Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 23:11 - Как се трупат милиарди Три пъти мери, веднъж режи
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1259 Коментари: 0 Гласове:
1



Как се трупат милиарди
Три пъти мери, веднъж режи



Ако финансовият свят е море, това са акулите в него. Те управляват могъщи корпорации с хиляди служители. Техните решения влизат в учебниците по икономика. Фондовите борси реагират на настроенията им, а личните им състояния се равняват на БВП на някоя африканска държава.
Голяма част от най-богатите бизнесмени в света обаче не са се родили със сребърна лъжичка в устата. Те са се борили, рискували, грешали, падали и отново изправяли на крака, за да станат това, което са днес. Ето съветите на някои от най-влиятелните финансисти и предприемачи на планетата за бизнес успех. Те са доказателство, че към върха водят много пътища.


Джон Пол Гети

Състояние - $4 млрд.

За него има запазено специално място в "златния" списък на най-богатите хора в историята. Американският петролен магнат Джон Пол Гети е един от първите предприемачи в света, чието състояние надхвърля $1 млрд. Роденият през 1892 г. в семейството на ирландски пуританиq Гети става милионер едва на 24 години. През 1957 г. сп. "Форбс" го определя за най-богатия човек на Америка. В момента на смъртта му през юни 1976 г. състоянието му се оценява между 2 и 4 млрд. долара. В книгата си "Как да забогатеем" магнатът, който прекарва последните 24 години от живота си в Обединеното кралство, споделя своите правила за успех:


Прокарайте свой собствен път

Успешният бизнес се основава върху бунта, върху отхвърлянето на общоприетите правила, вярва Гети. През 1949 г. той купува от саудитския крал концесии за нефт в неразработен дотогава район между Саудитска Арабия и Кувейт за срок от 60 години. Инвестицията изглежда губеща. Дълго време няма и следа от нефт и мнозина му предричат фалит. Четири години и $30 млн. по-късно обаче вложенията му се възвръщат многократно, а Гети започва да произвежда по 16 000 000 барела петрол годишно, увеличавайки главоломно състоянието си.


Дръжте ума си отворен

Гети е известен с това, че смята отвореността към нови идеи за ключ към успеха. На една от вечерите в имението си край Лондон той не се колебае да покани отявлен социалист, възмущавайки мнозина от гостите си. Магнатът отказва да се извини. Той е убеден, че само хора с отворени умове могат да натрупат богатство, тъй като интелектуалната откритост им позволява да видят възможности, които другите биха пропуснали.


Първо проучете, после действайте

Много грешки в бизнеса произтичат от неумението да се направи разлика между факт и мнение, убеден е магнатът. Гети дава за пример случая с геолог, когото той натоварва с проучване на залежите в едно от притежаваните от него петролни находища. След като специалистът определя шансовете за откриване на нефт на тази територия като малки, Гети продава въпросната земя. Впоследствие се оказва, че парцелът крие значителни количества черно злато. Самият Гети не обвинява експерта, а себе си за това, че не е потърсил второ мнение.


Обогатете живота си с изкуство

Предприемачът, който иначе е прочут с пестеливостта си, се оказва щедър меценат, що се отнася до изкуството. Той го определя като най-добрата инвестиция не само заради неговата непрекъснато покачваща се стойност, но и заради красотата и радостта, която доставя. Самият Гети е запален колекционер, който влага цяло състояние в произведения на изкуството.
Щедростта на предприемача обаче не се отнася до собствените му наследници и близки. През 1973 г. 16-годишният му внук Джон Пол Гети Трети е отвлечен и похитителите искат откуп от $2 милиона. Дядото отказва да ги плати. Чак след като по пощата получава едното ухо на младежа, милиардерът се съгласява да се раздели с парите, но така и не ги прежалва. До самата си смърт той е убеден, че похищението е организирано от самия му внук.

Румяна Божкова

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-31&article=355868

========================================================

Живял някога един много богат човек. Всъщност той бил толкова богат, че е смятан за втория най-богат човек в историята. Неговото огромно състояние, съчетано с пословичната му пестеливост, послужили като вдъхновение за създаването на един от най-популярните анимационни герои на Дисни - Скруч Макдък.

Легендарният индустриалец, чийто жизнен път олицетворява американската мечта, се казва Андрю Карнеги. Бъдещият магнат и филантроп, роден в бедно шотландско семейство през 1835 г., успява да се превърне в некоронования крал на американската стоманодобивна индустрия благодарение на своята упоритост и бизнес усет. Състоянието му се изчислява на $480 млн., което днес се равнява на над $10,3 млрд.


Ето неговите правила за успех:


Не губете радостта от живота

"Слънчевият характер е по-ценен от богатството. Младите хора трябва да знаят, че този характер може да бъде развиван, че умът, както и тялото, може да бъде изместван от сянката на слънце", споделя магнатът. Според него, ако преследването на успеха се превърне в самоцел, която да "затъмни" светлината на живота, няма смисъл от този успех. Там, където няма смях, няма и успех, гласи съветът на Карнеги към младите хора.


Вярвайте в себе си

"Хората, които не са в състояние да мотивират самите себе си, трябва да се примирят с посредствеността, без значение колко впечатляващи са другите им таланти", казва Карнеги. Според него човек придобива огромна вътрешна сила, ако успее да се убеди, че е роден да контролира нещата около себе си. Мислете за себе си така, сякаш сте на прага на огромен успех, съветва той.


Не приемайте компромиси

Магнатът е убеден, че компромисите са за слабаците. "Компромисът обикновено е знак за слабост или признание за поражение. Силните мъже не приемат компромиси и никога не правят компромиси с принципите си", категоричен е Карнеги.


Бъдете първи, бъдете най-добри

Първият получава стридата, а за втория остава само черупката, гласи философията на Карнеги. Целете се възможно най-високо и направете всичко възможно да постигнете целите си, съветва индустриалецът филантроп: "Това е най-важното условие за успеха, за големия успех: концентрирайте енергията си, мислите си и капитала си изключително върху работата си. Въвеждайте все нови и нови подобрения, снабдете се с най-добрите машини и знайте възможно най-много за тях. Успехът може да бъде постигнат във всяка сфера на човешкия труд. Мъдрецът поставя всичките си яйца в една кошница и внимателно я наблюдава".

Румяна Божкова

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-02-07&article=356718






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800045
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия