Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2013 19:38 - За камилите в българската армия
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1629 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 15.01.2013 19:45


image

Български войници с камили
Фотограф: Фонд 762К на варненския Държавен архив



За щрауси в България сме чували и за какви ли не други екзотични животни, но за камили, и при това използвани в българската армия, това звучи почти неправдоподобно!

И въпреки това, ровейки се из виртуалното пространство, се натъкнах на наистина невероятни снимки: български войници водят керван от камили... Камилите са били част от оборудването на 17-и пехотен Доростолски полк, на чиито гърбове е било пренасяно войсково имущество, за нуждите на  бойците при Чаталджанските позиции. Всъщност камиларството не е ново за България!

Представете си, още Херодот споменава за използваните камили за пренасянето на боеприпасите, описвайки похода на Ксеркс в Тракия.  Един друг хронист, византиецът Теофан, разказва за големия брой коне и камили, доведени от арабите, измрели от студа през зимата  на 717 г. Камилите са били познавани и по време на Първото и Второто българско царство, но не се знае точно какво е била ролята  им в живота на българите. Знае се обаче, че цар Калоян изпраща една камила като подарък на папа Инокентий ІІІ.

Благодарение на турците след 14 век камилите навлизат като превозно средство първо в Южна Тракия, а след това и в района на Източна Тракия и Родопите. 

В Пловдивско също е имало немалко камили  и за това научаваме от Константин Иречек, който  описва събирането на преживни животни за похода на Османската империя срещу Унгария. И пак за турската армия са използвали камили в Странджа, откъдето са извозвали дървени въглища за Малък Самоков, използвани за отливането на гюлета. 

В периода между 1824 - 1925 г. в Кърджали се заселват бежанци, които водят над 500 камили, а в Тополоград са били регистрирани приблизително 300 камили. 

След Освобождението на България от османско робство Фелиц Каниц разказва за камили,  използвани при износа на платове от Сливен.

Малко по-различна е била функцията на камилите в Добруджа. Двугърбите животни са били ползвани за оран, като доказателство за това са снимките на царския фотограф от началото на миналия век, които и до днес са изложени в двореца "Царска Бистрица". В добруджанските села Септемврийци и Белгун заможен българин, който се заселва от Котел, има в стопанството си 40 камили, използвани за обработката на големи парцели земя. Камилите в Добруджанския край изчезват към края на трийсетте години на миналия век.

Всъщност двугърбите камили, или наречени по-точно бактриана, живеят до 35-40 г. , като се използва месото, млякото и вълната. От женската камила се добиват от 700 до 800 литра мляко с 5,4 процента масленост. Освен че двугърбата камила има два пласта козина, тя има невероятната способност да живее при изключително разнообразни атмосферни условия, които варират между: минус 30°С до  плюс 50°С и не само...

Всички знаем, че камилата издържа на безводие и е силна като животните за впряг. Тя би могла да изпие до 100 - 120 литра вода, имайки предвид, че повечето камили тежат между 400 и 600 килограма. Казват, че едно животно може да даде мляко колкото 20 крави. 

Спомням си, че преди 30 или повече години моите родители ме бяха качили в Слънчев бряг на една камила за снимка. Доста се поуплаших, но пък споменът си заслужава!

Венета Ненкова

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2013/01/15/1984533_za_kamilite_v_bulgarskata_armiia/



Гласувай:
4



1. vidrica - Иван Хаджийски описва случай, на ...
23.01.2013 19:01
Иван Хаджийски описва случай, на местен керванджия избягала една от камилите. Спряла в едно турско село, хората я обградили и взели да се чудят , какво е това?
-Викнете ходжата! Той е окумуш човек, ходил е чак до долната воденица!
Ходжата обиколил няколко пъти камилата, почесъл се и се произнесъл:
-Това е гърбат заек!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3807600
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия