Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2013 19:19 - Парк "Ленски стълбове" в Русия - Якутия
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2044 Коментари: 0 Гласове:
1



„Ленските стълбове” ще попълнят списъка на ЮНЕСКО image Паркът „Ленските стълбове” в Якутия ще бъде включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Той се номинира в две категории – като изключителен по красота резерват и като естествен музей на историята на Земята.

Реликтовете, запазили се в сибирския парк, позволяват да се надникне във времената отпреди 500 милиона години и да се разбере какъв път е изминала планетата от онези времена до наши дни. В ръководството на република Саха (Якутия) смятат, че световният статус ще позволи на „Ленските стълбове” да станат за Якутия същата дестинация, както и прочутите в целия свят якутски елмази и златни находища.

Паркът „Ленските стълбове”

На десетки километри по брега на река Лена се точат високите и остри планински върхове. Стометровите реликтови скали са се формирали от варовик през камбрийския период. Преди повече от 500 милиона години валежите, речната вода и вятърът превърнаха каменната твърдина на Земята в такива причудливи съоръжения. Онзи геологически период бе един от ключовите в историята на планетата, когато в цялото си разнообразие се появиха морските животни и се образуваха екосистемите от съвременен тип.

На територията на парка са открити останки от мамути, бизони, космати носорози и ленският кон. Якутската земя може много да разкаже и за историята на човечеството. Например, на територията на селище на първобитни хора „Дюринг-Юрях” археолозите откриха най-древните оръдия на труда на Земята – каменни чопери (остри павета). По-рано такива бяха откривани само в Африка, и затова този континент се смяташе за прародина на човечеството. Сега обаче тези представи са подложени на съмнение, казва заместник директорът на Института по география към РАН Аркадий Тишков:

- Възрастта на тези селища се изчислява до три милиона години. И, разбира се, това противоречи на представата за африканския център в произхода на човека. Преди милиони години климатът е бил абсолютно друг. Селищата са били основавани не в днешния суров климат на Якутия, а в други условия. Разбира се, това отдалечава сроковете, прави още по-древен и произхода на човека.

Територията на резервата „Ленските стълбове” заема повече от един милион хектара. Тук могат да се срещнат повече от 400 вида растения и десетки видове животни и птици, много от които са внесени в Червената книга. Има и една друга рядкост, неочакваните за тези места островчета на пустиня в тайгата – тулукани. Сред пясъчните дюни се срещат дори южни растения, което е абсолютно неочаквано за студената Якутия. Специалисти предполагат, че тази местност е реликт на така наречената „студена пустиня”.

Сътрудниците на националния парк „Ленските стълбове” са сигурни, че международното признание на резервата ще спомогне за опазването на древната красота и уникалността на това рядко кътче на Земята.

Елена Ковачич
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2012_03_30/70088343/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785770
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия