Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2014 14:56 - Най-кошмарните буболечки на света
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1426 Коментари: 0 Гласове:
0



На Земята има около 10 000 000 000 000 000 000 насекоми във всеки един момент. Сериозно, това е истинско число. Буболечките са 1.5 милиарда пъти повече от хората. Някои от тях обаче са толкова ужасяващи, че дори една е прекалено много. Ето пет такива, които да избягвате на всяка цена.

1. Японски гигантски стършел

Голям е колкото палеца ви и може да пръска разяждаща плътта отрова. В очите ви. Освен това отровата е коктейл от феромони, които казват на всеки стършел в гнездото да ви нападне и убие. Не си и помисляйте да бягате. Японският гигантски стършел може да лети с 80км/ч.

Но не се смятайте за специални. Ето как се отнася японският гигантски стършел с другите насекоми. Понякога един стършел тръгва да търси храна и попада на кошер, населяван от хиляди пчели. Познайте какво прави? Пръска кошера с отровата си и изчаква подкрепления, които обикновено са към 30 други стършела. След това всички се впускат към кошера и го опустошават. Това са 30 стършела срещу 30 000 пчели и пчелите нямат никакъв шанс.

2. Мравка куршум

Тази мравка от дъждовните гори на Никарагуа и Парагвай е дълга 2.5см, живее по дърветата и ще падне върху вас, за да ви изгони от мравуняка – онзи, който не знаехте, че е там, защото е в дървото. Преди това обаче ви изкрещява.

Ако се чудите, откъде идва името й, очевидно е от това, че ухапването й е едно от най-болезнените в природата и може да се сравни с това да ви прострелят.

3. Африканизирана медоносна пчела

Среща се в Южна и Централна Америка, както и в югозападните региони на континента. Знаете ли как можете да я забележите? Никак. Няма физически начин да определите разликата между африканизирана пчела и европейска пчела.

Можете обаче да я разпознаете по поведението й. Обикновените пчели ще ви дадат около 9 секунди да се намирате близо до гнездото им, преди да решат, че сте заплаха и да ви нападнат. След като тръгнете да бягате, пчелите обикновено се смятат за победители след 100 метра.

Африканизираните пчели от друга страна изобщо не правят така. Те ви дават около половин секунда, преди да решат, че е време напълно да ви сритат задника и да изпразнят целия кошер – десетки и дори стотици хиляди гневни пчели. Когато започнете да бягате и да викате, те ще ви гонят близо 800м.

4. Мравка легионер

Идва от Амазонския басейн, но се срещат също в Азия и Африка. Едва ли ще се изненадате, като ви кажем, че тези мравки са огромни. Някои от тях достигат 1.5см дължина. Едва ли ще сте изненадани да разберете също, че имат мощни челюсти, които съставляват половината от общата им дължина. Известни са с това, че разкъсват всичко живо, което им се изпречи, независимо от размера. Освен това са напълно слепи, което по някаква причина само ги прави по-ужасни.

Наричат се легионери, защото цялата им колония, състояща се от над един милион мравки, е 100% подвижен батальон. Те не правят постоянни мравуняци като другите мравки, а се местят постоянно.

Мравките легионери използват собствените си живи тела, за да изграждат структури, ако е нужно. Катерят се една върху друга, за да създават защитни стени и щитове срещу суровото време или нападатели. Строят мостове, за да пресичат иначе непроходими места. Каквото е необходимо. И са напълно слепи.

5. Щръклица

Повечето видове щръклици се срещат в Централна и Южна Америка, но го има по целия свят.

Има десетки видове, които са силно адаптирани към определено животно. Някои обичат конете, други овцете, а един вид си пада по хората.

Всички имат различни и сложни репродуктивни цикли, които завършват с дебела, 1.5-сантиметрова ларва, забила се в жива плът. Хранейки се от нея.

Конската щръклица например снася яйцата си в тревата. Конете ядат тревата. И яйцата. Те се излюпват от топлината на конската уста, след което попадат в стомаха му. Там започват да се окопават и да се охранват. Когато са готови да станат на мухи, просто излизат от задния край.

Човешката щръклица снася яйцата си върху конските мухи или комарите – нещо, което ще се опита да кацне върху човек. Преносителят открива човек и каца върху него. Яйцата попадат върху него и се излюпват от топлината на кожата. Ларвите след това започват да се забиват в нея и остават да живеят там. Под кожата. Хранейки се.

Но ето и най-ужасяващата част. Ларвата може да се озове навсякъде върху тялото ви. Това означава, че може да попадне в слъзния ви канал. Или в мозъка. Знаем това, защото вече се е случвало.

http://avenue.bg/world/lyubopitno/naj-koshmarnite-bubolechki-na-sveta/





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3806985
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия