Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 21:49 - Единственото решение - фантастичен разказ
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1977 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2012 21:54


Беше сам в мрака — никой друг. Нито глас, нито шепот, нито докосване на ръка, нито удари на друго сърце. Пълен мрак и пълна самота. Вечно заточение в тъма, мълчание и бездейност. Съдба. Уединение без присъда. Наказание без престъпление.

И никаква надежда за помощ. И никакво спасение от вън. И никакво състрадание или симпатия от друга душа и в друго сърце. Няма врата, която би могъл да отвори. Няма ключалка, която би могъл да разбие. Само мрачна траурна нощ, в която не можеш да откриеш нищо.

Ако протегнеш ръка вдясно, ще докоснеш нищото. Ако протегнеш ръка вляво, ще докоснеш пустотата. Ако тръгнеш сред мрака, ще си като слепец в стая без под, без таван, без стени, дори без ехото на стъпките, които ти указват пътя.

Възприемаше само едно — себе си.

А щом единствените достъпни средства и сили са у него, значи сам трябва да стане инструментът на своето спасение.

Как?

Всяка задача има решение. Това е постулат в науката, той е истински учен и трябва да приеме предизвикателствата към своите способности. Изтезаваха го със скука, самота, духовна и телесна стерилност. Не можеше да ги понася. Най-простият изход е въображението. И пристегнат в смирителната риза, можеше да се измъкне само в света на собствените си фантазии.

Но фантазиите не могат да са всичко. Те са вън от реалностите и краткотрайни. Свободата трябва да бъде постоянна, да бъде истинска. Значи трябва да превърне мечтанията си в строга реалност, толкова ярка и достоверна, че да самосъществува и да се самопродължава.

 

 

Дълго седи в безпрогледния мрак и търси решението на задачата. Няма часове и няма календари, върху които да отбелязва самотата си. Нищо, освен една изтощителна работа на мозъка. И едно правило: всяка задача има решение!

Решението дойде случайно и обещаваше спасение от вечната нощ. Обещаваше приятели, приключения, веселби, любов, звуци и докосвания на ръце.

Планът не беше никак елементарен. Дори напротив — невъобразимо сложен. Малка грешка — и щеше отново да попадне в мрака и безмълвието.

Трябваше да обмисли милиони варианти, да прецени всички възможни странични ефекти. И след като ги реши, да се справя с още милиони други, с още милиони други…

 

 

Сътвори си велика мечта. Необичайно сложна, конкретна, въплътима до последната точка и запетая. Когато мечтата се реализира, ще продължи да живее, но не като преди — иска да се разпадне на безброй много части и на безброй много форми. Да нагорещи и настърви играта до възможната граница, да преодолее всичките си невежества, но да може да се учи отново и отново. Да поръси играта с противоречия, за да създаде правилата й. Онези, които спазват правилата му, ще нарече добри, а останалите — лоши. И ще има безчет малки конфликти в единното голямо.

Повече няма да е цяло. Ще се разпадне на безчислени частици и ще се въплъти в цялото битие. Едва тогава разпадналото се ще може да се стреми към единение и цялостност.

Но като начало трябва да направи от фантазията си реалност.

Време е. Експериментът трябва да започне.

Наведен напред, Той впери поглед в мрака и рече:

— Да бъде светлина.

И биде светлина.


Ерик Ръсел


http://chitanka.info/text/226-edinstvenoto-reshenie



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3799751
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия