Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2014 10:18 - Ч. Б. Марта, честита Нова година по прабългарският календар 7523 година. Легенда за мартеницата
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
1Българите вярвали, че във вените им освен кръв тече и свещената сила – оренда. За да омилостивят Тангра, в по-древни времена те порязвали ръката си над китката, като капките кръв не трябвало да падат на земята, защото кръвта била свещена, а да изсъхнат на ръката. Някои вони връзвали бяло конче на китката си и така стичащата се кръв го обагряла и засъхвала по него. По-късно те престанали да си причиняват рани, а при честването на този празник си завързвали бял и червен конец, като продължение на прабългарската традиция. Белият цвят символизирал орендата, а червеният – кръвта.

Днес тази традиция е много популярна и има множество легенди за това откъде произлиза мартеницата, но е важно да се знаят нейните древни корени. Някои хора се притесняват, че тя е езически обред. Трябва да се знае, че голяма част от празниците и ритуалите в българската „християнска“ традиция са пренесени от най-дълбоката езическа древност на народа ни.

На всички българи, Честита Нова 7523 Българска Година!


От Токораз Исто

.......................................................

Легенда за мартеницата
 

Усещайки края на своя живот, владетелят на прабългарите хан Кубрат повикал петимата си сина и им дал бащина заръка - каквото и да става, да не се разделят и винаги да бъдат заедно, за да не могат врагове да ги нападнат и поробят.

Не след дълго ханът починал. Възползвайки се от ситуацията и разчитайки на отслабналата им защита, хазарите нападнали прабългарите и успели да пленят дъщерята на Кубрат – Хуба. Водачът на хуните Хан Ашина поставил условие на синовете - ще освободи сестра им и ще им върне обратно земите, само ако го признаят за техен владетел. Братята на красивата Хуба били поставени пред труден избор.

Най-големият син Баян признал хазарското владичество и останал при пленената си сестра. Останалите пренебрегнали заръката на стария хан и тръгнали да търсят нови свободни земи за своите племена. Единият от братята се отправил на север, а другите - Аспарух, Кубер и Алцек потеглили на юг. Но преди да се разделят, братята тайно се уговорили с Хуба и Баян да останат при хан Ашина, докато не открият свободна и сигурна земя, където да се заселят. След това Аспарух щял да им изпрати птица вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак да избягат. И братята поели на път, като оставили пленената девойка и Баян в ръцете на злия Ашина.

Не се минало много време и при Хуба долетял гълъб, който имал златен конец на крачето. Това бил чаканият знак. И както се били уговорили, Хуба и Баян избягали от лошия хан и достигнали водите на Дунав. Но там вече не знаели какво да направят и накъде да поемат. Само птицата можела да им покаже верния път, а те не знаели как да преминат реката и да стигнат до другия бряг. Тогава Баян взел бял конец, а Хуба го вързала на крачето на гълъба. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от вражеска стрела и началото на конеца, който държал, почервенял от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните като го видели, побягнали обратно.

Аспарух помогнал на Хуба и Баян да минат реката и ги отвел при войската си. Взел конеца от Баян и завързал белия му край с червения и закичил всеки един от своите войни с късче от този свещен конец. След което застанал пред войската и признал, че той и неговите братя допуснали огромна грешка, като не са се вслушали в съвета на баща си и така са заплатили с кръвта си своето разединение. Тогава Аспарух заръчал червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите. Оттогава на 1.март всички българи се окичват с червено-бели мартенички, носещи им здраве, радост и успех.

Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2624357
Постинги: 1815
Коментари: 666
Гласове: 1389
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия