без баба Меркел, ЕС ще продължи да е важен фактор в света. Вече видяхме сближаването на Германия и Франция - безпрецедентен факт и гарант за силата на ЕС. А за Турция - ще поживеем и ще видим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782448
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия