Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 23:15 - Сватбени обичаи в някои страни
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2211 Коментари: 0 Гласове:
1



Сватба и меден месец в едно


От незапомнени времена хората вдигат сватби. А те винаги са съпътствани от десетки ритуали, суеверия и наричания. Колкото и различни да са сватбените традиции по света, те пожелават едно и също - здраве, плодовитост и богатство. Ако някой от чуждоземните ритуали ви харесва, не се колебайте да го опитате. В крайна сметка - при любов и война всичко е позволено.

За да направят сватбения си ден незабравим, а освен това и не един, все повече българи съчетават сватбата с медения си месец. Вместо да плащат за пищни тържества с много гости, млади българи взимат куфарите и тръгват на околосветско пътешествие. А сватбата си правят там, където им харесват ритуалите.

Баня с мляко взимат например мароканските младоженки преди сватбената церемония. Коренът на традицията е ясен - идва от египетската царица Клеопатра, която според легендите дължала неземната си красота и вечната си младост именно на този ритуал. Мед и мляко са "пожеланията" за щастие, които се отправят на бъдещото семейство, преди да си кажат "да" и в Индия. В източната държава имат обичай родителите на булката и младоженеца да измиват краката им с мед и мляко. Символиката е ясна - на двойката да върви в брака гладко и сладко. В друга от азиатските държави - Корея, пък не оставят нищо на случайността и преди "бракуването" водят младите при местен ясновидец, който гадае за съвместното им бъдеще. Каже ли пророкът не, влюбените няма как да се женят, гласят най-строгите местни повели. И в това наглед безсмислено предписание обаче има разум, разказват препатили. По традиция в държавата сватбените ритуали са много пищни, а подаръците достигат стойност от 40 хиляди долара.

Макар и по-познати, сред най-красивите и обичани традиции са се зародили именно в Европа. Никак не е изненада, че някои от ритуалите, които масово се изпълняват, идват от най-романтичната страна на Стария континент - Италия. Именно оттам е тръгнал обичаят новобрачните да си разменят венчални пръстени в името на вечната любов. По италиански тертип е и разчупването на питка по време на венчавката, още от времето, когато местните сеньорини са чупили торти на тържествата, за да са плодовити щерките им. Голямата заслуга на англичаните пред всички булки пък е въвеждането на бялата сватбена рокля. От Острова настояват, че за да е щастлива младоженката в брака, трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо. Хубаво е "старото" да е от майката или бабата на младоженката - в знак на продължения род. Новото да е символ на началото на семейния живот, заетото да е от приятелка или близка със сполучлив брак. Синьото пък според рицарската традиция е символ на чистота. Именно заради това и повечето традиционни ирландски булки предпочитат рокли в този цвят. В букета на булката пък задължително се слагат лавандулови листа за късмет. В страната на елфите вярват, че предзнаменование за щастлив и дълъг съвместен живот е да се ожениш в деня на св. Патрик. Именно заради това на този празник най-много тамошни двойки празнуват годишнина, отчитат местните власти.

Ако пък искате брачният ви живот да е весел, темпераментен и слънчев, пробвайте рецептата на испанските булки и носете китка цветчета от портокал в празничния ден. Напук на нашенските вярвания, никой в Испания не смята, че е лош късмет да се омъжиш, облечена в черно. Макар модерните булки на Иберийски полуостров да залагат на общоприетото бяло, страстните сеньори навремето се вричали във вярност в черни рокли със сложни дантелени бродерии.

В Швейцария пък имат традиция да горят булото на невестата след заветното "да". Смята се, че колкото по-бързо изгори воалът, толкова по-хубав ще е съвместният живот на младото семейство.

Теодора Йолчева

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-29&article=355653

=========================================

С монетки в обувките се разхождат в празничния ден и шведските булки. Скандинавският ритуал обаче не е като нашенското "откупуване" на невястата, a "наричане" за щастлив семеен живот. Традицията повелява майката да постави златна, а бащата сребърна паричка в пантофките на младоженката. Така гордите родители се "подсигуряват", че чедото им никога няма да живее в бедност.

Във Финландия пък младоженката върви от дома си до църквата, придружена от женен мъж, който държи над главата й чадър - в знак на защитата, която бъдещата госпожа ще получи от съпруга си.
С посаден бор в сватбения ден пък си пожелават здраве и дълголетие младите семейства в Норвегия. Традицията на викингите се е разпростряла и до Швейцария, където новобрачните също садят дръвче в двора на семейната си къща - за предпочитане също бор, за да е вечнозелена любовта им.

В Дания пък е възприето за късмет булката и младоженецът да бягат от сватбата си - поне за малко. През това време неомъжените девойки и младежи целуват съответно булката и младоженеца - за да "прихванат" от сватбената магия и да се венчаят скоро.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-29&articl




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3803765
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия