Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06 19:39 - Легендарният войвода Вълчан
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 26.06 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В турските летописи и архиви пише, че легендарният хайдутин Вълчан войвода перфектно е владеел бойните изкуства без оръжие и с всякакво оръжие (хладно и огнестрелно) и свободно е говорил седем чужди езика.

Самите турци потвърждават, че Вълчан е бил изключително образован и набожен човек и е знаел цялата Свещена Библия наизуст. Тези умения не се учат за дни и месеци, а са нужни дълги години неуморен труд. И то не всеки човек би ги постигнал. А нашите историци представят нашите славни хайдути като едва ли не неграмотни и полуграмотни овчари, козари, орачи, занаятчии.

Георги Раковски също перфектно е владеел най-малко седем езика, някои от някои древни.

Теофан Райнов е говорел без никакъв акцент на осем чужди езици, някои от тях също древни.

Васил Дякона Левски е говорил на турски, арабски, гръцки, сръбски, латински, древногръцки, руски и румънски езици.

Георги Бенковски е знаел турски, руски, румънски и арабски.

А днес какви чужди езици владеят Бойко Борисов, Иван Гешев и другите подобни индивиди, които решават народната съдба и творят българските закони? Дори и в световен мащаб политиците куцат в образованието – Путин говори само немски и малко английски, Меркел – френски и английски, Макрон – немски и английски, нашият президент Румен Радев – немски и английски, американските президенти са най-зле – освен родния си английски не знаят друг език (с изключение на по-старите президенти Томас Джеферсън, Джеймс Мадисън, Джон Куинси Адамс, Уилям Хенри Харисън, Джеймс Гарфийлд, които са знаели по три-четири езика).

Но нашите хайдути, войводи и революционери не са учили в престижни университети по света и не са живеели в свободна страна, а са били роби в Османската империя, която всячески се стремяла да унищожи българската интелигенция и образование. И въпреки това по образованост те са надминали европейските интелигенти, а днес са направо недостижими. Чудя се що за хора са били те? И става дума, че са владеели не само чужди езици, а са били несравними майстори и по бойните изкуства.

Воини-полиглоти. Официалната история и народните легенди говорят, че повечето хайдути, преди "да хванат гората", са били обикновени земеделци, животновъди и занаятчии. Турците убиват или отвличат техни любими хора. Това принуждава славните герои да изоставят обикновения робски живот и да грабнат оръжието.

Хубаво, ама нито един историк не дава обяснение откъде тези прости орачи, овчари или кундурджии са умеели да стрелят с пищови и пушки, да се фехтоват с ятагани и саби, да се бият с ножове, да владеят ръкопашен бой, а така също и да са запознати с военните тактики и хитрости. Между фехтовката със сабя и въртенето на ятагана има огромна разлика. Това са две различни изкуства, които се изучават години наред и то с отличен учител. Всеки, който се занимава или се е занимавал с бойни изкуства, отлично знае колко години и тежки усилия са нужни, за да овладееш тези умения, а нашите хайдути са били непобедими в борбата и ръкопашния бой.

Например, японците наричат войводата Филип Тотю с прякора "българския нинджа", когато разбират за неговите уникални умения в бойните изкуства. Обяснението е само едно-единствено – бойните изкуства (с оръжие и без оръжие) са се предавали от поколение на поколение от векове наред в българските семейства. Бащата и майката тайно са обучавали своите деца. Е, това не е било във всяко семейство, както през Средновековието.

Но пък всяка българска жена през турското робство е носела кама. Боят с нож е едно от най-трудните и най-опасните бойни изкуства. Ако човек не умее нужните техники, по-добре да не хваща нож. А Вълчан войвода е бил уникален воин във всички бойни изкуства, макар че преди е бил обикновен овчар. При това и отлично образован човек. И още повече – той е бил вярващ християнин. Колко хора знаят Библията наизуст?

Неговият учител Христо войвода, когато бил в напреднала възраст, се замонашил и облякъл расото под името Хрисант. В началото бил отшелник и живял в пещера, а след това станал игумен на манастира Света Троица (вероятно основан от него) до село Устрем, известен като Вакъфски манастир и хайдушки манастир. На неговият гроб по-късно хайдутите (четите на Гарабчи Георги, Кара Добри, Ангел войвода, Вълчан войвода и много други знайни и незнайни смелчаци) полагали клетва за вярност. Това за тях било свещено място. Историята на Христо войвода не ви ли прилича на биографията на много майстори на бойните изкуства от Япония и Китай? Да, но те там са вечни легенди, а тук ние забравихме своите герои.

Христо войвода е отличен пример, че Православната вяра е била онзи пламък, който е съхранявал Българския дух през тъмните времена на робството. Ние трябва да върнем тази наша вяра, ако искаме да оцелеем. Когато се споменава името на Вълчан войвода, почти всеки слушател или читател тръпне в очакване да чуе нещо за митологичните съкровища, за които се говори, че е скрил по нашите земи.

Да, Вълчан е обирал събраните из цялата Османска империя данъци, предназначени за Султанската хазна, шест пъти по суша и три пъти по море чрез пиратски нападения. Това прави най-малко девет огромни съкровища, които не са открити и до днес. Е, нека бъдат осем, защото едно от тях, което лично видях, беше откраднато от неговия пазител и изнесено зад граница. Другите все още се пазят. Но Вълчан войвода, освен султанските данъци, е обирал и много турски, гръцки и български богати чорбаджии. Освен това е намирал и древни съкровища от етруско, римско, византийско и българско време. Но той не го е правил от алчност.

Записано е, че той изпраща пратеници при руския цар през пролетта на 1812 г. с искане да започне война с Турция, като заявява готовност да заплати всички разходи. Но нападението на Наполеон над Русия осуетява тези планове. По-късно през 1829 година Вълчан войвода отново се среща с руска делегация по същия въпрос, но и този път плановете му остават неосъществени.

Все пак Вълчан войвода раздава всичкото си богатство за българския народ. Спонсорира обучението на много младежи, говори се дори, че дава средства на братята Евлоги и Христо Георгиеви за построяването на Софийския университет. Вълчан войвода е поддържал връзки с революционери като Г. С. Раковски и капитан Георги Мамарчев и е финансирал тяхното дело. Давал е средства на бедните и е възстановявал опожарени от кърджалиите български манастири. Може да се каже, че Вълчан войвода е нещо като „Българският Робин Худ“.

Говори се, че дружината на Вълчан войвода е действала предимно из Еленския балкан, но това не е точно така. Има данни, че е обикалял из целия Балкански полуостров – Странджа, Сакар, Стара планина, Родопите, Средна гора и Беломорието, дори в Сърбия, Румъния, Молдова, Мала Азия, Русия, Малта, а доста време е и пиратствал с рибарски гемии из Черно море, Мраморно море и Егейско море. А как се придвижвал Вълчан войвода по тази огромна територия, без да бъде засечен от турците? По подземните тунели и лабиринти, скрити от древни времена. Той ги е познавал отлично.

Самите османлии твърдят, че хайдутите на Вълчан и поп Мартин изчезвали, сякаш потъвали "вдън земя". Базите на дружината били из руините на стари български крепости, погълнати от планината и забравени от всички. Другите места били пещерите, през които влизали в подземните градове и коридори.

Вълчан е имал ятаци и съгледвачи навсякъде. Една хитро изградена шпионска мрежа. И тя се състояла не само от българи, а и от турци, гърци, сърби, власи, каракачани, арнаути. Има слух, че Вълчан войвода имал верен шпионин в свитата на самия турски султан с ранг везир. Известни са трима негови сподвижници – гъркът Спирос, който също водел чета и заедно с Вълчан обирали турците по Беломорието, старият гръцки рибар и пират Ставрос и турчинът Кара Емин ага, който дори бил ковчежник на хайдутите.

Любовница на Вълчан била младата туркиня Фатме, дъщерята на турския бей, който навремето отвлякъл изгората на Вълчан. Войводата я бил обучил на бойните изкуства до такава степен, че веднъж туркинята сам-самичка убила двама хайдути, които се опитали да я изнасилят в отсъствие на Вълчан.

Преди години моят отряд тренираше из планините Странджа и Сакар и ги опознахме по-добре от местните хора. Откривали сме удивителни неща – от руини на крепости, през загадъчните долмени и кромлехи, до огромни древни пирамиди. Често намирахме и нишани по скалите, оставени от хайдути и разбойници, насочващи към местата, в които са скрили своите съкровища. Някои от тях бяха издялани от самия поп Мартин.

  До скоро в България липсваше паметник на прочутия Вълчан войвода. В село Раювци, на брега на яз. Йовковци, на 28км. от гр. Велико Търново и на 18 км. от гр. Елена, е издигнат 10-метров паметник на войводата, разположен на така наречената Вълча поляна. Цялата поляна представлява комплекс със собствен паркинг, беседка, параклис, сцена, паметник на Вълчан войвода и каменни скулптури с надписи, подредени в кръг, подобно на „Стоунхендж“.

Неделко Маслев


И отново (!!!) , "Юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин ?!".
  Въобще не трябва да ги слушаме разни сороски посерковци - бърборещи ТВ сурати, "експерти" на "хранилка" разрушили образование и какво ли още не, как, едва ли не, българите сме били простеещ некъпан народ, който сега трябва да се срамува от себе си, защото не подкрепя евроГЕЙските без-ценности и е традиционен в светогледа си ! НАПУК и НАПРОТИВ, един дебелimageза всички платени еничари и "експертни" отцеругатели и майцепродавци на един велик, но много подтиснат... и натискан народ, който отново и отново отказва да се събуди и да повярва в себе си.. в гените си.

  П.п. Много от хайдутите и въобще от българските момци "овчари", да не забравяме, са били от кръвните линии на последните търновски боляри и локалната интелигенция на местно ниво (наместниците на царя). И макар почти цялата търновска елитна интелигенция да е била посечена в патриаршията на Царевец, много от нейните колена, както и тези на наместниците по други населени места, продължават да съществуват като "прости овчари" в условията на робството, запазвайки в родовете си нивото на знания на предците си.

Именно те са били тези визионери със светоглед, който на своя страна е подтиквал към смелост и действие въпросните борци за свобода, смятани за "луди глави" от наплашеното с десятъци и ... еничарски налог/данък простолюдие, което от мракобесие и страх не е смеело да гъкне и често в пасивна агресия е предавало своите напети момци на поробителя, само и само за да си купят още една глътка въздух, вместо да търсят обединение и цялостно решение - Освобождение!
  И все пак "лудите глави", които днес разни предателски "експертни" душици с титлички наричат "терористи", са тези, които "век след век" ще са тези "силни мъже и жени, създаващи добри времена, раждащи слабаци" , които после да ги плюят.
Автор -  trvllr16Гласувай:
6
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2804875
Постинги: 1928
Коментари: 674
Гласове: 1457
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия