Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 15:42 - За английския и американския урок по приватизация, които не научихме
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1694 Коментари: 0 Гласове:
1



Христо Бурдев

Струва ми се, че това заглавие е подходящо мото за продажбата на българската енергетика на чужди монополисти. И без да имам претенциите на икономист, ще се опитам да обясня с два примера защо мисля така.

Когато Литълчайлд, икономически съветник на Маргарет Тачър, й предложил да приватизират производството и разпределението на електроенергия във Великобритания, дори и тя самата не повярвала, че това е осъществимо. "Не може да има две съперничащи си компании, които да се опитват да продават ток, конкурирайки се една друга", отговорила скептично г-жа Тачър. Но Литълчайлд успял да я убеди. За разлика от медицината, където опитите се правят с животни, в икономиката теоретиците обичат да изпробват идеите си върху милиони хора, стига някой да им даде възможност.

Денационализацията на големи държавни предприятия не е патент на Тачър. Тя е извършена за пръв път от Хитлер в полза на едри германски индустриалци, които му се отблагодарили с щедри помощи за нацистката партия. Думата "приватизация" се появява в британската академична литература през 1943 г. в един анализ на икономическата програма на Хитлер. Следващата мащабна приватизация е извършена от ген. Пиночет в Чили. Англичаните нагиздиха тази дума в модни одежди и я пуснаха да шества по света. Днес за малцина думата "приватизация" звучи мазно и закръглено и ухае на френски парфюм, но за други вони на мизерия - видяхме как в България цената на тока изкара хиляди хора на протести.

Да видим какво направили Литълчайлд, г-жа Тачър и други британски апостоли на новата вяра. Те смятали, че дори и американците не са отишли достатъчно далеч в приватизацията и че в САЩ енергетиката е много подобна на съветската. Англичаните вярвали, че конкуренцията ще доведе до спадане на цените на тока за потребителите.

Това, което Литълчайлд пропуснал, е, че големите компании не обичат конкуренцията. Те я мразят и предпочитат да се договарят помежду си. Конкурират се само ако бъдат принудени от държавата. По тази тема един американски журналист пише: "Парите никога не са заинтересувани да укрепват агенциите за регулиране, а напротив - стремят се да ги покваряват". Бих добавил само, че колкото по-големи са парите и колкото по-малка и бедна е държавата, толкова повече процъфтява корупцията в тези агенции. Но нека да продължим с примера на Великобритания. Привлечени от тлъстите печалби, на Острова дошли американците и изкупили британските компании. Америка вървяла по друг път - там позволявали на частните компании да осигуряват жизненоважни дейности като електроснабдяването, но държавата поставила бариера пред печалбите им. Печалбата в САЩ се определяла като процент от инвестициите на компаниите. Във Великобритания обаче г-жа Тачър оставила да действа "невидимата ръка" на пазара, а цените на тока тръгнали нагоре. След като тя паднала от власт, дошли лейбъристите на Тони Блеър и американските компании, усещайки много осезаемо "видимата ръка" на държавата, се оттеглили от британския енергиен пазар. На него се настанили френската компания ЕDF и германските Е.ОN и RWE. ЕDF е вторият по големина производител на електроенергия в света, но обърнете внимание - EDF е с 83% държавно участие и според българските неолиберални шамани тази компания трябваше отдавна да е фалирала. Защото държавата не можела да бъде добър стопанин - поучават ни те с онази снизходителна благост, която е абсолютно необходима при общуването с олигофрени, за каквито явно ни смятат.

Днес британците си задават въпроса защо е трябвало да приватизират енергетиката си и след това да оставят Франция да национализира огромна част от британските предприятия, които преди приватизацията са носели печалба за собствената им държава. Сега EDF изнася печалбите си във Франция, където естествено токът е по-евтин, отколкото във Великобритания.

А сега да минем към втория, американски пример.

Когато през 2005 г. китайската компания "CNOOC" поиска да купи американската нефтодобивна компания "Юнокал", тя беше повече от щедра. Предложи на търг за "Юнокал" 18 млрд. долара, с около 2 млрд. повече от най-големия си конкурент в наддаването -  американският гигант "Шеврон". Това разбуни духовете в САЩ и американският конгрес гласува с абсолютно мнозинство против продажбата на американската компания на китайците. Сделката беше спряна от президента Буш. А сега внимавай, читателю! Американците забраниха продажбата на компания, която не беше държавна, а принадлежеше на частни акционери! Направиха го, защото решиха, че тази продажба застрашава американската енергийна сигурност.

По този повод Пол Кругман написа: "Ако зависеше от мен и аз бих спрял продажбата на "Юнокал" на китайците".

Дали някой от българските неолиберали ще посмее да обвини Кругман и американския конгрес в ксенофобски протекционизъм? Да не забравяме, че Кругман е Нобелов лауреат по икономика и беше наречен "най-прославения икономист на своето поколение". Ето как Кругман заявява своето кредо: "Вярвам в пазарната икономика.
Вярвам в капитализма. Искам пазарната икономика да бъде оставена толкова свободна, колкото може да бъде". Някои български "освободители" решиха, че трябва да направят нашата икономика "по-свободна" от американската и станаха шампиони по приватизация. Добра ли беше за България приватизацията на енергетиката и добри ли бяха българските управници, които я извършиха?

"Думата "добър" има много значения. Например, ако човек застреля баба си от 500 метра, аз бих нарекъл това добър изстрел, но едва ли бих нарекъл стрелеца добър човек". Това го е казал Честертън. Но и той като мен не е разбирал нищо от икономика.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-03-12&article=444247



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3802155
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия