Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 20:58 - Стилистът Станислав Валериев живее с 676 кукли, заключени в 2-метрови витрини
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1898 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2013 20:59


676 кукли Барби – с толкова пластмасови красавици живее 25-годишният коафьор Станислав Валериев. Тенденцията е бройката да нараства. На мнозина подобно хоби може и да се стори странно. Станислав обаче не се притеснява от увлечението си. „Общувам с хора, които са по-широко скроени. В интернет съм чел кофти коментари под материали и клипове за мен и не са приятни, но това не ме засяга. Няма как да се харесаш на всички, а и това не ми е цел”, отсича той.

За да се сдобие с първата си кукла преди години,

трябвало да направи десет лицеви опори

по искане на баща си. Това е и най-тънката цена за хобито му. С днешна дата Стас, както го наричат приятелите, не крие, че понякога дава и 2000 лева на месец за покупка на барбита.

„В един момент колекцията ми се превръща в растяща снежна топка. Увеличава се и не можеш да я спреш. Постоянно излизат оферти за нови кукли, които искам да притежавам. А това, че сутрин се събуждам сред красотата им, за мен е нестихващо удоволствие”, разказва колекционерът. Любопитството му към куклите се заражда още в ранна детска възраст, когато е само на 3 годинки. Тогава негова приятелка се изфукала с Русалка, на която й се сменя цветът на косата. Родителите му се опитали да го баламосат с фалшивото семейството на Барби, но безуспешно. „Много исках такава Русалка и ето, вече пораснал, я имам. Подари ми я колекционер от България, защото знаеше, че за мен означава много”, разказва младият коафьор.

676-те господарки на сърцето му живеят в стъклен дом - двуметрови витрини, разположени по протежение на 6-метровата му стена, приютяват порцелановата красота. От другата страна, където е спалнята, е почти същото. При избора на жилище преди няколко години фризьорът държал в него да има достатъчно пространство, за да разгърне колекционерската си страст. Тези дни очаква нови кукли и още витрини, с които стаята ще заприлича на аквариум.

Когато започнал да събира барбитата, Станислав ги кръщавал, но главоломният прираст на куклите променил този навик. В началото пробвал върху косите им и фризьорските си умения, но с времето, придобивайки по-ценни и скъпи екземпляри, предпочел да се радва на индивидуалността им. Заключени под стъклените врати, изящните барбита напускат покоите си веднъж на четири месеца, когато Станислав бърше прахта от витрините. Почистването му отнема два дни, но заниманието отдавна не му е досадно, пък и е педант на тема чистота и ред. „Трудно ми е да започна, но винаги изпитвам удоволствие, защото след това ги подреждам наново и в главата ми се създават различни ситуации, поставяйки ги на друга позиция във витрината”, разкрива гъделите на манията си той.Трудно му е да определи каква е цената на удоволствието да събира кукли.

„Бюджетът никога не стига. Исках да изчистя всички планирани нови постъпления и в крайна сметка за последния месец съм дал над 2000 лв.

Но така не е всеки месец, разбира се! Имам периоди, в които харча много пари, но и такива, когато възпирам страстта си”, обяснява младежът. Марковите кукли се разпределят и спрямо класа си. Най-високият е Platinum labеl, докато Pink labеl се води за най-нисък. Има и такъв за по-възрастни маниаци - Black label. Там моделите са с по-изрязани тоалети, с татуировки и прочее провокативни детайли. „Тези кукли не са предназначени за деца и подрастващи. Имам такива и една от тях е модел на Шер”, отбелязва родният Кен. Сред другите му звездни попълнения са

кукли на Мерилин Монро,

Барбра Стрейзънд, Пенелопе Крус, Холи Бери, Хайди Клум и Джони Деп, който в реалността също е колекционер на барбита. Тази година той очаква с нетърпение и кукла по модел на Дженифър Лопес. Ще си купи и тази на актрисата Одри Хепбърн, която е порцеланова. „Производителите на Барби никога не биха направили такива с образа на Лейди Гага или Мадона. И двете са прекалено скандални личности, а Барби залага на имиджа на добро момиче”, заключава страстният колекционер.

Идеалът му за жена е точно в стилистиката на любимата кукла. „Дори когато бях малък, възприемах майка си като кукла Барби. Тя е естествено руса и синеока. Иначе сега от известните дами се възхищавам на жени като Чарлийз Терон и Сара Хардинг от Girls Aloud. Кристина Агилера е фаворитът ми за певица”, разяснява събирачът на кукли. Въпросът „Би ли изоставил хобито си?” е излишен при него. „Никога не би ми минало през ума да прекъсна тази си страст. Дори и да няма какво да ям, пак няма да ги продам. Малко хора разбират какво е да си колекционер и целият ти живот да е свързан с това”, завършва родният Кен.

image
    Част от серията Dolls of The World, включваща кукли от различни националности




Първи в списъка

  Още в четвърти клас Станислав се сдобива и с първото си оригинално копие на една от сестрите на Барби – Скипър. „Пазя я, но и тя е обезобразена от времето. Тази година си купих същата, която е в оригиналната си кутия. Не е колекционерско издание, но имам сантимент към нея. Спомням си, че ми я подари моя приятелка от детството. Залогът беше да си играем заедно”, спомня си Стас. Вече в 7-и клас той се сдобива с първата си такава вещ, купена с пари, спестени от джобните му. „Не беше нищо особено, но на мен ми харесва. За съжаление я сполетя бедствие – падна в аквариума при морските ми свинчета и остана без нос. Но дори и обезобразена си я обичам. По старите пари струваше 13 000 лв.”, спомня си колекционерът.

image

   

  Клеопатра като Барби също е атрактивна, а стойността й надхвърля 500 долара.










Колекционерски тайни


  Как да стигнеш до оригинала

Станислав редовно посещава официалния сайт на марката за колекционери, от където има дори членска карта. Тя му дава възможността да се сдобива с лимитирани кукли, запазено право само на притежателите на този документ. „Има определена бройка от дадени модели, която свършва за отрицателно време. И можеш да си купиш само по една”, разкрива родният колекционер. Всяка година на пазара се появяват около стотина нови разновидности на любимата детска играчка за ценители. Станислав понякога чака с месеци новите си пластмасови госпожици. Има приятел в  САЩ, който ги събира и му ги изпраща накуп с цел по-изгодна доставка. „В сайта на Барби има каталог, в който може да бъдат видени всички кукли от началото на производството от фирма Mattel. Всеки потребител може да си създаде списък, в който да отбелязва кои ще са бъдещите му попълнения и тези кукли, които вече притежава. Така по-лесно можеш да отсееш това, което си събрал, и това, което имаш планове да си купиш”, разяснява схемата, по която действат сериозните колекционери, какъвто е и той. От България познава още трима съмишленици, но главно поддържа контакт с такива от Щатите.

http://www.monitor.bg/article?id=386457



Гласувай:
0



1. hadzapi - По един начин изглежда, когато е на пост преди публикуване, докато
01.06.2013 21:01
излиза съвсем друго, когато се пусне, колкото и да се редактира...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800165
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия