Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 15:14 - Научните открития на 2013 г.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1550 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.01.2014 15:14


През миналата 2013 г. учените доста се потрудиха над това да променят представата ни за света. Откритията са в най-различни посоки, но едва ли могат да се мерят по успех с 2012 г. Все пак не бива да се подценява работата на умните глави, които обещават и 2014 г. да не бъде скучна. Най-големите открития обаче идват не от Земята, а от опитите на човечеството да разбере как се е появил животът във Вселената. Началото на годината започна с откритията на марсохода на НАСА Curiosity. Сондата откри, че на Марс може да са съществували микроорганизми. По-късно космическата сонда „Вояджър” пък премина в междузвездното пространство, а в института „Макс Планк” беше уточнена възрастта на Вселената.


Китай на Луната, Индия се цели в Марс

Китайският космически апарат ”Чанъе-3” с лунохода „Юйту” („Нефритен заек”) на борда успешно кацна на Луната на 15 декември. Апаратът се прилуни в кратера Залив на дъгата. Така Китай стана третата страна след САЩ и бившия Съветски съюз, постигнала подобен успех. Успешното кацане означава и първо посещение на Луната от 1976 г. насам. Тогава съветският ”Луна-24” каца успешно и след това връща образци от лунна почва обратно на Земята. Връщането на проби също е в плановете на Китай, но това може да се случи най-рано през 2020 г. с мисията „Чанъе-5”. Паралелно с това страната планира да развие и програмата си за астронавти. Тя иска да увеличи и продължителността на техния престой в Космоса.В същото време Индия тества космическите възможности на страната за междупланетни мисии и през ноември изстреля космическия апарат "Мангалиан". Апаратът първоначално беше изведен на околоземна орбита, а след редица маневри през декември се отправи към Марс. Изминавайки около 700 милиона километра, той трябва да достигне планетата през септември 2014 г., след което да се позиционира около нея. Индийската организация за космически изследвания ISRO след няколко години може да осъществи още един полет на космически апарат до Марс. Втората мисия до Червената планета, за разлика от първата, ще предвижда кацане на сонда на Марс.Иран също не остана назад и изстреля две маймуни в Космоса.


”Нобел” за таткото на Хигс бозона

През март пък беше потвърдено, че физиците от ЦЕРН са открили Божествена частица – Хигс бозона. Предполагаемата субатомна частица би обяснила защо материята има маса. Затова я наричат липсващ крайъгълен камък във физиката.Както е известно, Хигс бозонът е масивна скаларна елементарна частица. Съществуването й е доказано и потвърдено от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) на 14 март 2013 г., като още през лятото на 2012 г. физиците по света заподозряха, че вероятно са успели да изолират тази частица. Питър Хигс я помества като първа в рамките на т.нар. стандартен модел (основен модел във физиката на елементарните частици). Благодарение на големия адронен колайдер частицата беше наблюдавана в продължение на година и теорията беше потвърдена, а 84-годишният британски физик теоретик Хигс и 81-годишният белгиец Франсоа Енглер, предсказали съществуването на частицата, си поделиха Нобеловата награда за физика.


Метеоритът в Челябинск

Освен това, че хората напреднаха в изучаването на Космоса, той на свой ред „изпрати” свой гост на Земята – Челябинския метеорит. Той се превърна в основното астрономическо събитие на 2013 г. 20-метровият космически гостенин се взриви над руския град Челябинск в средата на февруари и това стана най-мощното подобно явление през последните 100 години – от времето на падането на Тунгуския метеорит. Наличието на многобройни видеозаписи на катастрофата позволи на учените бързо да установят траекторията на космическото тяло, както и да намерят парчета от метеорита. Въпросното събитие накара доста правителства по света да се замислят за астероидно-метеоритната опасност.


Езеро и живот на Марс

През декември всички, които все още вярват в съществуването на марсианци, имаха повод за радост, защото марсоходът Curiosity откри доказателства за съществуването на древно езеро на Марс, което е имало условия, подходящи за зараждането и развитието на живота. Според анализите на проби от почвата езерото е съществувало няколко десетки хиляди години. Учените смятат, че езерото е могло да поддържа живота на скални микроби, известни като хемолитотрофи. На Земята те най-често се намират в пещери и по океанското дъно.


Вселената е по-стара

Едновременно с това учените, работещи с космическия телескоп „Планк”, съставиха най-точната до момента карта на „ехото” от Големия взрив и „състариха” Вселената. Сега възрастта й се оценява на 13,82 милиарда години. Телескопът също така е уточнил и „рецепта” на Вселената: според новите научни оценки, обикновената „нормална” материя е 4,9% от нейната маса, тъмната материя, за която досега се знае само по косвени доказателства – 26,8%, малко повече, отколкото се мислеше досега. Останалата част от масата на Вселената се пада на още по-загадъчната тъмна енергия,  „отговорна” за ускореното разширяване на Вселената.


”Вояджър 1” напусна Слънчевата система

През септември НАСА съобщи за едно не толкова научно значимо, но за сметка на това символично събитие - космическата сонда ”Вояджър 1” напусна Слънчевата система и стана първият направен от хора обект, който е преминал фазата на хелиопауза и е навлязъл в междузвездното пространство. Това също така значи, че заедно с „Вояджър 1” границите на нашата галактика е напуснала и българската народна песен „Излел е Делю хайдутин”, изпълнена от Валя Балканска, която е записана на златната грамофонна плоча, поставена на борда на космическата сонда.

Подготвил: Денис Коробко

От http://www.monitor.bg/article?id=413657



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3798917
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия