Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2021 14:56 - Очевидно е настъпило време Източна Европа да преподава уроци на Западна за значението на понятията „демокрация” и „човешки права”.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.12.2021 14:57


В момента се случва китайнизацията на Европа - КРИСТИАН ТЕРИС

https://chetilishte.com/%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/?fbclid=IwAR2iqRaLAwhbaMnSE5CHSRjCIfgnUuHxb5Wi_VJbQgd58gKkhvhYOdDp_mE

Очевидно е настъпило време Източна Европа да преподава уроци на Западна за значението на понятията „демокрация” и „човешки права”.

Тази седмица евродепутати от Румъния, Хърватска и Литва проведоха пресконференция, третата за този месец, на тема „Правата на хората”, на която с плам защитаваха правата и свободата на обикновения човек, вече от две години лишен от възможност за взима решения за собствения си личен живот.

Кристиан Терис от Румъния, Стасис Якелунас от Литва, Мислав Колакучич и Иван Синчич от Хърватска, всеки от тях законно избран представител на народа си, се изправиха пред журналисти, за да изразят възмущението си от случващото се в страните от Европейския съюз и невъобразимия натиск, който се оказва на всеки гражданин, лишен от възможност да носи отговорност за здравословно си състояние.

За съжаление и срам, на пресконференцията не присъстваше евродепутат, който да представлява България.

image

Представяме ви най-важните акценти от пресконференцията, като самият запис можете да гледате по-горе.

 

Кристиан Терис: Темата на тази пресконференция е борбата за свобода, защитата на правата на хората от задължителните кoвид сертификати. В предишната пресконференция видяхте, че и други наши колеги се присъединиха към нас, а днес имаме и представители от Хърватска и Литва.

Станис Якелунас: От миналата година се опитвам да подредя кoвид пъзела. Има няколко аспекта, като например произхода на виpyса, свързан с провеждането на опасни експерименти с патогени, наричани gаin оf funсtiоn, – но областта, в която съм най-квалифициран е статистиката и данните. Разбирате колко важни са надеждните данни, когато се взимат толкова сериозни решения, свързани с рестрикциите на нашата свобода.

Трите институции, отговорни за статистическата информация в ЕС – Юростад, Европейската агенция за контрол на заразните заболявания и ECON, с които разговарях, се съгласиха, че единствените надеждни данни, свързани с виpyса, са данните за повишена смъртност. Според EUROMOMO, датската статистическа програма, повишената смъртност е в нормални граници от края на февруари тази година. Така че въз основа на тези данни вече не сме в състояние на пандемия.

image

Особено по отношение на децата изощо не е имало повишена смъртност по време на тази пандемия.

Така че когато се вземат решения за въвеждане на кoвид cepтификати в Литва например, за 12 годишни, изобщо няма никакво основание. Разтревожен съм от манипулирането на данните за този виpyс. 

image

Стасис Якелунас от Литва

Иван Синчич: Наскоро дигиталните здpaвни cepтификати станаха задължителни в Хърватска. Това незабавно предизвика недоволство и хората се организираха, за да се противопостовят. На 20 ноември се състоя исторически митинг на централния площад в столицата Загреб – най-мащабния политически протест в съвременната история на Хърватска.

Много ясно послание бе отправено към хърватското правителство, водено от лоши политики и лоши научни познания. Хората се изправиха срещу кoвид cepтификатите, срещу дискриминацията и сегрегацията, срещу медийната цензура и срещу потискането на медицински и научни гледни точки, различни от официалните.

Те бяха там, за да кажат „да“ на истиниската наука и на запазване на основните човешки и конституционни права.

image

Иван Синчич от Хърватска

Хърватското правителство все още твърди, че невакcиниpаните хора разпространяват виpyса 20 пъти повече от ваkcинираните, което не е научна истина. Изследванията показват, че няма съществена разлика. Последното проучване на Lanset също го доказва. Хърватското правителство отказва да преразгледа решенията си въз основа на научните данни и факта, че зеленият cepтификат не нищо повече от разрешение за разпространяване на инфeкцията. 

Протестите в Хърватска са фестивал на демокрацията и показват какво е всеобщото мнение, но за да оправим нещата, те няма да са достатъчни. Европейците трябва да се организират все повече и повече. Нуждаем се от групи от адвокати и лекари, политици, журналисти и т.н., които да предприемат действия. Нужно е да бъдат предприети действия на европейско ниво. Политиците не се страхуват от протести. Виждаме масови протести – от Италия и Франция до Хърватска и много други страни, но повечето политици не желаят да променят нелогичната си политика.

Затова е нужно да ги ударим там, където ще ги заболи най-много и затова въпросът за кoвид cepтификата трябва да стане политически. Зеленият cepтификат стартира в тази сграда и тук трябва да приключи. Призовавам гражданите да се обединят.

Кристиан Терис: В чл. 1 на договора за учредяване на ЕС пише, че той се основава на идеята за създаване на още по-близък съюз между хората в Европа, в който решенията се вземат колкото се може по-прозрачно и в съгласие с гражданите.

На предишната пресконференция показахме на света как договорите, подписани между ЕС и по-специално Урсула фон дер Лайен с медицинcките корпорации, произвеждащи ваkcините, бяха представени на обществеността и на нас като членове на Европарламента.

40% от тези договори са почернени, така че текстът да не се чете. Никой в Европа, нито пък ние, избраните от народа за народа, знае какво точно съдържат тези договори. Какви са клаузите в тях, какви доставки са договорени от комисията. Това, което виждаме да се случва с тази пaндeмия очевидно нарушава чл. 1 на ЕС.

И точно това е разликата между тирания и демокрация.

Да знаеш всичко, което правителството прави, е демокрация. Когато правителството знае всичко за теб, това е тирания. Тези договори са на стойност милиарди евро. Дори не знаем точните цифри. Те не са разкрити нито на нас, нито на вас журналистите, нито на европейските граждани. Това е проблем.

image

Кристиан Терхис от Румъния

Другият проблем е, че както гласи първия член, всички решения трябва да се взимат в полза на гражданите. През месец април 2021 г. Дидие Рейндърс, еврокомисарят по правосъдието, дойде на пленарното заседание на парламента и каза, цитирам: „Предложението на комисията е базирано на две основни ценности – недискриминацията и защитата на личните данни“. Ние гласувахме против, но мнозинството от членовете на парламента повярваха, довериха се на това, което каза еврокомисарят.

Вижте къде сме сега, през ноември 2021 г. Хората не могат да ходят на работа, ако нямат зелен cepтификат, а в някои държави, ако не са вакcиниpани против волята им, хората не могат да влязат в магазин, не могат да пътуват не само между държавите, но дори и в градския транспорт.

На нас не ни е позволено да влезем в Европейския парламент, ако нямаме зелен cepтификат. Но ние ще се противопоставим. Няма да се подчиняваме на решението на председателя на парламента, която поставя под това условие упражняването на собствения ми мандат, който ми е даден от народа.

Проблемът е, че щом се опитват да изнудват нас, представете си какво се случва с останалите жители на Европа. Получихме хиляди имейли и чуваме гласовете на всеки един от вас. Опитахме се да отговорим на всички, но е невъзможно, толкова много хора се оплакват и молят някой да ги чуе. Това не е Европа, в която искат да живеят. Където животът им зависи от cepтификат, който всъщност не cepтифицира нищо, защото всеки вакcиниpан може да се инфekтира и да разпространява инфekцията и всеки, който е тестван, може да се зарази веднага щом излезе от лаборатopията.

Каква Европа искаме? Европа, в която правата и свободата на всеки гражданин са уважавани или тиранична Европа, какъвто беше Съветският съюз преди, когато хората нямаха права или поне не се признаваше да имат основни човешки права. На всички тези права се гледаше от бюрокрацията като на привилегия, която правителството би могло да ти подари.

В параграф 62 от наложените рестрикции в ЕС пише: „Тези рестрикции уважават основните човешки права и спазват принципите, върху които е изграден ЕС.“

Чл. 3 за фундаменталните човешки права на ЕС гласи: „Неприкосновеността на личността произхожда от правото на всеки на уважение към физическата му и менталната му същност.“

Параграф 2 на чл. 3 гласи: „В полето на медицината и биологията трябва да се уважава следното: свободното и информирано съгласие на човека, който засяга.“

Това ли се случва сега в Европа?

Защото това, което виждаме да се случва в Австрия например, е че хората няма да могат да упражняват основните си човешки права, освен ако не са вакcиниpани против волята им. И това се случва във все повече страни.

В момента наблюдаваме трансформацията на ЕС от демокрация към тирания. Единият колега до мен е от бившия Съветски съюз, другите двама са от бивша Югославия. Аз съм от Румъния, бивша комунистическа държава. Всички ние сме живели в тирания. Знаем какво е. Точно това е причината да не мълчим сега.

Не искаме жителите на Европа да живеят в такава тирания, в каквато, за съжаление, ние е трябвало да живеем. Koвид рестрикциите не бива да дискриминират, нито да задължават който и да било да се вакcиниpа.

В Кауфланд, Румъния, един от най-големите магазини, са разделили магазина на две – за вакcиниpани и за невакcиниpани хора. Вакcиниpaните влизат през една врата, невакcиниpaните през друга. Сложили са стени да разделят клиентите.

Хора, в такава Европа ли искате да живеете? Не го вярвам. Затова сме тук днес, да се борим за свободата и за демокрацията. За да възстановим фундаменталните човешки права в Европейския съюз. Благодаря ви!

Последваха въпроси от журналисти:

image

Първите два въпроса бяха зададени от Анна ван Денски:

Защо озаглавихте конференцията си „Правата на хората“. Говорите за човешки права, но ги наричате „правата на хората“. Това, което казахте е много близко до това, което пише в резолюция 2361 на Съвета на Европа, в която ясно се казва, че не бива никога да има принудителна вакcинaция или дискриминация. Така че защо не „човешките права“, а „правата на хората“?

Вторият ми въпрос е за дигиталното наблюдение. В момента съществуват доста притеснения от защитниците на човешките права, а вие сте живели в СССР, когато дори още не е имало подобни инструменти за наблюдение и контрол, каквито има сега, и сте наясно. Притесненията са, че системата, която в момента се създава уж заради здравни грижи е гигантски механизъм за наблюдение, който ще бъде използван по-късно като китайската система. Има притеснения, че Европа, опитвайки се да се справи с пaндeмията, използва китайските средства за наблюдение, което противоречи на основните човешки права. Според вас какви са възможностите на хората да се портивопоставят на системата, за да избегнат да бъдат наблюдавани и контролирани като в Китай?

Кристиан Терис: Предвид това, което виждаме да се случва сега в цяла Европа, ако говорим общо за човешките права, не много от тези бюрократи ще разберат за какво става въпрос. „Човешки права“ е общ термин, с който всички сме съгласни, но в този случай говорим за „правата на хората“, които уж имат човешки права.

Не говоря просто за някакви абстрактни права, относно които всички сме съгласни, че трябва да бъдат уважавани. Сега говорим за реални хора. Хората се притесняват, че губят работата си, че няма да могат да изплащат ипотеките си, че няма да могат да водят децата си на училище, ако не са вакcиниpaни. Затова дискусията в цяла Европа сега трябва да е за хората – дали всички тези мерки помагат на хората или не. Очевидно от това, което видяхме досега, не само нарушават човешките им права, но и изобщо не им помагат.

Това, което наблюдаваме е китайнизацията на Европа. Виждаме какво се случва в Китай в момента със социалната кредитна система, с наблюдението и контрола на всеки един човек – от начало до край – всичко, което прави, навсякъде, където ходи. Правителството контролира всичко, наблюдава всичко. Това представлява тиранията. Правителството знае всичко за теб – къде ходиш, какво ядеш… Това е тиранична система. И виждаме тази система да се въвежда тук и сега под лидерството на Урсула фон дер Лайен, бавно, но сигурно.

Зелените cepтификати бяха просто първата стъпка. В момента има още няколко предложения на обсъждане в парламента, като например идентификатор на европейския портфейл и европейска карта за социални осигуровки. Всички тези неща създават система за контрол и наблюдение, за поставяне под условие на всички права на европейските граждани.

Казаха, че било нужно въвеждането на европейската карта за социално осигуряване, за да се улесняла свободата на движение. Помните ли кога го чухме това? Когато въведоха зеления cepтификат. Това е същият наратив и аз ви каня вас, като журналисти, просто да наблюдавате какво казват и какво правят. Защото има 180 градуса разлика между това, което казват и обещават и това, което правят. Не трябва да позволяваме това. Трябва да помним, че Европейският съюз бе създаден като тотална опозиция на Съветския съюз. Създаден е като свободна зона, не като зона за контрол и масово наблюдение. Наш дълг е да се противопоставим на това. 

Иван Синчич: Има си стандарт в закона – всеки е невинен до доказване на противното. Същият е стандартът и в здравната система. Всеки е здрав, докато не бъде диагностициран. Сега се случва обратното. Всеки е заплаха, докато не докаже, че е здрав и безопасен. Това просто е пълна лудост и е неприемливо.

В Индия например, от месеци вече почти няма никакви кoвид случаи, но независимо от това някои щати решиха да въведат дигиталния зелен cepтификат. В Европа казват, че защото имаме висок брой новозаразени, ни трябва зелен cepтификат, но в Индия нямат от месеци вече, но все пак планират да го въведат. Защо? Няма причина за това. В Индия съществуват социални програми за безплатна храна за бедни хора и те не могат да я получат, ако нямат cepтификат. Сега провеждат кампания за сплашване на населението, която гласи, че въпреки че няма проблем с виpyса, трябва да се приготвят за третата вълна. Така че не мисля, че причината за този зелен cepтификат е просто в кoвид кризата.

Вторият журналистически въпрос зададе Халид Амит Фарухи:

image

Не смятате ли, че проблемите са по-сложни? Когато говорите за събиране на лични данни – от половин век ЕС е наблюдавано общество. Преди 25 години прекосих границата и те имат данните ми, имат всичко в германската база данни. Ако някой наруши закона в ЕС, може да бъде открит за 10 минути. А сега сме в пaндeмия и повечето хора в Европа са наистина изплашени от невакcиниpaните. Демокрацията е управление на мнозинството и мнозинството се страхува. Съвсем малка, незначителна част от хората не искат да се вакcиниapт и медицинските експерти казват, че те са заплахата. Защо трябва да поставяме мнозинството от хората в Европа в опасност, само защото някои хора не искат да се вакcиниpaт? Чие право искате да защитавате, когато много малка част от хората всъщност представляват заплахата. Погледнете цифрите. Аз живея в Белгия, 25 000 човека умряха от кoвид, а сега вече почти няма новозаразени. Това са фактите, не е мое мнение, а факт. (новозаразените в Белгия всъщност са 17 000 среднодневно, на 26 ноември са починали 50 души – бел. ред.)

Кристиан Терис: Благодаря за въпроса, тъй като съм сигурен, че много хора в Европа също си го задават. Първо, не живеем в демокрация. Живеем в това, което се нарича Конституционна демокрация. Това, означава, че има определени основни права, които са индивидуални, лични.

Никой не може да гласува например, да отсече една от ръцете ви. Защо не? В зависимост дали сте десничар или левичар, има завишен риск да наръгате някого. Да отсечем ръцете на всички! Да сме сигурни, че всички са в безопасност. Такова общество ли искаме?

Точно това е причината да съществуват определени фундаментални човешки права, които са индивидуални и лични и едно от тях е неприкосновеността на тялото. Никога никой извън вас не може да гласува вие да си инжектирате нещо или пък да изядете нещо, да направите нещо с тялото си. Това може да стане само по ваша воля и по ваше желание. Ваше решение е какво да правите със собственото си тяло. Ако не разбираме този основен принцип, значи не разбираме как е създаден западния свят. Защото точно това се случва сега в Китай, където се вземат органи и телесни части от затворници, за да се дават на комунистическите бюрократи. Такава Европа ли искаме? Не вярвам.

Твърдите, че някакви експерти казват, че невaкcиниpaните са заплаха за вaкcиниpaните. Нека Ви попитам нещо: щом са ваксинирани и ваксините работят толкова добре, защо се страхуват от някой, който не е вaкcиниpaн? Нали това е причината да се вaкcиниpaш. Това е причината да приемаш медицински продукт. Ти да бъдеш защитен. Не можеш да хвърляш вината за това, че даден медицински продукт не работи по начина, по който ти е рекламиран, върху хората, които не го ползват.

Трето, споменахте, нещо за събирането на данни. Вярно е, че когато пресичате границата, когато вършите определени неща, правителството събира данни за вас. И е добре да се дискутира въпросът дали не се събират твърде много данни, когато се пътува от една страна в друга. Съгласен съм.

Проблемът сега обаче е друг. Проблемът е, че изместихме тежестта на доказването. Във всяка демокрация има правоприлагащи органи. Органи, които прилагат закона в случай, че го нарушиш. Има полиция, има прокуратура и т.н. Проблемът сега е, че вече имаме служители, контролиращи „подчинението“ на закона. Знаете ли кои са тези хора? Ако искате да влезете в ресторант, трябва да си покажете зеления cepтификат на човек, който може и да няма зелен cepтификат, на човек, който няма никакво медицинско образование, той просто е сервитьор там. Сега си длъжен да показваш на друг човек, на друг индивид, друг гражданин, който е същият като теб, че ти се подчиняваш на закона.

Трансформираха цялото общество, обърнаха го с главата надолу. Когато видиш полицай, знаеш, че вероятно ще си имаш проблеми, ако си нарушил закона. Ако си нарушил закона, трябва да бъдеш разследван и наказан. Но щом си свободен гражданин, да ходиш на всеки ъгъл да доказваш на други граждани, че се подчиняваш на закона, е абсолютна лудост. Ако прочетете визията на бащите основатели на Европейския съюз, никой от тях, дори в най-страшните си кошмари, не би повярвал, че такова нещо ще се случи с ЕС.

Иван Синчич: Демокрацията може и да е управление на мнозинството, но с пълно зачитане на правата на малцинството. Точно затова имаме конституция.

Само дето не съм сигурен, че нежелаещите да се вакcиниpaт са малцинство. Предполагам, че в Белгия е така, но в Хърватска, в Източна Европа сме достигнали до около 45% с една доза и то само защото хората са принуждавани, изнудвани, насилвани да си поставят вакcинaта.

В Хъватска, желанието на мнозинството хора е да преминат през тази криза без вакcини. С други мерки. Мисля, че такава е и ситуацията в България, Румъния, вероятно и в някои западноевропейски страни. Не бива да налагаме принудително даден медицински продукт на никого. 

image

Не е за вярване, че същите хора, които досега врещяха за правата на малцинствата, днес се борят за правата на мнозинството, докато в същото време статистиката показва, че 43 мерки за физическо наблюдение са приети в 27 държави. 22 държави са използвали дронове за наблюдение на нарушителите на правилата. Увеличила се е употребата и на програми за лицево разпознаване. Европа въведе повече мерки за наблюдение от всеки друг регион.

Интернет цензура е възникнала в повече от 28 държави, спиране на интернет в 13.

Най-малко 120 приложения за проследяване на контакти се използват в 71 държави, 60 вида други мерки за цифрово проследяване на контакти са използвани в 38 държави. В САЩ се използват 23 приложения за проследяване на контакти, повече от която и да е друга страна в света.

В момента функционират 73 приложения за цифрови здравни cepтификати. Те са изтеглени най-малко 18,8 милиона пъти. 82% от тези приложения имат неадекватни политики за поверителност и защити. Приложенията за право на достъп до работното място и приложенията за достъп до обществени места са най-често срещаните, следвани от приложенията за международни пътувания.

49% от  приложенията изобщо нямат политики за поверителност. Също толкова не разкриват каква точно лична информация събират. 81%  не разкриват колко дълго ще се съхраняват данните. 58% споделят информацията с трети страни. 67% заявяват, че ще споделят потребителска информация с правоприлагащите органи и власти, в случай, че бъдат поискани.

По голямата част от тези приложения нито гарантират безопасността на личните данни, които събират, нито е известно по какъв начин ще бъдат използвани в бъдеще. Можете да проверите тази информация в COVID-19 Digital Rights Tracker и в COVID-19 Civic Freedom Tracker.

Голямата част от тези мерки за наблюдение драматично застрашиха гражданските свободи и правото на личен живот, което се явява сериозен фактор за увеличаване на скептицизма към тях.

https://chetilishte.com/%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/?fbclid=IwAR2iqRaLAwhbaMnSE5CHSRjCIfgnUuHxb5Wi_VJbQgd58gKkhvhYOdDp_mE




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3807680
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия