Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2020 14:27 - Прадядо ми змеят
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 989 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 05.04.2020 14:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Валентин Стамов е пианист, озвучава неми филми, икономист, писател и... наследник на митичното същество

Следващите редове ще подложат на съмнение вярата ви в реалността такава, каквато я познавате. Особено ако светогледът ви е достатъчно отворен за различното и дори странното. Защото само когато границите между фантазия и реалност паднат за няколко минути, ще се почувствате в един друг, определено по-добър свят - този на змейовете. Повежда ни неслучаен гид, а известен композитор, музикант, журналист, икономист и самият той правнук на... змея Добри.

Славата на могъщия исполин се носела надлъж и шир по българските земи в началото на миналия век. Викали го там, където неземната му сила би могла да е в помощ. Носел огромни канари на немислими разстояния. На борческите състезания срещу него се изправяли едновременно по неколцина пехливани, но никой не успявал да му се противопостави.  
Наричали го Добри, а когато някой му станел близък, великанът му давал да чуе как бие сърцето му... и след това как бие второто му сърце отдясно на гърдите. Всяко с пълна сила, всяко със своя ритъм. Щом някой възкликнел: „Ама, как е възможно!", Добри с усмивка отвръщал: „Това е от майка ми, змеицата...".  
Чудите се защо този разказ не започва с обичайното за приказките „Имало едно време"? Просто защото това не е приказка, а историята е самата истина, или поне в това е убеден правнукът на същия този исполински Добри. Но нека започнем с малко предистория.   
„Ами че аз имам приятел, който е наследник на змей!" – възкликна историкът Александър Мошев, разгръщайки февруарския брой на Списание 8 с увлекателния материал на доц. Вихра Баева за хората от с. Пирин, които пазят безбройни песни и легенди за тези същества.  
Разбира се, чули го от сериозен човек, нямаше как да не помолим Александър да ни запознае с този свой приятел. Озоваваме се в изпълненото с атмосфера кафене на Националната опера срещу маестро Валентин Стамов. Той сам е като излязъл от друго време и друг свят - със суров и леко многозначителен поглед и дълга коса, хваната на опашка. И с енциклопедичните си интереси и опит - завършва икономика и журналистика, занимава се и с рисуване и поезия. В началото избира да работи като шеф на заведение, защото там има най-голям досег с истории, достойни за възпяване, рисуване, озвучаване.  
Притежава 40 000 книги, много от тях с автограф, и мечтае да създаде първа частна библиотека. Сега се занимава с маркетинга на Националната опера, до неотдавна е бил заместник-директор. Но онова, с което е най-известен, е, че единствен у нас продължава да акомпанира на неми филми. Поколения фенове на безгласното изкуство го познават зад пианото в кино „Одеон", почти всички такива ленти – повече от 600, в националната филмотека са озвучени от маестрото. А ето че сега той е седнал спокойно в кафенето и разказва като приказка своята семейна история и легендите в нея.  
Бащата на Валентин – Кирил Стамов, бил също колоритен човек. Дори външно - едното му око било искрящо синьо, другото - чисто зелено. Като любопитен ще споменем щриха, че в огромната му къща се осъществило според сина му първото изобщо лятно кино. Имаме пълното основание да му се доверим, тъй като е проучвал тази история доста подробно, търсейки информация по цял свят. Но този път пък нашата история е друга. Валентин я слушал от баща си десетилетия – още докато бил съвсем малък, го забавлявали с разкази за змейове, за прадядото Добри, за магия и легенди...
После Кирил продължил да допълва още и още случки, истории и подробности за змейовете. Детето Валентин расло с тях, постепенно станали неизменна част от живота му. Малко преди да почине, Кирил признал: „И да знаеш - не става дума за игра на въображението, а за истинска история, която се предава от баща на син."       
„Имаше голямо чувство за творчество и си мислех, че това са негови измислици и добавки, но в края на живота си ми каза, гледайки ме в очите: не, нищо, не съм измислил. Всичко, което съм ти разказал, е чистата истина", преразказва Валентин. Бащата бил човек със сериозна професия, от когото не биха могли да се очакват напразни фантазии. Бил банкер, стигнал до поста заместник-директор на Централната кооперативна банка, а благодарение на уменията си продължил да се занимава с това и след 1944 г. Работил като икономист и финансов експерт, анализирал статистика, изявявал се и като журналист, подтикнал сина си да поеме по стъпките му.
Същият този човек му разказал историята, която мнозина биха сметнали за бабини деветини, а дори и най-широко скроените – за фантазия. Историята на змейовете.   Всичко започнало в най-мистичната част от България – Странджа планина, откъдето произлиза и родът на Стамови.
Преди хилядолетия тежки катаклизми се изливали по нашата земя. Природата се разбунтувала срещу хората, бури и урагани унищожавали крехките постройки и избивали безпомощните човеци. Една неголяма група решила да се скрие в дебрите на земята.   
Намерили не само спасението, ами и цял един нов свят, приличащ на изгубения рай. Стигнали до невероятни дълбини, изпъстрени с горещина от самото сърце на земята - до онези подземни пластове, където лавата вече се чувства като присъствие, температура, излъчване. Разкрили огромни кухини, които не може да си представи човек – цели километри дълги и широки стотици метри, пълни с реки и водопади.   „Горе било страшен ад.
А долу те открили безброй непознати подземни животни, влечуги, даже птици, наподобяващи птеродактилите, които летели в големите зали", разказва спокойно на приглушената светлина змейовият наследник. 

  https://spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8/2379-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%8F%D1%82.html







 






Гласувай:
2



1. lexparsy -    Не разбрах дали статията е твоя ...
05.04.2020 17:23
   Не разбрах дали статията е твоя или от интернет!
   Мога да потвърдя написаното, защото лично познавам Валентин Стамов, който наистина е един от дух отворен и магичен човек! Бил съм и на неговите озвучавания на стари филми, което не всеки пианист има въображението да направи като него.    Понякога се съгласява на среща в кафето на Операта и разказва на приятели интересни истории, но не на всеки разбира се!
   Аз за да повярвам гледам човека в очите, а неговите са искрени и вдъхновяващ и приятелите му!

   Сетих се, че за този блок не би споделил нищо, поради факта, че във всеки постинг е позволено да кацне някой малоумник, с обиди и подигравки за всеобщо забавление... Ако е при теб се случи ми изтрий коментара ако обичаш! :-()
   Лекс
цитирай
2. hadzapi - Източника на статията си е даден най-отдолу
05.04.2020 21:53
от списание 8.
А видеото е допълнение към темата.
Г-н Стамов е много интересен човек, разказа му е съвсем в нещата относно змейовете.
В българската ни митология има много легенди и приказки за змейове, лами, хали и др.
По начало за мен всяка легенда и приказка стои върху основа на действителни някога случили се неща, както също и са пълни с много символи.
В моя блог не допускам обиди и подигравки, това, което сте написал/написала явно имате предвид за някой друг блог, аз гледам да пускам материали, а не да има заяждания.
цитирай
3. hadzapi - В книгата на Токораз Исто "Ятаган и меч"
05.04.2020 21:54
има също за змеойве и змейски род.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786375
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия