Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2013 21:31 - Кирилицата и други азбуки по света
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1695 Коментари: 0 Гласове:
2



Близо 300 милиона души пишат на кирилица. Това са славяни от Югоизточна Европа, руснаци, украинци, беларуси, представители на десетки неславянски етноси в Русия - кавказки, сибирски, далекоизточни, както и в бившите централноазиатски съветски републики и Монголия.

Това е грубата сметка на водещи славянски филолози, тъй като е невъзможно да се изчисли точният брой на емигрантите от тези страни. Поне 50 езика по света използват или поне някога са използвали кирилицата. Тя официално е писменост дори на чукчите (от 1936 г.).

България все още единствена представлява кирилицата в Евросъюза. Културният ни принос с 30-те ни букви е безспорен, тъй като до 2007 г. в елитния клуб имаше само две азбуки - латинската и гръцката.

Латиницата е най-широко разпространената система за писане в света, твърди енциклопедия “Британика”. Освен в Европа тя е основното писмо и в двете Америки, в по-голямата част от Африка (без арабските страни от Магреба), Австралия, Нова Зеландия, Индонезия и Малайзия. Общо с латински букви пишат близо 3 милиарда души.

Кирилицата върви веднага след латиницата в класацията на азбуките. Това е така, защото нито арабската писменост, нито китайската, нито индийската спадат към строгото определение на лингвистите за азбука - набор от знаци, които представят отделни фонеми.

Наборът от символи в арабското писмо се състои само от съгласни букви, а гласните звуци се изписват със специални знаци, които дори не са задължителни. Затова писмеността на арабите се нарича абджад. Към тази категория спада и еврейската писменост.

Заради разпространението на исляма (Коранът е на арабски език - б.р.)редица други страни възприемат арабското писмо. С някои незначителни промени и добавки буквите са едни и същи в персийския език в Иран, пащунския и дори в Афганистан, урду (на мюсюлманите в Южна Азия) и др. Общо ги ползват около половин милиард души.

Повечето езици в Индия, чието население също е над 1 млрд. души, както и в съседните Пакистан и Бангладеш, се изписват на деванагири. Тази писменост спада към определението абугида - в нея гласните звуци се обозначават с модификация на предхождащите ги съгласни. Такива са още писмеността на древния южносемитски език геез, който днес се говори само в литургиите на етиопската православна църква, и малдивската таана.

Писмената система на китайците, които са най-многобройният народ в света (1,3 млрд. души само в Китай), се нарича логограма. Йероглифите изразяват цели думи, а не само фонеми или дори срички. Издаденият за първи път през 1716 г. речник “Канси” съдържа 47 035 йероглифа, много от които са архаични или се употребяват изключително рядко.

Освен кирилицата и латиницата, същински азбуки са още грузинската, арменската и гръцката. Съвременният вариант на писмеността в Грузия се нарича мхедрули (от мхедари - “войник”). Тя съдържа 33 букви - 28 съгласни и 5 гласни. Използва се от грузинския и още три сродни езика. До 1940 г. с грузински букви са писали и абхазците, но те вече употребяват кирилицата.

Арменската азбука се използва от около 8 милиона души, основно в Армения, Грузия, Русия, Иран, Турция, Ливан и Сирия. Тя е създадена още в началото на V век и в модерния си вариант има 39 знака.

Писмеността на гърците е най-старата модерна азбука, която съдържа всички гласни и съгласни звуци в езика. Наборът от 24-те букви на южните ни съседи се употребява в сегашния си вариант още от VIII век преди Христа.

От гръцката писменост са произтекли и латиницата, и глаголицата, и кирилицата. Географски днес тя се използва основно в Гърция и Кипър. Но в по-общ смисъл може да претендира и за най-широка разпространеност - гръцките букви се ползват в математиката, физиката, астрономията, за обозначаване на университетски братства и за други цели.

Най-старите букви?

Учените смятат, че писмеността е създадена независимо от поне два древни народа - шумерите в Месопотамия и предшествениците на маите в Централна Америка. Най-ранното открито досега доказателство, че те са имали писменост, е табличка от шумерския град Киш (от около 3500 г. пр.н.е.). За сравнение - най-старата египетска находка датира от 3200 г. пр.н.е.

Но две сравнително скорошни открития - в Румъния и в Пакистан, връщат времето назад с около 2 хилядолетия. През 1961 г. край румънското с. Тертерия са открити 3 таблички от глина с изписани върху тях символи. Първоначално се смята, че те са от около 2300 г. пр.н.е., но въглеводородно изследване на други изкопани предмети от същия слой земя определя вероятната дата на създаването им на 5300-5500 г. пр.н.е. Значението на писанието обаче още не е дешифрирано.

През 1999 г. в Пакистан, при разкопките на древния град Харапа, са открити отломки от глинен съд с издълбани символи, които наподобяват система за писане. Учени от Харвард твърдят, че възрастта на находката е 7500 години и че тя е принадлежала на народ от древната Индуска цивилизация.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=902638




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786270
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия