Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2012 23:47 - Гравитационна карта на Луната изненада учените
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2662 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Гравитационната карта на Луната разкри, че под повърхността тя е осеяна с белези от сблъсъци в ранната част от историята си.

Учени от САЩ създадоха най-подробното изображение на вътрешността на Луната и състава на повърхността й, благодарение на което стигнаха до заключение, че земният спътник е преживял в ранните си години доста по-бурна еволюция, отколкото се смяташе.

Докато на Земята движещите се тектонични плочи и променящата се мантия са заличили всякакви свидетелства за "детството" на планетата, то Луната е останала общо взето непроменена за 4.5 милиарда години история на Слънчевата система. Скалите, кратерите и съставът са записали случващото се по времето, когато са се формирали планетите. Надзърването във вътрешността на Луната би дало на учените и информация как се е оформила Земята.

За целта са използвани данни от два апарата на американската космическа агенция NASA, кръстени Ebb и Flow. Те са част от мисията Grail (съкращение от Gravity Recovery and Interior Laboratory), измерваща промените в гравитационното поле. Събраната информация показва, че в началото Луната е била яростно бомбардирана от астероиди и други останки от зората на Слънчевата система.

"Известно е, че планетите са били яростно удряни, но никой не си представяше, че Луната ще е буквално "пребита". Това наистина е голяма изненада и ще накара доста хора да се замислят за това какво представлява планетарната еволюция", коментира Мария Цубер, геофизик от MIT. По повод публикуваните в сряда в списание Science карти тя допълва: "Когато ги видяхме, останахме без думи.

Ebb и Flow бяха изстреляни от Кейп Канаверал през септември 2011г. и влязоха в лунна орбита в края на годината. Измерването на гравитационното поле започна през лятото на 2012г.

Данните показват, че кората на Луната е дебела между 34 и 43 километра, което е с 10-20 км по-малко от смятаното досега. На дъното на някои от големите кратери тя почти не съществува. Сблъсъци с комети и астероиди в ранната история на Луната вероятно са откъсвали цели парчета от мантията й. Близо 98% от лунната кора е фрагментирана и ситно натрошена.


Уредите на Ebb и Flow, движещи се на 55 км височина и в тандем с 200 км разстояние един от друг, са способни да засекат елементи с размери около 13 км - това е резолюция около 5 пъти по-висока от всички предишни мисии.

Гравитационните измервания на повърхността са възпроизвели върху картите познати елементи като ридове, кратери и планини. Но данните за това какво се крие под видимата част показаха нещо ново - дълги, плътни скални стени, правикато стрели и проточващи се до 500 километра.

image


На Земята ерозията оголва ранни формирования на магмата, докато на Луната те са останали под повърхността й. Вдясно е Шип рок в щата Ню Мексико. На Луната тези формирования (синята чертичка на кълбото вляво горе) са 50 пъти по-дълги и 1000 пъти по-широки.

[NASA/JPL-Caltech/CSM]


"При анализа на тези аномалии установихме, че те разкриват присъствието на гигантски диги, представляващи отдавна втвърдили се изпълнени с магма пукнатини под повърхността. Това са едни от най-древните структури на Луната", казва Джеф Андрюс Хана от Colorado School of Mines и един от авторите на публикацията в Science.

Двойката сателити ще продължат работата си още няколко седмици. Те вече са се снижили на 22 км височина и скоро ще слязат на 11 км, след коато ще се изчерпи горивото им и ще се разбият на лунната повърхност.

image
Линеарна гравитационна аномалия в района на Морето на кризите. Данните от GRAIL вляво разкриват подробности, които не се виждат от снимката с лазерния висотомер на NASA.


http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/12/08/1963099_gravitacionna_karta_na_lunata_iznenada_uchenite/



Гласувай:
2



1. abstrakttsionist - месецът е твърде загадъчен
09.12.2012 08:13
Параселена , яростно бомбардирана от метеорити , интересно как нашата земя майката гейя се е опазила .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3808599
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия