Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2011 23:47 - Обществото може да се справи с безредиците
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 1063 Коментари: 0 Гласове:
1



проф. Михаил Константинов 12.08.2011

Цивилизованият човек спазва законите. Нещо повече, точно това е мярка за цивилизоваността на съвременния човек. От друга страна, законите не са дадени веднъж завинаги. Когато общественият интерес го изисква, законите се променят. От това, което става в момента в някои държави в Европа и Америка, можем да заключим, че някои промени в статута на деянието “неизбежна отбрана” вече са наложителни. Например време е да дефинираме и опишем груповата самоотбрана. Или още по-добре: колективната самоотбрана, насочена срещу колективното зло.

Как впрочем е уредена самоотбраната у нас? Според чл. 12 от Наказателния кодекс не е обществено опасно деянието при неизбежна самоотбрана, за да се запазят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси. Това включва нападение срещу личността или правата на отбраняващия се, на негови близки или на трети лица. На свой ред неизбежната самоотбрана се осъществява чрез причиняване на вреди на нападащия в рамките на необходимите предели. Основен принцип е, че действията при самоотбрана трябва да отговарят (каквото и да значи това) на степента на нападението. Това е един доста хлъзгав терен, за играта на който в българското правораздаване няма единна практика. Например изглежда ясно, че ако някой е нападнат с юмруци, неизбежната самоотбрана не би трябвало да включва стрелба с огнестрелно оръжие. Разбира се, могат да се приведат и примери, когато само използването на такова оръжие може да спре уж невъоръжения нападател.

При масови безредици самоотбраната не може да бъде индивидуална: просто няма как сам човек да се справи с атакуващата тълпа. А и как следва да се прецени потенциалната опасност от тълпата и да й се отговори с подобаваща сила? Доста работа в тази насока ще имат в близкото бъдеше английските съдилища. Защото още на следващия ден след първите погроми някои общности в Лондон и другите големи английски градове започнаха да взимат нещата в собствените си ръце. В противовес на това, поне в началото на погромите, английската полиция беше учудващо пасивна. Дори “фундаменталният” въпрос дали да се използват водни оръдия срещу мародерите не беше решен. Ако там заразата се разрасне, не водни оръдия, а истинските оръжия на английската армия могат да влязат в действие. За пръв път на английска територия от 350 години насам. Засега полицията върви след събитията, като се опитва да лови и арестува само най-отявлените и съответно не особено внимателни мародери. А иначе главно анализира записите от видеокамерите и на тази основа извършва следващите арести.

Много трябва да внимават тези дни английските съдилища. Не само защото с присъдите си трябва да респектират вилнеещите тълпи. А и защото английското право е прецедентно и по днешните присъди ще се водят и решават бъдещите дела срещу улични бандити. А такива дела ще има много.

Причините за бунтовете са, общо взето, ясни. Поводът, както обикновено, е смехотворен. Някакъв британски гражданин (етносът не се споменава поради политкоректни съображения, но ние се досещаме какъв е), баща на четири деца, се возел на такси, когато полицията му поискала документите. Тогава бащата на четирите деца извадил незаконно притежаван пистолет и почнал да гърми по полицаите. Не се съобщава защо, но вероятно бил силно изнервен. А пък бил изнервен, щото в момента разнасял дрога.

Интересно какво очаква да се случи един човек, когато извади оръжие на полицията, че и го използва на всичкото отгоре? И най-големият идиот би трябвало да се досети, че полицията ще го застреля. Както и станало. Това обаче се оказа онзи спусък, който стартира „най-лошите криминални бунтове” във Великобритания за последните 30 години според изявления на английски топполицаи. Тук специално те проявяват необяснима скромност в определенията. Както изглеждат нещата отстрани, това наистина са най-лошите криминални бунтове. Но не за последните 30 години, а за цялата история на Острова.

На фона на пасивността на английската полиция едни други етнически общности поеха собствената си защита. Без да са чели знаменитата мисъл на Илф и Петров, че „Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”. Оказа се, че това са турците, кюрдите и азиатците. Персоналът на един лондонски турски ресторант например просто грабнал огромните ножове за рязане на дюнери и погнал мародерите. За късмет последните се оказали добри бегачи и до рязане на глави не се стигнало. Но и втори опит да се нападне ресторантът също нямало.

Нещата скоро станали съвсем сериозни когато се разбрало, че само за един ден търсенето на алуминиеви бухалки в онлайн магазините скочило над 65 пъти! Предполагам, че за този скок на продажбите заслуга са имали не само мирните, решили да се отбраняват граждани, но и самите мародери. Въпрос на време е кога и едните, и другите

ще извадят
някакви различни оръжия. Примерно огнестрелни.  

Последните събития във Великобритания наистина изглеждат шокиращо. А и това е само началото. Което между другото още един път показва колко уязвима е нашата цивилизация. Представяме ли си на какво ще заприличат големите западни градове след един по-сериозен природен катаклизъм, когато няма да има и какво да се яде и пие? На каквото впрочем беше заприличал американският щат Луизиана след голямото наводнение през 2005 г. Днес сме забравили, но тогава ред там въведе известната 82-ра въздушнопреносима дивизия на американската армия. Която първо стреля. И после си тръгва, без да поглежда какво е останало. Защото след огъня на тази дивизия по дефиниция нищо живо не трябва да е останало. Живи мародери в частност също не остават.

На Запад в момента заплашително нараства броят на хората, които са изгубили, или мислят, че са изгубили, социалния си статут. Огромен гняв крият в себе си тези хора и те ще намерят начин да го излеят. А и начинът в общи линии ни е познат от историята. Но богатият Запад вече си отгледа една друга, още по-опасна и по-многобройна прослойка: прослойката на хората, които няма как да загубят социалния си статут.

Защото просто никога не са го имали


Защо и как се провали мултикултурният модел в Европа е дълга и поучителна тема. Дали този модел ще успее в САЩ, е въпрос, който само бъдещето ще реши. Но докато чакаме да видим какво ни е отредила тази велика съдница – Историята, е добре да помислим за колективната си самоотбрана. Защото и в момента, забравени от всички, хиляди български граждани водят тиха, но кървава битка с нашенските си, собствени мародери от един етнос, дето е политически некоректно да му се казва наименованието. В такава битка среден изход няма – или ние, или мародерите. Държавата все още има време да овладее процесите и тя да спечели битката, като въведе ред по цивилизован начин. Но събитията и на Запад, и у нас показват, че това време очевидно изтича.

А иначе ред все едно ще има. От историята знаем как. Начинът няма да бъде много цивилизован, за политически коректен - да не говорим. Но ще бъде точно такъв, какъвто трябва да е и какъвто сами ще сме си го докарали. И какъвто колективната самоотбрана срещу злото неизбежно ще наложи.

http://www.monitor.bg/article?id=302779



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785109
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия