Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2013 22:42 - Най-милитаризирана държава в света е … Швейцария
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1260 Коментари: 0 Гласове:
3Представете си Държава, в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава, която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава, която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50, 60 или 70 годишна възраст. Държава която те моли  да си купиш поне пистолет, а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава, която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време  до 650 хиляди, в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост, при това прекрасно организирана, силно  въоръжена и много добре обучена. Представете си тази въоръжена до зъби държава, от Женева до Давос, от Цюрих до Лугано, територията на която е изровена от тунели, противоатомни убежища, продоволствени военновременни складове, ракетно-артилерийски опорни точки изсечени в гранитните планини, държава в която 80% от къщите на населението са оборудвани с бронирани капаци на прозорците (стоят в мазето а при нужда се монтират).

Това е Швейцария.

 

Армията на Швейцария не е единствената в света, която е организирана на този принцип. Донякъде подобна структура има и Бундесфера. Аналог може да се направи и със съветските “кадрирани” дивизии от близкото минало. Организацията е по схемата “Пълно обезпечение с офицери + 2/3 обезпечение с подофицери и сержанти + 1/3 редовни войници + мобилизационни сборове когато има нужда”. Разликата при Швейцарската армия обаче е, че този принцип е доведен до перфектност .

Кадровите военни в Швейцария са всичко на всичко около 9 000 души и са заети предимно във ВВС на страната. Заетите в останалите родове войски кадрови военни са около 15 000 души едновременно. Всеки гражданин от мъжки пол, след навършване на 20 годишна възраст се призовава в редовете на Швейцарската армия. Зачислява се в редовете на Rekrutenschule – Ecole de recrue, където прекарва първоначално обучение от 90 дни.

След завършване на обучението, държавата зачислява на новоизпечения боец личното оръжие (автомат и пистолет), едноседмичен пакет със суха храна – т.н. “Министерска консерва”, която боеца има задължението да обновява след изтичане на срока на годност, х 4 пълнителя с боеприпаси за оръжието, три комплекта униформи за различните сезони, бронежилетка и каска, както и зачислителен номер към коя войскова част принадлежи.  Така екипиран боеца се прибира в къщи и тръгва на работа или в университета или където му е житейското поприще.

До 32 годишна възраст боеца се намира в състояние “Аусцуг”. При този статус е длъжен в рамките на 10 г. да премине 8 военни сбора х 3 седмици всеки. Времето през което ще преминава сборовете го съгласува с военния отдел на министерството съобразно житейските си нужди. Важното е да премине определеното със Закон количество за опредения срок.  От 32 до 42 годишна възраст статуса на боеца се променя в “Ландвер”. Ландверите имат задължението в рамките на 10 години да проведат 3 сбора х 2 седмици всеки.  От 42 до 50 годишна възраст статуса се променя на “Ландщурм”. Щурмоваците имат задължението в рамките на 8 години да проведат 1 сбор от 2 седмици.  След навършването на 51 годишна възраст боеца официално се уволнява от армията, прибират му автомата, пистолета, боеприпасите, бронежилетката, каската и сухата храна и го въоръжават с предписание как и къде да действа при обявяване на извънредно положение или война. Също така при уволнението всеки получава подарък от държавата автоматична ловна гладкоцевна пушка тип “помпа”.

Основна особеност на Швейцарската армия е усиленото обучение на офицерите -резервисти. По правило те преминават допълнителни сборове към по-горе споменатите, в размер на 100 дни за всеки статус. Това обстоятелство предизвиква силни протести от страна на работодателите, особено от “Банковата Асоциация”, доколкото всеки един от тях, от банковия директор, до най-дребния началник на отдел преминава през тези сборове. Независимо от тези протести сборовете са място където могат да се срещнат и да общуват представители на различни прослойки на обществото, като например директор на компания и портиер в същата компания да си поговорят лежейки зад картечницата в качеството си на стрелец и коректировчик примерно.Тук е мястото да добавим, че практически е невъзможно отклонението от военна служба в швейцарската армия на гражданин на държавата, физически годен, независимо дали е банкер, лекар, студент или президент.

Военният бюджет на тази държава със 7.5 млн. население по данни от 2008 г. бюджета е около 5 млрд  долара, което е 1,2% от БВП на страната, но много от разходите за отбрана са вторични и минават по други пера.
 

 Въоръжение :

- 800 танка и бронирани машини, в т.ч. 420 германски “Леопард 2″ и 150 М-109.
- 14 ескадрили военна авиация, в т.ч. 350 бойни и 120 учебни самолета и 80 щурмови и 20 транспортни вертолета.

Характерно е че оръжейния парк се обновява постоянно и практически не съществуват примери когато дадено въоръжение е “по-старо” от боеца който борави с него.

Щателно ремонтираното леко стрелково оръжие (пистолети и автомати) се предлага за закупуване от населението на вътрешния пазар , като ако купувача е жена отстъпката е до 40%.

Регистрацията на оръжието е максимално опростена , като такава се изисква само за закупеното от магазина оръжие, а тия които се продават “втора ръка” не се регистрират. По данни от 2008 г. в населението са съсредоточени около 800 хил. единици армейско стрелково оръжие, около 500 хил. единици полуавтоматични карабини и ловни пушки, около 2.5 млн. пистолети и револвери. Забележка : В тази статистика не влиза СЛУЖЕБНОТО оръжие раздадено на всички резервисти от 20 до 50 годишна възраст съобразно написаното по-горе.

Швейцария заема почетното 2-ро място в света по собственост на оръжие на глава на населението. В страната функционират десетки (или стотици) стрелкови клубове, а броя на стрелбищата може да съперничи с тези на кафенетата.

Как преминава службата във Швейцарската армия?

Службата преминава горе-долу добре. Войниците (редовни или на сборове) не белят картофи , не мият  мръсните съдове, не метат казармите и не дават караул  – всичко това се извършва от частни фирми и частни охранители.

Може би това обстоятелство означава че са на курорт? Не. Според военните специалисти, бойната подготовка на швейцарската армия е една от най-високите в света. Ставане сутрин в 05.00 ч. и всичко се изпълнява на “бегом”. Физическа подготовка, алпийска подготовка, бойни стрелби, обслужване на техниката… и така до отбой, който е в 23.00 ч. До абсолютен минимум е сведено отвличането на бойците от битовия “армейски живот” и до абсолютен  максимум е доведено ангажирането им със строго професионалните военни умения.

Наказанията за неявяване на служба (Редовна или сбор) на мъжете поставени под пагон са жестоки.

Било то учебна сесия, погребение, сватба, няма никакво значение за военните власти. Грозни глоби и затвор, които могат да поставят кръст на всяка кариера в обществото. Независимо дали си болен, инвалид, сляп и куц всички плащат 3 % данък върху доходите си за издръжка на армията. Ако някой е пацифист-религиозен деятел, съботянин антимилитарист, то той е задължен да полага обществено полезен труд в общината по местоживеене за същите часове които другите са на военен сбор. Няма освобождаване за военните сборове и за младежи учещи в чужбина. Нарушенията на закона се наказват много строго – за отклонение от военна служба може да се стигне до затвор за 12 години.

http://www.extremecentrepoint.com/archives/7164
Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2804827
Постинги: 1928
Коментари: 674
Гласове: 1457
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия