Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2022 20:26 - Коледа, Сурва, Сурваки - история
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1729 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.12.2022 02:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не е чудно е защо старите автори като Еврипид, Алкидамант, Диодор Сицилийски, Плиний и др. говорят за писменост у пеласгите, траките, гетите, фригите, мизите, (различни имена на един и същ народ) и определят дедите ни като първите хора, имащи своя писменост. Чудно е защо официалната ни история все още се страхува да признае истината? Или поне да се опита да я опровергае!

Сурваки е древен обичай пряко свързан с „Коледа” и Нова година. Софокъл е знаел, че небесното светило е върховния бог на траките. СУР е слънце в древния език на нашите предци и от там идва нашата Сурва. Имената, с които траките са наричали слънцето,по време на походите на Дионис, сме предали на индо-арийците. На санскрит бага и сур означават слънце и са думи за бог, божество. Луций Ариан е пределно наясно, че тракиецът Дионис е основоположник на религията на индийците.

Пишейки за вярата и обичаите на древните българи, блаж.Теофилакт Охридски, (1050-1125) споменава, че поради скитското суеверие, те почитали слънцето, като правели и жертвоприношения. Едно от "жертвоприношенията" за Коледа, сме запазили и изпълняваме до днес.

Затова, че българите са почитали слънцето и луната като божества се вижда и от описанието на разговора между Кан Ювиги Омуртаг и гърка Кинамон. Херодот пише, че скитите наричали бога на слънцето с името Гето сур. Скитското название „Гетосур” е сродно на тракийските. Името „сурва” е останало непроменено, защото дълги хилядолетия е било свещено.

Руско-американската езотеричка Елена Петровна Блаватска, пише малко след Руско-турската освободителна война: "Ето например как те, (българите), празнуват Рождество и Нова Година. И до днес те наричат този празник Сурваки, тъй като той съвпада с празника в чест на древния бог Сурва".

  Божество Сурва, е идентично на арийското Суря, Слънцето, бога на топлината, плодородието и изобилието.

  От “Заветът на свети Иван Рилски” разбираме, че към края на ІХ в. и средата на Х в., сред новопокръстения български народ, продължават да битуват старите езически обичаи, остатъци от религиозно-митологични вярвания и магични представи.


Преди 50 г., край с .Слатино е открит, изработен преди около 7000 години артефакт - “Лунен календар” с означени месеци по 30 дни и продължителност на годината 12 месеца и оцветено поле, отговарящо на начало на годината на 22 декември, както и необходимите 5 денонощия допълващи календарната година от 360 до 365 дни,така наречените епагомени.


Календарът от Слатино отбелязва и високосния ден, вмъкван един път на четири години. Приликата с египетския календар е интересна, но има "малка" подробност. Календарът от Слатино е по-стар с цели 8 столетия от египетския календар.


image




Българската Коледа е стар народен обичай, идващ още от цар Колед и нареден от него по-случай раждането на сина му Болг, от чието име се наричаме и болгари... /763 г. пр. н. е./...

"Ой, Коледо, мой Коледо, роди се Болг, мой Коледо..."


image




Еврипид сочи тракийски плочици (дъсчици, таблици), писани на езика на Орфей. Според Плиний Стари, не гърците, а пеласгите са тези, които са разпространили азбуката чак до Лациум (родината на латините в Апенинския п-в) Natural Historia VII. В “Книгите на фригите и мизите”, Страбон казва: “ни връщат във времена дори по-ранни от тези на Троянската война.” - из работа на демографа Г. Сотиров.

"Диодор Сикул : "Лин написал разказ с пеласгийски букви за делата на първия Дионис, както и за други митични легенди, които завеща сред мемоарите си. По същия начин Орфей и Пропани , който беше учител на Омир и талантлив поет, ползваха пеласгийски букви, а също ги ползваше и Тимоет- син на стария Тимоет, а той син на Лаомедон - който живя по времето на Орфей..." Diod. Sic. , III, 67.5. Тимоет, племенник на цар Приам също е написал "Фригийската поема", а така я наричат, защото я е написал, ползвайки древния език и букви".

През VII в. сл. Хр., Теофилакт Симоката (Theophylactus Simocata) на два пъти заявява, че славянските народи от неговата епоха са същите онези, които в по-раншни времена са наричани гети.

Херодот, сочи съществуването на тракийски оракулски плочици, дъсчици. Овидий е записал факта, че е съчинявал поема на езика на гетите.

Фотий (Photius) разказва, че един писател от VII в. сл. Хр. използвал тракийски книги. Константин Велики е писал своите “Беседи” на родния си език, на тракийски. Алкидамант: “Тук траките положиха Орфей – жрецът на музите... открил на хората буквите и мъдростта”. ( Д. Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Лик, София, 2010, стр. 465).

Виждаме, че дори и гръцки автори са имали смелостта и доблестта да кажат истината определяйки траките в лицето на "Орфей като създатели на буквите..."

Йордан Халачев



Църквата е придавала нов смисъл и Христовия дух на старите езически ритуали и традиции, без да ги унищожава, без да ги забранява.


По нашите земи и на нашите предци са проповядвали апостолите Андрей и Павел.


Християнството е тук е от първи век. Всички балкански народи имаме общ, местен, тракийски произход, независимо какви езици се говорят днес в Гърция, Албания и Румъния. Православието на Балканите съвсем не е е случайно.


Трябва да се се развенчава съвременния мит за "изчезналите" и "безписмени" траки, защото ние всички сме тук, носим гените им и пишем с буквите им.
 

Архимандрит Емилианий





Тагове:   Сурва,   история,   коледа,   Сурваки,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3784585
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия