Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2012 23:05 - Учени: Циганите са дошли в Европа преди 1500 години
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1960 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предците на днешните роми в Европа са пристигнали на континента по-рано, отколкото се смяташе досега, твърди международен екип учени, включително от България. Първите роми са дошли от Северна Индия преди около 1500 години, смятат специалисти по генетика.

В много части на Европа те все още са пренебрегвани като пришълци и възприемани най-вече като екзотичен източник на музика и танци, но ако се вярва на данните, ромите са били тук от повече от хилядолетие и половина.

Генният анализ на 13 групи цигани от цяла Европа, публикуван в списание Current Biology, показва, че първите от тях са стъпили в Европа на Балканите. След това преди около 9 века е започнало разселването им, твърдят от испанския Институт по еволюционна биология, цитирани от лондонския в."Гардиън".

image

Районът (в червено) от който според генетичния анализ най-вероятно са потеглили предците на европейските роми.


"Вече има няколко лингвистични изследвания с доказателства, сочещи към Индия. Същото важи и за генетичните проучвания, макар че те са неточни относно това кога и къде (са пристигнали). Сега можем да видим, че са дошли на една единствена вълна от Северозападна Индия преди около 1500 години", казва Давид Комас, който ръководи екипа.

Първоначално се е смятало, че циганите пристигат от Египет и дори на Запад в някои езици първоначално ги наричат "египтяни". Ранните свидетелства ги представят като скитащи се номадски общности, известни с музикалния си талант и умението да дресират коне.

image

image


Те пристигат в Испания през ХV век или по-рано, като документи разказват за десетки роми, пътуващи заедно и често предвождани от "граф" или "херцог", прогонвани или затваряни заради нежеланиет оим да се откажат от езика или начина си на живот. Родила се и легенда, че за изгонени от Египет заради това, че се опитали да скрият Исус Христос.

Новото проучване разполага пристигането им в Европа в VІ век.

В карта за разселването и концентрацията им, съпровождаща публикацията, се вижда, че най-ранното известно на историците споменаване на ромите е в Сърбия в средата на ХІV век и в България - в 1378г.

Друга илюстрация показва районите Мегавал и Кашмирски Пандит по границата между днешните Индия и Пакистан като мястото, от което най-вероятно са тръгнали предците на европейските роми.

image


Карта от изследването, показваща броя на взетите проби във всяка страна и (в синьо) годините, през които за пръв път се споменава за присъствието на роми.


Днес циганите са из целия континент, наброяват около 11 милиона и са най-голямото етническо малцинство. Представата, че обикалят в кервани, вече е архаична - повечето от тях отдавна са уседнали. Проучването, публикувано в Current Biology, показва още, че ромите са се смесили с европейците и това важи особено за Северна и Западна Европа, казва Комас.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/12/08/1963920_ucheni_romite_sa_doshli_v_evropa_predi_1500_godini/



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786397
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия