Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 17:12 - Европа пред скок в Средновековието
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 2358 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Константин Събчев

Трагедията в Осло с пълна сила постави проблема за глобалната криза на духовните ценности на модерното общество. Една тема, грижливо отбягвана от политиците или отминавана с общи декларации и изтъркани клишета. След стотината трупа на младежи, разстреляни от Андерш Брайвик с хладнокръвието на палач от нацистки концлагер обаче, място за криене на главата в пясъка няма.

На знаменития британски историк сър Арнолд Тойнби принадлежи теорията за предизвикателството и отговора. И може би клането на норвежкото островче Ютьоя трябва да се разглежда именно през призмата на тази теза. Предизвикателството е ясно. Европейците се чувстват застрашени от имигрантските вълни - и най-вече от тези от света на исляма. Либералното общество се провали в опитите си да интегрира пришълците. Минаретата никнат като гъби, променяйки архитектурния облик на древните европейски градове, гонейки по брой катедралите. Доведените понякога до абсурд права на човека и защита от дискриминация на практика превърнаха малцинствата в привилегировани групи, паразитиращи върху щедрата социална система на Европейския съюз.

Отговорът не закъсня. Брейвик се обяви за християнски фундаменталист, тамплиер и масон. Какво влага той в тези понятия? Нищо друго освен ненавист към исляма, имигрантите, левичарите. Подобни възгледи са официална идеология на парламентарно представени партии в почти цяла Европа. Като натисна спусъка, потомъкът на викингите просто направи това, за което навярно мечтаят стотици хиляди. И никой не може да гарантира, че някои от тях няма да го направят отново, и то - в още по-голям мащаб. Като отприщят по този начин спиралата на насилието, която се прекъсва безкрайно трудно. Неслучайно в Осло упорито мълчат относно етническия състав на избитите младежи. Един афоризъм гласи, че историята е жива сила. В смисъл, че това, което е било, може да се повтори отново. Дали на Европа не й предстои ново Средновековие? Кръстът е достатъчно лесен за разпознаване като цивилизационен символ.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-27&article=375947
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. grigorsimov - Християнски фундаменталист, тамплиер и масон, са несъвместими понятия!
27.07.2011 17:42
В убиването на невинни европейски дечица ли се изразява, според вас, ненавистта към исляма, имигрантите и левичарите. Или просто и тази публикация е поредното пригласяне на измамническата теза за християните "екстремисти" и "нетолерантните" европейци. А реалността е, че както обикновено, крадците викат - дръжте крадеца!
цитирай
2. hadzapi - Това е статия, която реших да сложа тук,
27.07.2011 17:51
защото третира доста наболял въпрос, не е засегнато само случилото се в Осло.

Просто вече е започнала и се надига все повече вълна на недоволство на правата на малцинствата срещу тези на мнозинството, особено когато това става в родните държави на дадените народи и народности. Как ще се чувстват изповядващите исляма, ако в страните откъдето са дошли започне такова надигане на глас за права, каквито там християнските малцинства просто ги нямат, а ги изтребват тихомълком и за това не се говори по новините, защото не е удобна новина за някого. Знаете ли какво става с коптските християни в Египет, постепенно просто ги ликвидират - нямат право да си подновяват църквите, а те се рушат, нямат право на елементарни права, а минаретата никнат едно до друго?! И лошото е, че се говори срещу тях сякаш са пълни изверги, а това не е така. Преди са си живели двете общности - и исляма изповядващи и коптите - християни добре и са се разбирали, докато сега с навлизането на ислямския екстремизъм от арабските страни в Египет, че и Судан и др. страни в Африка, знаете ли какво става там?! Старите хора, изповядващи исляма, сами си казват, че не го искат този насила наложен ислям, искат си старият толерантен ислям.

На кого е нужно всичко това - да изправи една религия срещу друга, на кого е нужно да разпалва религиозни войни както е било в Средновековието...? На тези, които стоят зад политиците - на тези, които управляват зад сцената!

цитирай
3. анонимен - нещата понякога са прости
27.07.2011 18:17
Насилието ражда насилие!
Нефтът е основната власт в арабския свят.
Ако не беше енергията на Земята в този и вид арабите щяха да са си едни първобитни пустинни племена със или без Исляма.
Исляма не е виновен.
Всяка жестокост намира и своята идеология.
Проблема се корени в развращаването на Духа който е така характерен за презадоволените общества.
За сравнение допреди 50 г. норвежците зависеха само от риболова и дърводобива си.
След като откриха океанския си шелф толкова нефт и те последваха примера на ислямския свят - развратиха се... забравиха основни човешки ценности.
Обикновено реакцията на Вселената не закъснява...
цитирай
4. hadzapi - "Религията е нещото с което са ни подрязали крилата, и от диви,
27.07.2011 19:05
свободни птици и са ни превърнали в кокошки в кокошарници."

Току-що това лично мнение ми го изпрати един човек и е точно за тук като коментар.

Религията..., фундамендализма в религията... води до нещо страшно - омраза и насилие и ние сме прави, а вие не - и обаче също има - всеки заслужава това, окето мисли и сътворява сам, Вселената просто ни отговаря.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785555
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия