Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06 19:10 - Разни- геополитика, наука, Изкуствен интелект, живот, по-редки новини ...
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.06 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
- Бил Гейтс е на гости на Си Дзин Пин в Китай. Си е казал, че чичо Бил е първият американски приятел, който той посреща през 2023 г.

На което чичо Бил заявил, че е радостен, че се върнал отново.

"Китай е готов да засили допълнително сътрудничеството си с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс" - Си Дзинпин

Преди около седмица в Пекин беше на посещение Лорд-кмета на Лондон (това е лорд-кмета на Лондонското Сити...).

Сорос предаде поста си на сина си Александър, който е казал, че е 100 пъти по-лош от баща си.

В Китай предстои да отиде и държавният секретар на Сащ - Блинкен, на "гости" на Си...- В Канада пожарите се разрастват :(

- "Блекрок" управляват активи на стойност 9,5 трилиона долара, най-големи в света.

- 20% е безработицата сред младите хора в Китай.

- Имало е глобална кибератака по правителствени сайтове на Сащ.

- Азиатските Централни банки ще приемат иранската алтернатива на Суифт.
Решението е на Азиатският клирингов съюз.

- По една от най-популярните линии на парижкото метро - Дефанс - Шато дьо Венсен - започнаха да се движат влакове без машинисти.

- Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси посети Запорожката АЕЦ. Пристигането не е случайно - всъщност няма го вече Каховского водохранилище, водата в езерото на самата атомна електроцентрала ще стигн, според Гроси, може би за няколко седмици или дори месец. Максимум два. Какво ще се случи след това обаче не е ясно. Ясно е само, че трябва да се направи нещо сега, тъй като ситуацията явно няма да се оправи. По-лошо, вероятно.

- Изкуственият интелект (AI) трябва да бъде внедрен в сферата на държавната администрация, за да може да взема решения без участието на длъжностни лица, каза Герман Греф, председател на борда на Сбербанк, на международния икономически форум в Санкт Петербург.


- Според брифинг на Световния икономически форум - Давос, призовава се за 75% намаляване на броя на личните автомобили от 1,45 милиарда на 500 милиона до 2050 г.

- Философът Александър Дугин на Петербургския икономически форум призовал за деурбанизация в Русия, да се разселят хората във футуристични космически селища, „може би във вид на дирижабли, на Безпилотни летателни апарати“.

- Елвира Набиулина, шеф на Централната банка на РФ, е казала на Икономическия форум в Петербург, че:

◾️Сценарият на световната икономическа криза не се е осъществил;

◾️Русия имала нужда от приватизация, страната имала какво да приватизира, без да имало ущърб за стратегическите интереси;

◾️Следствие от трансформацията на световната икономика ще бъде приспадането от глобалния растеж и забавянето на технологичния прогрес;

◾️Бъдещето на международните плащания е в регионалните платежни платформи.- На магистрала М-11 "Нева" е започнало развитие на безпилотна доставка на стоки с "Камаз"-и. Проектът е стартирал като част от пилотна програма по дясното платно на трасето. Първите безпилотни камиони са излезли в деня на откриването на Икономическия форум в Петербург.

- Световният икономически форум обявил, че повечето учители щели да бъдат заменени от виртуални преподаватели, до 2030 г., което щяло да стимулира ученето.


- В Джорджия, Сащ, е загинала повече от 90% от реколтата на праскови. Портокали във Флорида, ще има с 56% по-малко от 2022 г.

В Средния Запад на Сащ през май 2023 г. е имало голяма суша и това ударило много по реколтата от царевица. Повече от 2/3 от царевицата в Сащ, се отглежда в този регион.

Канзас е главната житница на Сащ. Там се е отглеждала пшеница, повече от другите щати. 2023 г. ще е най-слабата реколта от 1957 г. От 2021 г. там има много силна суша.

В южните райони на Украйна и Русия, след разрушаването на Каховското водохранилище, се наблюдава недостиг на питейна вода и за напояване на нивите, също и вследствие пък на наводнението - също проблем - и това може би ще доведе до проблеми с прибирането на реколтата от пшеница, маслодайните и др. култури.

Виетнам, един от световните производители на ориз, страда от недостиг на валежи. В някои райони месеци не е валяло, суша и жега.

Проблеми с водата има и в Аржентина, Уругвай, Азербайджан и др. страни. Цените на храните ще продължават да растат.

Глобалните доставки на храни ще бъдат все по-ограничени и контролирани.

Очаква се може би зимата на 2023-2024 г. да е продължителна и студена.- Сащ продължава да купува от РФ обогатен уран.

- В средата на март 2023 г., на III международна научно-богословска конференция „Бог – човек – свят“, организирана от Минската и Сретенската духовни академии в РФ, Александър Кудрявцев, директор на Института по обща генетика, казал, че преди хората са живели повече от 900 години, а след Световния потоп - по-малко.

Казал също и че причините за мутациите на хората, бил "първородният грях".

- На Петербургският икономически форум са представени робот, играещ кърлинг, робот-сладоледаджия.

- Работещите с изкуствен интелект са по-самотни и по-често се напиват, установили изследователи от университета в Джорджия. Според тях безсънието, пиянството и самотата са се увеличили сред работещите с ИИ, независимо от тяхната националност и култура.

- Държавите, членки на Световната Търговска Организация са много загрижени за европейската „зелена сделка“ и „въглеродния данък“ (механизмът засяга не само въглеводородите, но и доставките на цимент, електроенергия, торове, желязо, стомана и алуминий), които влизат в сила в „транзит " фаза от 1 октомври 2023 г.
Освен това членовете на СТО са недоволни от високите мита и строгите изисквания за внос на храни в страните от ЕС, включително разпоредби за употребата на пестициди, одобрението на генетично модифицирани продукти, квотите за внос и „по-голямото съсредоточаване върху пазарните условия“.
- Холандското правителство стартира схема за изкупуване на ферми в стил „Голямото нулиране“, която потенциално може да доведе до затваряне на повече от десет хиляди ферми (за постоянно), за да се съобразят със „зелената програма“ на Европейския съюз.

- Приет е Закон във Франция, според който полицията вече може при всяко подозрение, дистанционно да включи записване на звука и видеото на телефоните на граждани, без съдебна заповед. Не само без лично разрешение от собствениците, но и без да ги информира.

- Ювал Ноа Харири, старши съветник и председател на СИФ на Клаус Шваб, твърди, че използването на ИИ за замяна на свещените писания, ще създаде "обединени религии, които всъщност са правилни“.- Участниците на Петербургският форум в РФ, е трябвало да представят ПК.Р тестове за Ку-ку 1.9. Това било нужно "в рамките на безопасността".

- Цифровизацията в РФ е много напреднала в сравнение със Сащ и Великобритания.

- На 15 юни 2023 г. Ген. секретар на ООН Гутериш, заявил, държавите трябвало да се отказват поетапно от изкопаемите горива.

- Австралия одобрява за задължителни и.Р;Н,К ФЪк-сините на Бил Гейтс, за всички ферми, без значение дали собствениците са съгласни или не.

- Зам.-председателят на правителството на Московска област Георги Филимонов, казал на Петербургският форум -

"Активно въвеждаме изкуствения интелект в работните процеси. Например в оранжерии ИИ контролира микроклимата и дневните часове и съставя рецепта за хранене на растенията. Изпълняваме и пилотен проект за улавяне на бездомни животни с помощта на невронни мрежи - ИИ, свързан с хиляди улични камери за наблюдение. Невронната мрежа анализира силуета, присъствието на собственика, муцуната. И дори очертава маршрута на движение на глутницата и предполагаемите леговища.

По същия начин ИИ ще помогне в борбата срещу незаконната улична търговия. Нашите ИТ специалисти научиха невронната мрежа да оценява законността на търговското съоръжение по няколко признака: местоположение, естество и условия на продаваните продукти. Точността надхвърля 93%.

ИИ - моделите също се въвеждат в многоетапна система за наблюдение на горски пожари. Контрольорите получават информация от авиацията, космическия мониторинг, камерите и пешите патрули. Това са огромни количества данни, които невронната мрежа ще ви позволи да систематизирате."- Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс подновява сътрудничеството си с Китай в областта на изследванията в сферата на здравеопазването.

- Американските военни ще имат безпрепятствен достъп до базите в Папуа Нова Гвинея, където могат да разположат военни контингенти и оборудване - AFP, позовавайки се на текста на двустранен пакт за сигурност, подписан в края на май 2023 г.

- Си Дзин Пин е навършил 70 годишна възраст.

- В Китай правилата за използване на интернет и социалните мрежи се затягат, което дава все по-голяма възможност на полицията да следи дейността на гражданите. Съгласно новите разпоредби, обявени наскоро, достъпът до интернет и използването на социални медии в страната, вече ще изискват потвърждение на самоличността.

Освен това полицията е получила правото, редовно да проверява личните карти на гражданите, за - "вредно" политическо и порн-огра-фско съдържание. Това става чрез свързване на акаунтите в социалните медии с реалните имена на участниците и техните идентификационни номера. Така всяка публикация на участника в интернет може бързо и лесно да бъде проследена от властите.

Това било за защита на обществения ред и борба с про-па-ган;дата, и неле.гал.ните съдържания.- Йенс Столтенберг - "Работим по създаването на съвет Украйна-Нато.

- Много висока безработица в Африка, например - хиляди кенийци посещават интервюта в централата на G4S в Ембакаси, Найроби, за обявените свободни около 150 работни места.

- Има много чести самовъзпламенявания на китайски електрически колела.

- Израелската отбранителна компания Rafael, обяви за създаването на система за прихващане на хиперзвукови ракети SkySonic, способна да премахва цели, развиващи скорост до 10 маха. Щяла да бъде представена на авиасалона в Льо Бурже, Франция.

Интересът към хиперзвуковите технологии в света нараства
.

В началото на юни 2023 г. Иран представи своя собствена хиперзвукова ракета, способна да развива скорости от 12 -13 маха.


- "Използването на ядрено оръжие в Украйна е теоретично възможно, при заплаха за съществуването на Русия, но сега нямаме такава необходимост";
"Промените по света и във всички области са кардинални, дълбоки и необратими." - Путин.

- "Алжир би искал да се присъедини към БРИКС в близко бъдеще, за да освободи икономиката от натиск" - президентът на страната - Абделмаджид Тебун.

"Алжир се ангажира да допринесе за решаването на проблема с изменението на климата и е отворен за тези, които искат да подкрепят страната в посока на зелена енергия".

- ВВП е поръчал на Министерството на здраве-то да изучи поведението на ЛГБТ-персони, в създаден специално за това институт, според думите на министър Мурашко.

- В Сан Франциско управляващата компания Westfield затваря най-големия мол в града. Заради кражби и банд.ит;изъм спрял да носи доходи, нИгрите всичко изнесли.

- Общината на град Тренто в Италия тества пускането на система за градско проследяване, базирана на ИИ невронни мрежи, за "по-голяма безопасност" на гражданите.

Според проекта на всяко кръстовище и площад в града, са монтирани десетки камери и микрофони, които следят не само изображенията на хората, но и какво говорят.

Гражданите вече са възмутени от този проект.


- Путин: в Русия предлагането на пазара на труда ще бъде ограничено поради демографските условия, необходимо е да се разработят решения за изкуствен интелект, безпилотни камиони КАМАЗ и таксита, роботика и да се въвеждат масово.

- Около 27 хектара ще бъдат разпределени близо до Серпухов за изграждането на "американско село" за граждани на неприятелски страни, които искат да живеят в РФ. Това съобщил ръководителят на Россъотрудничество Евгений Примаков на Икономическия форум в Петербург. Освен това той отбелязал, че някои вече са се преместили в Руската федерация и са се установили в района на Ярославъл.

- McKinsey публикува доклад, в който се посочва, че 50% от всички съвременни работни дейности могат да бъдат автоматизирани между 2030 г. и 2060 г., благодарение на генеративния ИИ, а прилагането на технологии с ИИ, ще носи на световната икономика от $2,6 трилиона до $4,4 трилиона годишно.


- Мравките имат комуникационна система, която е подобна на умствената телепатия.

- Супервулканът Campi Flegrei може да изригне. Учени отдавна наблюдават признаци на събуждането му.

Град Поцуоли, който който е на края на калдерата на вулкана, вече се е повдигнал с 4 метра. През април 2023 г. там са регистрирани 600 земетръса.

-
Едзо Момонга е един от най-сладките и очарователни видове животни на
планетата. Тези миниатюрни летящи катерици, наречени сибирски летящи, живеят само на японския остров Хокайдо.

image


Тези малки катерици имат дължина на тялото от 130 до 200 mm и дължина на опашката от 90 до 140 mm. Те са много малки, което ги прави лесни за скриване в дърветата. Едзо Момонга са дървесни обитатели, които рядко слизат на земята.

Няколко индивида от един и същи пол живеят на едно дърво, с изключение на периода на чифтосване, когато се събират в смесени групи.


Тези животни са много социални и общителни и проявяват загриженост един към друг. Те дори могат да се гушкат и галят, което ги прави още по-сладки.

превод: делфин-хадзапиГласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3702004
Постинги: 2341
Коментари: 744
Гласове: 1904
Архив
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия