Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05 18:13 - Знаети ли, че... Оттук-оттам... Технологии, цифровизация, страни
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2774 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рибата-гориво за огрев

  imageПрез 19-ти и 20-ти век на север щуката не се е смятала за риба, ако е била уловена в мрежа, тя е била натрупвана, изсушена или замразена и използвана като дърва за огрев или храна за добитъка. Почти всяка къща имала "дърва" от щука. Факт е, че рибата, особено мазната, гори много добре, и е по горещо от дървата за огрев.
  imageНо не само на север печките са горяли с риба. Изсушената вобла( ендемичен вид риба, открита в Каспийско море и Долна Волга)се е използвала широко вместо дърва за огрев в района на Ростов и степните райони. Там имало малко дърва за огрев,а и били скъпи.
През 19-ти век в град Царицино, сега Волгоград, всяка къща е имала вобла за дърва, това е описано в разказите на Всеволод Крестовски.


Марчела Ангелова: преди 40 г работехме в Коми, там хранеха прасета с риба и от тях съм чула, че техните деди са се топлили с риба. Нищо чудно няма.

Линда: Сега се сетих за руския филм "Четиридесет и първия" . Мисля там съм виждала подобно нещо - героите палеха печката с изсушена риба , оставена на някакъв остров от рибари . Струва ми се не беше щука, но пак си беше мазна
Златина Великова: Масово по селата до към 1950-1960 г. години за отопление се използваха тезеци - изсъхнали кравешки изпражнения, дзвинки - това са изронени царевични кочани, царевични стебла, празни пити и стебла от слънчоглед. После почти отшумява и сега много малко някъде омже да ползват такива неща за отопление. Хората умееха да оползотворят всичко около себе си и не пестяха труда си. Нищо не се изхвърляше, ако може да бъде употребено за нещо. Баба ми режеше всички стари дрехи на ивици, после ги боядисваше в различни цветове, а майка ми тъчеше много красиви шарени черги от тях. Хората цяло лято се подготвяха за зимата, като събираха и сушаха всичко годно за огрев, а всяка тревичка се косеше и сушеше за храна на животните.
 

------------------------------------------------------

Китайската фирма Tencent ще изгради най-големия център за обработка на данни в света, в Шанхай.

Вече са построени четири сгради, в които са разположени първите 10 000 сървъра от планираните 800 000.


--------------------------------------------------------

В продължение на половин век Gursaran Pran Talwar разработва това, което се надява да бъде следващият голям пробив в контрола на раждаемостта. Талвар, който някога е бил директор на Индийския национален институт по имунология, предлага да се пусне на пазара нова форма на контрацепция, която може да предотврати бременността без обичайните компромиси - препарат с дълго, но обратимо действие; евтин, незабележим и лесен за употреба; по-малко инвазивен от вътрематочната спирала и по-удобно от ежедневно хапче.

Тази вак.си;на ще олицетворява модела „направи и забрави“, който се е превърнал в златен стандарт на здравето и, - казва той, ще бъде „приета в световен мащаб“.

2 май 2023 г. от сайта TheAtlantic
---------------------------------------------------------

В производството на 81% от фермите за насекоми бяха открити много паразити, освен това в 30-35% от изследваните ферми тези паразити бяха пато.генни за животни и за хора.


----------------------------------------------------------

От май 2023 г. в Зимбабве официално се пуска токен -цифрова национална валута, подкрепено в злато. За 1 цифров токен ще има златно обезпечение от 1 грам злато.
Златните токени ще циркулират в Зимбабве успоредно със златните монети, които влязоха в парично обръщение 2022 г. През 2022 г. Зимбабве произведе рекордните 35,38 тона злато в историята си. Ръстът на производството е 19,5% спрямо 2021 г. Сега тази страна е на
осмо място в Африка по отношение на производството на злато.
---------------------------------------------------------
Гигант от ледниковия период: в Аржентина откриха останките на петметров ленивец, изчезнал преди около 11 хиляди години.

-------------------------------------------------------

Учени от Донския държавен технически университет откриха начин да предпазят невроните от см-ъ.рт. Изследването ще помогне за създаването на ле-кар.ство за леч.ение на невро-тра-вми.

----------------------------------------------------

Китай разработи приложение, което казва на потребителите, ако са на по-малко от 500 метра от някой, включен в черния списък от системата за социално кредитиране. Това ви предупреждава от кого можете да „стоите настрана“, така че социалният ви кредитен рейтинг да не спадне!

Щракването върху човек, маркиран на картата, разкрива личната му информация, включително името, снимката и причината, поради която е в черния списък. Идентификационните номера и домашните адреси също са ПОКАЗАНИ.
 

------------------------------------------------------

Китай завърши изграждането на най-големия и най-мощен радиотелескоп в света за наблюдение на слънцето и ще започне тестовото му пускане през юни.

313 антени образуват един огромен радиотелескоп в честотния диапазон от 150 до 450 мегахерца.

-------------------------------------------------------

 Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предупреждава, че въвеждането на цифровите валути на централната банка (CBDC) не отчита надлежно риска. Тя говори за това на 1 май на Глобалната конференция на Milken Institute 2023: „... CBDC на дребно напълно трансформират финансовата система по такъв начин, че нямаме абсолютно никаква представа до какви последствия може да доведе това.“

Тя каза, че въвеждането на Цифровите валути на централните банки може да доведе до колапс на банковата система, което ще се отрази негативно при спазването на паричната политика.

Георгиева каза, че МВФ работи с около 50 държави по този въпрос: „И мога да ви кажа, че ще видим много значителна трансформация, която идва от CBDC.“

В същото време МВФ „бързо увеличи“ своя персонал за цифрова валута и обяви на пролетната си среща пускането на глобалната цифрова валута Unicoin, тъй като организацията вярва, че това е тенденция в глобалната икономика и тя „няма да бъде обърната .”

---------------------------------------------------------

 След няколко години на спад на интереса на западната общественост към използването на пари в брой и преминаване към безкасови плащания, тази тенденция се обърна. Обяснението е просто: висока инфлация.

Проучване през април 2023 г. установи, че 53% от възрастните в САЩ и 46% в Обединеното кралство са по-склонни да използват пари в брой, отколкото преди година. Броят на хората, които предпочитат пари в брой, се е увеличил съответно с 19% и 4%.

Около 60% от използващите пари в брой и в двете страни заявяват, че харчат по-малко по този начин, а според потребителите безналичните плащания и кредитните карти ги карат не само да харчат бюджета си твърде лесно и без да се замислят, но и да харчат повече от необходимото им.

Парите в брой остават най-ефективният начин за управление на личните финанси.

Най-забележимо нарастване на използването на пари в брой е сред младите хора.

Младите потребители, преминаващи през трудни времена, следват тенденцията да пестят пари и да ги разделят в различни пера, които да използват за различни разходи, точно както техните прабаби и дядовци са правили по време на Голямата депресия.

Потребителите също са започнали да използват социалните медии, за да избегнат търговци, които не приемат пари в брой.

Възстановяването на плащанията в брой може да не е временно явление и това се потвърждава от проучвания на Федералния резерв на САЩ и Bank of England. През октомври 2022 г. централната банка на Англия отбеляза, че броят на банкнотите в обръщение се е повишил до почти исторически връх.

Банката на Англия обаче каза, че използването на банкноти и монети е особено полезно за домакинствата с ниски доходи, които се борят да се справят с нарастващите разходи, вариращи от храна до плащания за наем.

В същото време централните банки по света насърчават въвеждането на цифрови форми на своите валути, последвано от пълен отказ от пари в брой, но те откровено се страхуват да предприемат каквито и да е стъпки в тази посока, без да имат съответните решения от най-високата законодателна власт на своите страни поради непопулярност сред обществеността.

Тъй като е малко вероятно централните банки да укротят високата инфлация през следващите месеци, и ще нараства използването на пари в брой. В същото време техният дял в общото парично предлагане може дори да намалее, ако централните банки емитират своята безналична валута дори по-бързо, отколкото се отпечатват пари в брой.

---------------------------------------------------------------

Това е най-ценната стока за износ на Иран.
  Цената на 1 кг. бял хайвер започва от 25 000 щатски долара.
  И точно Иран е водещ световен производител на бял хайвер.
  Известният Almas Beluga Iran всъщност е разновидност на черния хайвер от белуга. Но разликата е, че те не го получават от обикновени индивиди, а от белуга албинос, който сам по себе си е с необичаен бял цвят.
  И хайверът й също не е тъмносив, а бял. Понякога дори със златист блясък, ако е получен от не млада риба.
  Белугите албиноси са доста редки, Азербайджан е втори в списъка, но властите пазят това в тайна.
  Най-висшия сорт струва 100 000 долара в злато, за 1 кг.
  В Азербайджан има ултрамодерни морски ферми, чиито собственици не са известни.
  В Азербайджан продават основно иранска замразена есетра и други ..... а къде е собствената...
  Риболовът на есетра е забранен.
 
-------------------------------------------------------------------

Mercedes-Benz въведе платен абонамент за използване на пълната мощност на своите електромобили.

За да използват двигателя на автомобила с пълен капацитет, собствениците на автомобили ще трябва да плащат от $60 на месец. Без абонамент моторът ще работи само на 76-80% от пълната мощност. Преди това такива абонаменти за някои функции на автомобила бяха въведени от BMW и Tesla.

-------------------------------------------------------------

 Финансовият колос Goldman Sachs публикува анализ, който предполага, че две трети от работните места в САЩ и Европа могат да бъдат заменени от изкуствен интелект, като приблизително 300 милиона работни места са изложени на риск.

--------------------------------------------------------------

Богатите бели жители на Европа и САЩ се опитват да избягат, като мигрират в Азия, Австралия и, колкото и да е странно - Южна Африка. Тук са построени укрепени градове в скалистия бряг. От САЩ, Франция и Великобритания са напуснали около 1 милион богати граждани.


------------------------------------------------------------

101 компании притежават всичките природни ресурси на Африка.


---------------------------------------------------------

Ислямът става най-бързо развиващата се религия в Япония.

  Броят на мюсюлманите, живеещи в Япония, макар и малък, се е увеличил повече от два пъти през последното десетилетие, от 110 000 през 2010 г. на 230 000 в края на 2019 г. Сега в страната има повече от 110 джамии.

  За сравнение, броят на джамиите в страните по света:
  imageUK ~ 2000
  imageСАЩ ~ 2300
  imageВъв Франция ~ 3000
  imageВ Русия ~ 7500
  imageВ Алжир ~ 15 000
  imageВ Китай ~ 40 000
  imageВ Иран ~ 80 000
  imageВ Турция ~ 85 000
  imageВ Индия ~ 300 000
  imageВ Пакистан ~ 310 000
  imageВ Индонезия ~ 700 000

----------------------------------------------------------------------

99% от населението на Естония има цифрови документи за самоличност, а почти 80% от възрастните кенийци използват цифрови плащания.

В Индия всичко започна със системата за биометрична идентификация Aadhaar, пусната през 2009 г. Сега тя обхваща почти цялото възрастно население на Индия. На върха му е „раплащателният слой“, който включва системата за цифрови плащания, унифицирания интерфейс за плащания (UPI) и „слоя на данните“, където гражданите могат да съхраняват официални документи във виртуална форма.

Гражданите и чужденците се регистрират в Aadhaar - биометрична база данни. Всеки получава 12-цифрен идентификационен номер, свързан със снимка, пръстов отпечатък и ирис в база данни, управлявана от Уникалния орган за идентификация на Индия. С тези данни се издава карта, която може да бъде свързана с мобилен телефон. Този идентификатор позволява на банки, телекомуникационни компании и други незабавно да потвърдят самоличността на нов клиент.

Един интерфейс за плащане свързва хората с банки и приложения за мобилни пари в една система за транзакции.

Другият слой съхранява важни данни, от подробности за картата на Aadhaar до шофьорски книжки, регистрации на автомобили, образователни и медицински досиета, в цифрова база данни, наречена DigiLocker. Тези данни могат да бъдат проверени или споделени със съгласието на собственика.

Все още няма цифрова рупия.


------------------------------------------------------------------------------

В Сащ белите бягат от най-големите градове на двата бряга на Тихия и Атлантическия океан, и от северните щати към южните. Статистиката за използването на мобилни телефони показва, че между 10% и 38% от икономически активното население - бяга. От Сан Франциско, Лос Анджелис и Бостън бягат дори Л.Г.Б.Т хора и големи вериги търговци и търговци на дребно.


----------------------------------------------------------------------------------------

 В Калифорния вече е възможно нас`ил!ств-ено извеждане на деца от семействата, ако родителите пречат на детето да про-мени пола, дори и да не са съгласни с това. И родителите са длъжни да плащат за оп.ер,ац`ия,та за смя.на на по-ла на децата си.   

 


 

 

 Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3701961
Постинги: 2341
Коментари: 744
Гласове: 1904
Архив
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия