Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 17:22 - Китайският зодиак - легенди и др.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според Китайския зодиак, (както при традиционния Слънчев), има 12, но ЛУННИ зодии, определяни от 12 Животински знака. Легенда разказва за създаването им от Нефритения император - преди много, много години, празнувал рождения си ден, но не бил определен начин за отброяване на годините, та не можел да е сигурен за възрастта си. Измислил метод… Разгласил, че ще има състезание сред животните със специална награда за дванадесет победители. На състезанието императорът пристигнал в златна колесница, животните се смълчали: «Ще има състезание за преплуване на бързотечаща река. Първите дванадесет животни, които достигнат отсрещния бряг, ще получат по една година, на която ще дадат името си!» Животните се втурнали през реката - начело котката и Плъхът, но скоро осъзнали, че изглежда много по-опасно отколкото си мислели, чудели се какво да направят, когато пристигнал Волът. Той като добро животно, с готовност се съгласил да ги пренесе - скочили на главата му и тримата точно щели да излязат от водата, #ПЛЪХЪТ скочил от главата на Вола на брега, така става #ПЪРВИЯТ прекосил реката.
«Поздравления! - казал императорът. – #ПЪРВАТА година ще носи твоето име.» #Волът бил бесен, че са го измамили, та получил #Втората година. Изминало време до пристигане на #Тигъра изтощен от трудното плуване, Императорът именувал #Третата година на него и бил учуден, че е следван от #Заека: «Всеки знае, че зайците не умеят да плуват. Ти със сигурност си си послужил с измама!» Заекът обяснил, че не може да плува, но скачал от камък на камък и върху дънер - и Императорът му присъдил #Четвъртата година, но се чудел защо го няма #Драконът, който може и да лети, и да плува, та да спечели състезанието с лекота. Точно тогава над земята се спуснала сянката на пристигащия Дракон. На въпроса на Императора, защо се е забавил, разказал: «Трябваше да донеса дъжд, за да има вода в реката и тогава видях Заека, който се опитваше да я прекоси върху дънер, така че трябваше да предизвикам малко вятър, за да му помогна.» «Много добре. Ти си петото животно, така че получаваш #Петата година.» Не след дълго се появил Конят, плувал с бясна скорост, но тъкмо щял да стъпи на брега, #Змията пропълзяла изпод копитата му. #Конят бил толкова изненадан, че отстъпил назад, позволявайки ѝ да заеме #Шестото място, станал #Седми, но бил доволен от себе си. Наблюдавали най-удивителната гледка за този ден – Петел, Маймуна и Коза плавали заедно със сал. Петелът бил намерил сала, а другите двама му помагали в насочването и разчистване на тръстиките, Императорът бил възхитен: «Никога не съм виждал такава забележителна работа в екип!» И присъдил #Осмата година на #Козата, на #Маймуната#Деветата, а на #Петела#Десетата. Тогава се появило #Кучето, обяснило, че водата била толкова чиста, че не устояло и най-напред се изкъпало – заело #Единадесетата година, а на #Прасето, което се появило последно, останала #Дванадесетата година.
Но какво станало с котката, която седяла на главата на вола? ПЛЪХЪТ я изтласкал обратно в реката и била отнесена обратно на другия бряг, от тогава котки и Плъхове са врагове.
ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ е през 2637г.пр.н.е въвеждането в Китай на шестдесетгодишен цикъл за отчитане, от императора Хуан-Ди «Жълтият император» (2698 г.пр.н.е – 2597г.пр.н.е) и другата легенда - обявил, че ще избере 12 животни за охранители на двореца. Много се записали в състезанието. Котката помолила ПЛЪХА да я запише, но той "забравил" и тя не могла да участва - намразила го и от тогава станали врагове. Слонът дошъл да се включи в надпреварата, но ПЛЪХЪТ се наврял в големия му нос и го отклонил от пътя. Волът взел преднина, ПЛЪХЪТ се покатерил на гърба му и със скок преминал линията Пръв, Волът застанал на второ място, Тигърът, наричан «кралят на планината» пристигнал непосредствено след него. Заекът изскочил пред лицето на Дракона, препречил пътя му, та останал след него и бил много сърдит. Кучето ухапало Заека по крака докато тичали, затова било наказано и класирано на единадесето място след Змията, Коня, Козата, Маймуната и Петела. А Прасето си спечелило дванадесето място.
От този момент, характерът на всяко Животно "оцветява" значението на всяка една година и оставя дълбок отпечатък в характера на родените през нея. Китайците казват: «Това е Животното, което се крие в сърцето ти!»

~☽⭐️☾~ПРИНЦИПИ в Китайската астрология~☽⭐️☾~
НОВАТА ЛУННА година започва всяка календарна година на Второто НОВОЛУНИЕ (във ВОДОЛЕЙ) след 21-ви Декември (зимното слънцестоене) на Предходната година.
Началото и краят на една зодия не съвпада с календарната година - идва на различна дата, но винаги с НОВОЛУНИЕ във ВОДОЛЕЙ (в интервала между 21 януари и 20 февруари).
ЕДИН ЦИКЪЛ включва Пет периода от Дванадесет "Земни КЛОНА" (ДВАНАДЕСЕТТЕ ЖИВОТНИ, всяко от които отговаря за една година) И Десет "Небесни Ствола" (Пет ЕЛЕМЕНТА, всеки елемент отговаря за Две последователни години:
0 и 1 са с елемент МЕТАЛ – БЯЛ цвят,
2 и 3 са с елемент Вода – Черен цвят,
4 и 5 са с елемент Дърво – Зелен цвят,
6 и 7 са с елемент Огън – Червен цвят,
8 и 9 са с елемент Земя – Жълт цвят.
както и ЕНЕРГИИТЕ: Мъжка “ЯН”, Женска “ИН”, енергията на годината се определя от тази, която притежава съответстващото ѝ животно).
Дванадесетте "Земни КЛОНА" И Десетте "Небесни Ствола", ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТРАНСФОРМАЦИИТЕ В ПРИРОДАТА И ЧОВЕКА. Те се редуват в строго определен ред през 5 периода (МЕТАЛЕН, Воден, Дървен, Огнен, Земен) по 12 години - т.е. един и същи знак се "повтаря" през около 60-ГОДИШЕН ПЕРИОД. В края на този цикъл се оказваме в нов свят. И първата година от новия цикъл е годината на най-големите промени.

В Китай и до ден днешен Астрологията се използва за предсказване съдбините на държавите, изхода от войни, икономическите показатели, търговия и други.
Така ПЛЪХЪТ, Първата зодия е Първата година от новия 60-годишен цикъл, годината на най-големите промени - една от причините, заедно със започналото ново десетилетие, 2020-а година да се счита за благоприятен период за обновяване, развитие и поставяне на ново начало.
#ПЛЪХ – елемент ВОДА – енергия ЯН
от 24.01.2020г. (23:43":12""ч.) до 11.02.2021г. (21:06":53""ч.)
#МЕТАЛ:
Сезон - ЕСЕН; Енергия - от ЯН към ИН;
(символ на импулсивността, с неговата Ян /мъжка/ форма се свързва с Есента, а в човешкото тяло – с белите дробове...)
Характеристика - Намаляване на активността, затваряне.
Позитивно влияние - Уникалност, независимост, отговорност, честност, целенасоченост;
Негативно влияние - Ексцентричност, противоречивост, подозрителност, безкомпромисност;
Влияние върху природата - #ЗАСИЛЕНА_ВУЛКАНИЧНА_ДЕЙНОСТ, #ОПАСНОСТ_ОТ_ХИМИЧЕСКИ_И_ЯДРЕНИ_АВАРИИ
Какво се очаква в развитието - Борба за независимост, #ПРИНУДИТЕЛНА_СМЪРТ_НА_ГОЛЕМИ_ГРУПИ_ХОРА❗️(в човешкото тяло се свързва с #БЕЛИТЕ_ДРОБОВЕ... #Коронавирус⁉️),
открития в областта на химията👍👍👍.
МЕТАЛЪТ се отличава с качества като упорство, борба, издръжливост, решителност. Такъв ПЛЪХ се характеризира с борба за справедливост, твърд характер. Да го предразположиш благоприятно към себе си няма да е лесно, ще изисква мобилизиране на всички сили. А ако честотите на човека и планетата не съвпадат – всичко се обръща с главата надолу. Енергийно-информационната връзка се накъсва, Тялото включва програма за самоунищожение, дава зелена светлина на вируси и бактерии. Не забравяйте, че човешкото тяло е мъничка частица на планетата Земя и живее по законите на Земята. Процесите, които започват през 2020г. и следващите четири години, ще доведат до «унищожение на "динозаврите"», способствано от напрежение в социалната и икономическата сфера: фалити, банкрути, уволнения, спад в жизнения стандарт и покупателната способност. Промените са толкова сериозни, че всъщност въпросът е на живот и смърт! Не са изключени локалните войни в отделни точки на планетата.
Същевременно егрегорът (глобална мисъл-форма, която ни засмуква по всяко време и ние подсъзнателно възприемаме информацията чрез нея → https://www.edna.bg/…/kakvo-e-egregor-i-zashto-e-tolkova-va…) на кризата носи енергията на обновление, просперитет и растеж. Просто трябва да се настроим на правилната нова вълна. Всичко в живота се развива циклично. В криза може да възседнем вълната и да я яздим до най-големия връх, а може и да останем под отломките на развалините от отиващата ера… Ще имаме нужда да планираме бъдещето си - ще ни носи чувство на сигурност и спокойствие. Ще трябва да сме наблюдателни, да забелязваме дори и най-дребните детайли - в тях нерядко се намира скрито съкровище. В работата ни очаква повишение както на позицията, така и на заплатата, НО Само ако сме си го заслужили с неуморен труд и отговорност! Ако нищо от това не ни се случва, решението е само едно – действие. Това не е година, в която просто да си лежим на стари лаври. Затегнете коланите, запретнете ръкави и се залавяйте за работа, защото каквото посеете през тази година, ще получите двойна реколта през следващата!

Щастливи Символи на годината на Плъха:
★Числа: 2, 3
★Цвете: водна лилия → https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1170442296309525
★Посока: запад
★Цвят: Бял, Златен, Зелен, Син
Какви настроения създава настъпилата вече година на Металния Плъх зависи и от «късметлийските» ни цветове, които ще ни направят по-уверени и привлекателни. Бяло, Синьо, Зелено, Златно се вписват чудесно в пролетно-летния ни гардероб, а с подходящите нюанси бихме могли да ги включим в облеклото си през всеки сезон. Елементът е Метал, така че подходящо също е да носим и десени с металически отблясъци, когато ги съчетаем, си гарантираме «Впечатляваща Визия», характерна за годината на Плъха! Сред качествата му са Общителност и необходимост от активен Социален живот. Астролозите вещаят година, изпълнена с възможности за различни събития, партита и развлечения. Затова не бива да се колебаем да залагаме на провокативни и разчупени решения в нашата Визия. Знакът е свързан и с изключителен бизнес нюх, ефективност и увереност.

ПРОГНОЗА за Годината по знаци:

•ПЛЪХ (родени 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020)
Въпреки че като цяло няма да бъде никак лесна, тя ще бъде особено щадяща за този знак. В кариерата всички усилия, които са положили до момента, най-после ще бъдат забелязани и възнаградени, но за сметка на тяхното здраве и любовните отношения. Няма пълно щастие, но ако ходят редовно на профилактични прегледи и полагат грижа за връзката си, нещата няма да бъдат толкова трагични, колкото изглеждат. Финансите също ще са стабилни, дори е възможно да увеличат приходите си, не е лошо да помислят за инвестиция и да споделят щастието със семейството. Февруари - месец за планиране на лятната ваканция, като хем ще зарадвате половинката си, хем ще сключите изгодна оферта с по-ниски цени на пакетите. Немалко предизвикателства стоят пред омъжените двойки, но ако успеят да реагират навреме и адекватно на всяка нова драма, ще успеят да държат положението под контрол. Необвързаните да се наслаждават на кариерното си развитие, защото на любовния фронт - нищо обещаващо.

•ВОЛ/БИВОЛ/ (1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)
Изморен от урагана емоции на миналата година, 2020-та фокусът отново ще остане върху кариерата, като перспективите пред него ще бъдат наистина обнадеждаващи. Важно е да отдели време и за забавление или отдих, за да внесе баланс в живота си, и стресът да не предизвика здравословни проблеми. Периодът между март и август ще бъде критичен - дръжте се здраво за вашите приятели, нещата ще се наредят с малко помощ и подкрепа от тяхна страна.

•ТИГЪР (1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010)
Трябва много да внимават да не продължи порочната серия да се опитват да носят няколко дини под една мишница в работата. По природа креативни и артистични натури и тези, които се занимават професионално с изкуство, ще имат една доста силна творческа година. Трябва да се оглеждат за изненадващи предложения и възможности, за да не се окаже, че пиленцето, кацнало на рамото, е на път да излети. През юли и октомври - приказни любовни трепети.

•ЗАЕК (1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011)
Внимание с финансите - очаква се да бъде бохмески настроен, с множество поводи за партита, социални контакти, интересни срещи с приятели. Необвързаните може да очакват истинската любов с фойерверки и светлинно шоу. Към средата на годината ще се появят предпоставки за клюки и спекулации по техен адрес, но ако успеят да ги парират навреме, нещата няма да излязат извън контрол. През месеците април и октомври ще се появят интересни предложения за пътувания.

•ДРАКОН (1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012)
Годината на сбъднатите мечти! Ще се чувствате в страхотна форма, така и ще изглеждате. Е, няма да ви бъде спокойно и лежерно ежедневието, но пък можете да постигнете всичко, за което бленувате. Не изпускайте момента! Планирайте! Добре организираните дейности са ключът към вашия успех тази година. Безработните или тези, които искат да сменят попрището си, ще получат примамливо предложение. Внимавайте с документите, които трябва да подписвате, четете и най-дребния шрифт, за да не се окаже, че сте попаднали в капан! Особено активен и интересен в кариерен план ще бъде периодът от март до май.

•ЗМИЯ (1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013)
Изтощени от социални контакти, трябва да се заредят с още сили и енергия, и да проявят смелост и устойчивост, защото 2020-та се очаква да бъде не по-малко динамична. Затова пък ще получат резултати, за които дори не са мечтали. Важно е да обърнат специално внимание на финансите си, особено ако възнамеряват да правят инвестиция в имущество. Неочаквана помощ от високопоставена личност ще помогне в критичен момент. Изобщо, изненадите няма да имат край. Месец юли ще бъде утешителната награда – наистина почивка, макар и само за няколко седмици.

•КОН (1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014)
Нещо неочаквано ще ви разстрои - приемете го като предизвикателство, а ако намерите и поуката, ще сте победители. Опитайте се да планирате важните неща за годината и ще придобиете усещането за контрол над своя живот. Вслушвайте се малко повече в съветите, които получавате. Март и август са идеалните месеци за отдих и презареждане.

•КОЗА (1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015)
Силна година, при условие, че планира умело и не се разсейва. Възможности няма да липсват. Кариеристите и особено тези, които се занимават с творчество, ще получат интересни професионални предложения, а семейните ще изживеят нови романтични моменти, като сватбени пътешествия, поява на нов член на семейството или просто освежаване на връзката. Финансово също – нови приходи ще дойдат изненадващо, вероятно от наследство или отдавна реализиран проект със забавено плащане. Юли и август са идеални за разтоварващи срещи с приятели.

•МАЙМУНА (1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016)
Ентусиазъм и решителност са ключовете, отварящи всички врати 2020-та. Ще валят предложения и възможности, дори ще се наложи да избирате. Умът ви работи на бързи обороти, въображението – удивително, благодарение на което ще блестите на работното си място и ще получите финансово възнаграждение. Стресът от многото ангажименти също ще бъде наличен, затова не дръжте проблемите само за себе си, а ги споделете - хем ще се разтоварите, хем може да получите безценни съвети. Август, Ноември и Декември са най-силните месеци, в които се очакват щастливи събития и интересни срещи с приятели.

•ПЕТЕЛ (1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017)
Годината ще бъде наситена със събития и ангажименти, но успехът им е гарантиран, ако знаят как да приоритизират задачите си. Не е удачно да участвате в хазартни игри или залагания - вероятността да загубите е голяма. Останете фокусирани и целеустремени, за да избегнете максимално проблемите и недоразуменията, които сякаш ви преследват. Не е изключено да чуете клюки по ваш адрес, които да ви разстроят - овладейте емоциите и се опитайте да не обръщате внимание на интригите, за да не ставате част от тях. Месеците април и август обещават успехи на любовния фронт. Добрите времена тепърва предстоят.

•КУЧЕ (1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018 )
Годината ще премине под егидата на кариерно развитие и финансови придобивки. Неочаквано предложение за нова работа с условия значително по-добри от настоящия източник на доходи и стабилността на новата позиция ще ги стимулира да инвестират в ново имущество, и ще подтикне към сключване на брак или планиране за нов член на семейството. Приятелствата също ще бъдат изключително – споделените успех и радост са най-сладки.

• ГЛИГАН /ПРАСЕ/ (1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019)
Много поводи за забавление, от друга страна голямата промяна в живота на всички, е доста плашеща за тях, тъй като обичат нещата да останат такива, каквито са, но противоборството само ще направи процеса много по-труден и болезнен. Оставете се на течението и не се съпротивлявайте. Бъдете бдителни и не се доверявайте на всеки, с когото разговаряте или правите бизнес - подводни камъни има навсякъде и заплашват спокойното ви плаване. Май и август са особено важни в кариерното ви развитие.
https://web.facebook.com/rayna.vardevadoychinova/posts/2905164146170656?__tn__=K-R




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800631
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия