Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2014 13:00 - Инатът на Брюксел като бумеранг. Опитите за спиране на "Южен поток" ще докарат големи ядове на Еврокомисията
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 1704 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-08-20&article=502960


Олег Макаренко,
в. "Взгляд"



Перспективите за "Южен поток" на пръв поглед изглеждат достатъчно тревожни. Европейците вече достатъчно напреднаха по пътя на санкциите срещу Русия и е напълно вероятно някои от тях да решат напук да оставят да замръзне техен важен канал на доставки на газ. На този фон "Газпром" и руското правителство се държат поразително спокойно. Може би те имат някакъв план? Нека се опитаме да поразсъждаваме. Какви варианти има сега Русия?

Първият и най-очевиден: да почака резултатите от предсрочните избори в България и да се надява, че ще победи коалицията от силите, готови да си сътрудничат с "Газпром" и да се съпротивляват на американския натиск. Сценарият е възможен, но не е гарантиран. Да се залага бъдещето на "Южен поток" на резултатите от българските избори е непростим разкош, така че трябва да има алтернативен вариант.

Опитите през Румъния да се пробие маршрут не си струват. Румъния се отказа да участва в "Южен поток" дори без Брюксел да й е оказвал натиск от чиста русофобия. С Букурещ нямаме какво да си кажем.

И все пак на майската си среща с ръководителите на световните информационни агенции Владимир Путин прозрачно намекна на нашите недругари от Брюксел, че Русия има план "Бе":

"Ако продължим и по-нататък да имаме някакви проблеми по "Южен поток", а Брюксел непрекъснато ни слага прътове в колелата, то ние ще разгледаме други варианти през страни, които не влизат в ЕС. Просто ЕС ще има още една транзитна страна. Защо правят това тези брюкселци, не разбирам".

Не е трудно да се отгатне коя е тази транзитна страна. Ако България се отказва, то за строителството на "Южен поток" остава само маршрутът Турция - Гърция - Италия - Австрия.

План две: Бившият премиер Ердоган неотдавна спечели президентските избори в Турция и следователно всички предложения по "Южен поток", които са правили чиновниците от екипа му през последните няколко месеца, ще бъдат в сила още дълго време. Ето едно от тях.

"Турция ще разреши по нейната територия да мине "Южен поток", който ще транспортира газ към Европа по дъното на Черно море". Това заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдйз. Този вариант има няколко минуса. Главните са, че маршрутът е по-дълъг от първоначалния и се пропуска възможността в "Южен поток" да се включат Сърбия и Унгария.

Ако се вгледаме внимателно, то минусите могат да бъдат превърнати в плюсове. Въпреки по-голямата си дължина турският вариант минава основно по суша, а наземните сегменти са значително по-евтини от подводните.

Много са тръбопроводите, по които в Италия и към останалата част на Европа се внася газ от Алжир и Либия. Ако "Южен поток" стигне до южната част на Италия, то пред нас се разкриват интересни възможности.

Например тръбата може да се прокара успоредно на вече съществуващите тръбопроводи. Това ще бъде значително по-евтино. Италианският акционер в "Южен поток" е компанията ЕНИ. Тя има административен ресурс и ще може лесно да организира такъв вариант на строителство. Освен това така Русия ще има възможността да се заеме с "творческо ловене на риба". Щом ЕК изисква от "Газпром" да предостави достъп до "Южен поток" на други компании, то и "Газпром", според правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, има правото да настоява половината от мощностите на тръбите с либийски и алжирски газ да му ги дадат на него.

Разочарованието на европейските бюрократи няма да има край. Разбира се, ще бъде жалко България, Сърбия, Унгария и Румъния да бъдат оставени без газ, но след пускането на "Южен поток" през Турция и пълното блокиране на украинската газотранспортна система ние физически няма да можем да им доставяме газ.
При това в общите приходи на "Газпром" загубата на такива клиенти няма да бъде особено чувствителна, а в замяна на това пък вътрешнополитическата криза в Евросъюза, която ще предизвикат три замръзнали страни, може да ни донесе не малка изгода.

Да напомня, че решенията в ЕС се приемат с консенсус и всяка страна има право на вето. Вероятно студените радиатори ще помогнат на българите и унгарците да съберат смелост, за да блокират всички процеси на приемане на решения, докато Брюксел не се споразумее с Москва за възобновяване на доставките.

Четвърти план: Турският маршрут на "Южен поток" има два уязвими сегмента: турския и гръцкия. За италианския можем да не се тревожим. EНИ е силна компания и показа имунитета си към натиска на Брюксел.

За турския участък можем да бъдем сравнително спокойни. Ердоган е циничен прагматик, когото САЩ неотдавна се опитаха да отстранят от власт, организирайки цветна революция. Ердоган устоя и на фона на европейските политици, които се страхуват от САЩ и се вслушват във всяко кихане на Държавния департамент, този турски патриот прагматик изглежда добър партньор за взаимно изгодно сътрудничество.
Остава Гърция. Австрия и Италия, които са силно заинтересовани от "Южен поток", ще защитават Атина от натиска на Брюксел. Нещо повече, прекланянето пред Еврокомисията при сериозни загуби от руското ембарго, които ЕК не иска да компенсира, ще предизвика в Гърция сериозна политическа криза. Опитите Гърция да бъде оставена не само без пари и селско стопанство, но и без газ, ще породи истински социален взрив.

Струва си да отбележим, че ЕК самостоятелно не успя да прегъне дори България. Необходим бе дипломатически десант от САЩ, оглавяван от Маккейн (сенатор Джон Маккейн - бел. ред.), за да се допритисне българското правителство.

Гърция има напълно успешен опит в противодействието на натиска на САЩ. Макар Вашингтон да оказваше натиск с всички сили, Гърция така и не се съгласи да участва във втората война срещу Ирак.

Много ми се иска турският вариант на "Южен поток" да не потрябва. Ако Еврокомисията направи сметка какви ще бъдат последиците от нейното инатене и промени позицията си, ще бъде много по-добре за всички. От друга страна обаче, много е радостен фактът, че Русия има напълно работещ резервен вариант за доставки на газ в Южна и Централна Европа.

(Със съкращения)



Гласувай:
3



1. hadzapi - Здравей африканска ебола
22.08.2014 17:09
Здравей африканска ебола,
Държавата ни те посрещна гола.
Нигде тебе не те искат,
Но нашите глупаци за тебе се натискат.

Здравейте нелегални канибали,
Добре дошли в наще ареали.
Ний тук сме толерантни,
Към ебола, канибали и мутанти.

Здравейте хиляди джихадисти,
Спако, тук нямаме фашисти.
Елате, ще ви даваме добра заплата,
Докато вий ни изградите шариата.
цитирай
2. hadzapi - автор
22.08.2014 17:10
неизвестен. От форума на в-к "Дневник"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786028
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия