Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 13:45 - Австриецът Астерикс поел из Европа с $350 и приятеля си Дейвид на колело
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2015 Коментари: 2 Гласове:
2



Майк e с три висши, но по пътищата оцелява като монтьор
Австриец с три дипломи заряза кариерата си и тръгна по света само с колело и двете кучета. 48-годишният Майкъл Астерикс решил да опознае нрава на европейците и да ги опише след това в книга. Пори Стария континент вече 4 г. Местните го хранят и помагат. Разбира се с тях с езика на жестовете. У нас е от април. За първи път от началото на авантюрата му някой го напада. Случайно или не, това се случва точно в Перник на път за столицата. Пиян винкел налетял на госта посред нощ и се опитал да открадне мизерната му покъщнина.
  image
До пиратското знаме на странника се снима за спомен и зам. областният управител Радослав Йорданов

Фото www.zapernik.com

  Наквасен като за световно перничанин забелязал бивака на Майкъл Астерикс в градинка насред площада и започнал да рита и рови в багажа му. Двете кучета на Майки го спасили от нападателя. Ядосан, че срещнал зъбат отпор от четириногите, винкелът счупил пиратския флаг на чужденеца, с който досега волният колоездач е обиколил пет държави. "Това е доста глупаво, но има и такива хора. Това не значи, че всички в града са такива. Не съм уплашен, ще поостана", коментира след екшъна великодушно странникът.

Майкъл е висшист на 48 г. Има три дипломи и на практика е с три професии. Тръгнал по света от Австрия преди 4 г. само с 350 долара в джоба. Обяснява, без да влиза в подробности, че семейни проблеми са го подтикнали да хване колелото и да търси себе си с пътешествие. В Австрия оставил дъщеря си Ксения. Поел по шосетата със свой приятел, колелото си и собственоръчно направено ремарке, където събира малко дрехи и одеяла. По пътя си намерил двете кучета.

Санда намерил още като бебе в контейнер за боклук и я прибрал. Шедоу пък е откритие на другаря му Дейвид. Той обаче си изгубил паспортите в Гърция и останал там да вади нови. Майки пък дошъл в България и смята тук да го изчака. Затова сега е само с четириногите като спътници. Любимците му обаче си имат паспорти и са им направени всички нужни ваксинации.

Астерикс е обиколил Франция, Белгия, Италия, Холандия и Гърция. Където спира, започва работа, за да припечели пари за следващия тур. Събира вестници от всяка държава, за да докаже, че е преминал през нея.

Тапията за монтьор, а не висшето образование, го спасява по време на европейския му тур. Хваща се да работи за по няколко дни в автосервизи и така печели пари, за да продължи към следващия град и държава. У нас идва през Гърция на 11 април. В Благоевград го взима частник в сервиза си. Крайната му спирка е София, където има приятел, който също ще му помогне да припечели някой лев. Затова тръгнал по магистралата за столицата. Може би защото минавал точно по време на кампанията "Да изчистим България", чужденецът бил очарован от чистотата по Е-79.

В Гърция и Италия е по-мръсно отсича Майки и ни хвали, че по цялата магистрала видял боклук като за един контейнер. Описва българите като дружелюбни и отзивчиви хора. Преди няколко дни шофьор го срещнал на аутобана. Спрял, купил му хляб и консерва от близък магазин и му пожелал късмет в авантюрата. После австриецът акостирал в Перник. В миньорския град се оказал без пукната пара, не могъл да намери работа и затова бърза да стигне до София. В Перник успял да разгледа почти всички забележителности. Ходил на крепостта на Кракра и не спира да я хвали. За нощувка избрал градинката пред Синдикалния дом на централния площад. Твърди, че никой тук не му е помогнал с храна, но маха с ръка и философски обобщава, че яденето си е негов проблем, а не на другите.

Австриецът не се шляе безцелно из континента, а изучава нрава на народите и смята да напише книга. Щял да я преведе на няколко езика и да я публикува в интернет. "Искам да покажа на света, че европейците не сме консервативни сноби, а хора с широка душа и голямо сърце", обяснява пътешественикът. При всеки въпрос го избива на философия. Намира смисъл в дребните неща, в малките жестове. Разбира се с местните с езика на жестовете. "Малко хора говорят немски, но мимиките и музиката са универсални за всички", споделя авантюристът. Стриктно следи музиката във всяка страна.

Хабер си няма какво се пее в песните, но мелодиите го карат да настръхне. Всяка носи характера на местните и го кара да преоткрива света през техните очи.

"Всички проблеми, които има Европа, се дължат на историята", смята Майки. Затова съветва да оставим това, което вече е било, и да живеем с настоящето. Не да забравим корените си и историята, а да се отървем от нейните комплекси. Според него трябва да се стремим да я поправим, а не да връщаме безвъзвратното. Да мислим за младите, за да имат по-добра история от нашата. "Има нещо сбъркано в нашето време. Хората се вторачват в малките проблеми и ги превръщат, без да съзнават, в големи и непреодолими препятствия. А е много просто - проблемите се появяват, за да бъдат отстранени, а не да им ставаме роби", проповядва Астерикс.

Анна ГЕОРГИЕВА

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-05-16&article=409930



Гласувай:
2



1. анонимен - minio uishiba
16.05.2012 13:48
tui e dobro kolelo iz evropa moi sa probva:P.
цитирай
2. анонимен - mersi za ideikata
16.05.2012 13:48
mersi za ideikata
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785972
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия