Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2012 20:58 - Грешките и капаните на съвременния сатанизъм
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10001 Коментари: 3 Гласове:
6



От: Odysseus_13

Все повече и повече попадам в Интернет на какви ли не публикации, касаещи  т.нар. сатанизъм. И пиша от позицията на човек, който го познава и го е практикувал. Причината, да се заема да публикувам този материал, е крайното възмущение и от враговете, и от привържениците на този тип учения.

Повечето привърженици на сатанизма са деца и юноши, които търсят да дадат израз на младежките си бунтове. И до голяма степен им е простено.  Друг е въпроса, че познавам със същото незряло поведение и 40 годишни мъже и тогава гледката е страшна. Но за тях по-късно. По-лошото е, че враговете на т.нар. сатанизъм са също възрастни мъже и жени, повечето християни, а от всичко, което пишат и бълват се изливат тонове параноя. И обикновено се бият вятърни мелници, а не истинските великани.

Нека преди да пристъпя към въпроса за грешките и капаните на сатанизма, в които попадат повечето му последователи да изясня един друг въпрос. Сатаната, Луцифер ,сатанизмът и демоните са четири различни неща.

Т.нар. Сатана не е много ясно какво е. В единия случай той се явява змията в едемската градина,подтикнала човек към това да стане като господ. В друг случай виждаме един негативистичен  тип, отявлен интригант, който насъсква господ срещу неговият най-верен последовател Йов. Сатаната решава, че Йов не е достоен и господ трябва всякак да го изпитва и да му праща какви ли не страдания за да се убеди колко му бил верен. И Господ слуша и изпълнява без капчица съпротива и жал и прави живота на горкия Йов на помийна яма – при това слуша този, за когото се твърди, че му е най-върлия враг. И най-накрая – Сатаната се явява да е човек, някой, който е инструктиран от еврейската синагога да следи останалите верващи дали изпълняват стриктно божиите заповеди и да докладва. Когато е правил това, той е заставал до един свещник с три свещи, всяка от които кръстена на трите еврейски букви Шин, Тау и Нун (от там идва и Шайтан). Явно методите на Държавна сигурност не са техен патент, а са доста древни похвати.

Що се касае до Луцифер, това си е древен бог или дори може да се каже група древни богове. С името Фосфорус и Еосфорос(открити в съчинения на Омир и Хезиод) са били кръстени и Прометей, носителят на огъня и познанието за хората, както и Триликата Хеката , която е била също носител на факлата на просвещението. Точно от тия имена „фосфорус” и „еосфорос” произлиза и „Луцифер”( phos – светлина, ferro – нося; lux - светлина, ferro - нося). Дори на биохимиците и зоолозите са известни такъв тип вещества, наречени луциферини, както и ензими ,които ги създават(луцифераза) и те ги употребяват без въобще да се стряскат. Това са въпросните вещества, които генерират светлина у някои животни и растения. Все пак Луцифер е латинско име и се отнася както до Утринната звезда(Венера), така и до римския бог Луцифер, съпругът на Богиня Диана. Луцифер е бил известен още като Сол Инвиктус,  непобедимото слънце, от чийто култ, както историците твърдят, християнството е черпело с пълни шепи. Между библейският Луцифер и нордическият бог Балдр има също съществени прилики и една единствена огромна разлика. Балдр е бил бога на пролетното и лятното слънце, на разцъфналата земя и въобще на чистотата, красивото, доброто. Само че има трагична съдба – бил е презиран от бога на лъжата и пакостите Локи, който замисля да го убие.  Затова и Один и неговата съпруга Фриг правят всичко възможно да го спасят, създават му почти непробиваема защита, която Локи открива как да преодолее. Самия факт, че е била създадена, кара Локи да беснее –вероятно е приел това като проява на гордост. Самият Локи е презирал гордостта като качество, а това е основното, приписвано на библейския Луцифер. И Балдр и Луцифер търпят злощастната съдба да бъдат изпратени в подземния свят и да пребивават там. За Балдр има пророчество и обещание, че ще се върне от там, катарите казват за библейския същото.

Що се касае до Ада и Демоните, там нещата са също с езически произход. Всяка една култура има своя мистична традиция, която разглежда различните нива на съществуване на Вселената като отделни светове и ги обобщава в една специална схема, наречена Световно дърво или Дърво на Живота. Още шаманските традиции са формирали такава и за тях вселената се е състояла от три нива: долна земя,  материалният свят в който пребивават хората и животните и горната земя - тази на Боговете и Висшите духове. Викингите имат своят Игдрасил, Световният Ясен, който се състои от девет свята и накрая – кабалистите с тяхното Дърво на Живота, което се състои от 11 небесни сфери(в тях се включва и нашият,материалният свят Малкут) и също толкова подземни - т.нар. Клифоти. И всички традиции делят и психологическата структура на човека към тези Сфери или Светове. Това, което днес познаваме като Сянката се отнася към Подземните светове, физическото тяло, Аза или личността  и осъзнаването във физическия свят – към второто ниво, а свръхаза, висшите морални принципи - към небесния свят. 

Конкретно това, което монотеистичните традиции наричат Ад, преди се е наричало Подземен свят или Долна Земя. Но за Древните това е било място на посвещение и пречистване,не винаги е било извор на мъка, още по-малко зло. Същностите, днес познати като демони, преди са били известни и като феи и елфи, които също обитават подземния свят. Още по-интересен е фактът с Абзу – шумерското име на подземния свят. Там властва бог Енки(според някои сатанисти той е де факто Сатан), който държи там всички Ме – или съкровища. В чисто духовен план това са всякакви таланти, дарби , сили, способности.  Ако приложим психологическия модел към този на Световното дърво , този факт се потвърждава – в Сянката или дълбоките нива на несъзнаваното се крият наистина невероятни съкровища. Това е една от причините сериозните изследователи на духовното и окултизма да се обръщат към Култовете на Сянката. Но за това по-късно. Още по-стряскащ факт е едно изказване на Карл Юнг в неговата книга „Еон”:

„… Искам да изтъкна като обобщение, че адският огън не е друго, а е Скритият бог, който се намира на Северния полюс и се разкрива чрез магнетизма. Другият му синоним е Меркурий, чието сърце се намира на полюса и който ръководи хората в опасното им пътешествие из световното море. Идеята че северната точка, откъдето се задвижват световните дела е същевременно и адът и че адът е системата за действие на висшите сили в нисшето е може да се каже разтърсваща.Тъй че не можем да отречем величието на алхимичните идеи, колкото и странно да са изразени”(стр 65. ”Рибата в алхимията”, глава I - "Медузата"). Чувал съм психолози да говорят за психопатологията като за Ада, но пък и да признават, че „най-големите бисери са там”.

Определено работата със това, което е известно като Сенчести култове има много какво да допринесе за развитието, но изглежда по много неща е крайно опошлено, изкривено и манипулирано.

Сатанизмът си беше поставил за цел неща, които сами по себе си не бяха лоши, а бяха големи идеи – освобождаване на индивида от примката на обществото, от Матрицата, от манипулациите и социалния контрол; имаше идеи за самоусъвършенствуване, за надскачане на себе си и човешкото, отричаше се бягството от света и заблудите, насаждани от християнството, както и отричането на живота въобще. Независимо дали теистичен или атеистичен, насърчаваше стремеж към трупане на лична сила, към материално и духовно преуспяване и най-вече към свобода. Да обърнеш гръб на овчедушието, да не обръщаш и другата буза, да живееш гордо и да не изневеряваш на Себе си- това не са престъпни, криминални и бездуховни идеи, колкото и на затъналата в грехове, престъпления и духовна мизерия юдео-християнска църква да й изнася да твърди така.

Проблемът на сатанизма е един, за разлика от тези на църквата. Но пък той е огромен – сатанистите с незрелите си действия засилват така презряната Система. Като че ли старата поговорка „И рече Сатаната: с Бога напред” е доста вярна. И сега ще видим как точно се случва това. И какво да направим за да не бъде повече.

Автентичният сатанизъм, който разпали тия идеи е забравен. Никой днес не се сеща да прочете класическата литература. Никой от съвременните сатанисти и сатанистчета едва ли са посягали към Гьоте, Марлоу, едва ли са се ровили в старите гримуари и традиции. По-приятно е да си вярваме, че правим нещо голямо, като палим черни свещи, декорираме олтара с черепи, кокали, шантаво изглеждащи диаграми, придаваме си зловещ вид за да ни обърнат внимание, но с това се привлича само съжаление и присмех. Гръмки, но празни фрази, евтин театър, истерия – това са за съжаление съвременните сатанински църкви и сборища.

Кои са източниците на повечето сатанински движения? На първо място това е криво разбраната философия на Ницше. И Ла Вей и Храма на Черната Светлина и ОНА и други преписват в несвяст от Ницше.

Вярно е, че Ницше е презирал юдео-християнството и дори е говорил за Дионис като за Антихриста. Но е вярно, че и много мислещи християни (не всички са глупави овце, лицемери  и манипулирано стадо, има доста свежи типове всред тях) са фенове на Ницше. Във Facebook има дори такава група, в която членуват много християни. Ницше може да е бил защитник на хедонизма, на веселието и радостта от живота, но основното което е проповядвал е постигането на Свръхчовека. И със това –на безпощадното самоусъвършенствуване, освобождаване от грешките, от увеличаване на личния потенциал. Това по никой начин е се връзва с идиотската концепция на Лавей за „религията на невъздържанието” и върховното задоволяване на инстинктите. Точно това е една от главните причини повечето сатанисти да се превърнат в пияници и пропаднали типове. Философията на Лавей с присъщия й материализъм, краен хедонизъм  по много неща прилича на тази на нашенските мутри, уви. Ако Ницше види, как Лавей и другите като него използват неговата философия, би се погнусил. Ницше не е бил за създаване на култове и е бил против религията въобще! Така че Ницше и разни религиозни движения са две несъвместими неща.

Другият източник на  Лавей е Марк Твен и неговата книга „Писма до Земята”. Някога имах късмета да я намеря и да я прочета. Останалите извори са Кроули и масонските ритуали, които изглежда, са преписани доста зле.

Що се отнася до Кроули, днес всички смятат, че той е най-големия от всички сатанисти, за най-порочния от всички хора и въобще да е демон отвсякъде. Да, той така е говорил за себе си. И е държал така да го възприемат неговите врагове. И до ден днешен последните злорадстват какъв лош край го е застигнал. Уви, истината е тъкмо обратната. Кроули е бил достатъчно разумен и успешен маг, за да се отдава на театри. Просто е имал дързостта във едно време на умствена и интелектуална закостенялост да проповядва идеи, които да скандализират овчето съзнание на тогавашните англичани. Викторианската епоха и времето след нея е довело до, както Дайян Форчън би твърдяла –„богат урожай в областта на психопатологията”. Кроули е въвел сексуалните магически практики и е обявявал секса за свещен. Обръщане към живота ,а не към имагинерните идеи, към лична сила, към елитарност, а не към скромност, смирение и прочие заблуди, с които управляващите манипулират стадото – това са били идеите на Кроули. Един от неговите биографисти е бил атеист – P.R. Stephenson. И той описва Кроули в своята книга „Легендата за Алистър Кроули” като проспериращ джентълмен, който в края на живота си съвсем не е завършил мизерно в някой хотел, а като успешен шахматист, посещаващ най-елитните клубове. И като блестящ поет,разбира се.Но като окултист, Кроули не е сатанист, поне не изцяло. Той извършва най-невъзможното съчетание на полярностите. Той се е смятал едновременно и за езичник и за сатанист и за християнин. Може би това е същността на Великото дело на алхимиците, да събереш и съчетаеш неща, които за другите са несъчетаеми? И това, че е имал и християнски уклон, при това много силен, личи и в Гностичната меса и в Книгата на Лъжите и на други места. Ако може да се говори дали Кроули принадлежи на Левия или Десния път, дали е от „добрите” или „лошите”, може да се каже, че той е недуален, той надскача тия полярности и работи и с двете. Българският учител Петър Дънов също твърди, че е и към школата на Христос и на Луцифер и че двамата са братя и няма противоречие между тях. Явно Великите посветени могат да приемат недуалистичния възглед за света без проблеми, само Стадото след тяхната смърт ги класифицира като „бели братя” и като „служители на мрака” и т.н. Между другото, ученикът на Кроули, Кенет Грант, когото Магистърът Терион обявява за свой духовен син, развива идеи, много близки до тези на авторите на Светата Кръв и Светия Граал, Дан Браун и други автори, където „Светата Кръв” е кръвната линия на Нефилимите или Падналите Ангели и към която принадлежи и Христос. Тези идеи също се доразвиват от окултния автор Бойд Райс. Това е същността на „драконианския” поток  и от техните идеи с пълни шепи черпи не кой да е, а Дейвид Айк. Днес много малко хора знаят това, но едва ли знаят кой е изворът на идеите, така пламенно прокламирани от неуспелият вратар. Докато в „драконианската” или „рептилианската” кръв Айк вижда врагът на човечеството, Кроули и Кенет Грант потвърждават, че Нефилимите или Боговете Титани са дали знанието на човечеството и единственото, за което са „виновни” е, че са вложили в него висшето божествено начало, взимайки за съпруги земни жени, във времето когато хората са изпълнявали ролята на добитък.

Другата груба грешка на сатанизма е дуализма - грешка, присъща на традиционното християнство. И няма как да е иначе – колкото и да им се иска да интегрират идеите на Кроули в системите си,който не е дуалистичен. Ритуали като изгаряне на Библията, тъпченето на кръста, богохулсвата и т.н. не правят друго,освен да стимулират това, което те са възприели като Враг.Т ези действия изразяват по-скоро отчаяние и събуждат присмех днес, отколкото някога. Във времето на средновековието а и може би викторианска Англия това би имало ефект, може би всред простолюдието. Един интелигентен човек би се изсмял на тия действия. А когато започнат да се отдават на антисоциални и криминални действия – така омразната Система само това и чака. По-лошото е, че всичко това става супер компулсивно – сатанистите го правят без да мислят. Независимо дали ще е да надраскат някоя глупост върху и без друго порутените християнски храмове или пък да ги запалят – това само ще стимулира християните да построят нов, доста по-добре укрепен.



Има един психологически механизъм, за който малко психолози (освен тези, които се занимават с психологията на масите), окултисти и сатанисти си дават сметка. А именно, че хората са някак свързани – като скачени съдове. И поради това става натрупване на колективните емоции на определено ниво. Цялото напрежение, стрес, огорчения, агресия, които подтискаме в себе си, винаги избиват някъде. Типичен пример за това е станалото неотдавна в Норвегия. Преди Андерш Брайвик да извърши безумието си, се усещаше и от мен и от много други хора натрупване на негативни емоции,които почти можеха да взривят главата ти. Всички знаем днес колко е труден живота в условията, в които се намираме и каква негативна енергия генерира. А извършеното от Брайвик имаше доста силен, катарзисен ефект. След това, лично на мен, а и други споделиха колко им е просветнало. А всред тях имаше и такива, които не следяха станалото в Норвегия. Оказа се, че каквито и да са били мотивите на Брайвик, колкото и истина да има в писанията му, действията му са действия на болен мозък, който свърши мръсната работа на „лошите” – онези, които презираше уж. Дали всичко това не беше една постановка, направена за шоу на заредената със гняв и злоба тълпа и да предизвика разреждане на напрежението? С чиста съвест ще кажа, че повечето съвременни сатанисти, с техните глуповати ритуали, непрестанната компулсивност да „трепят” и „убиват” кълнейки всякакви нещастници за щяло и нещяло, с убеждението, че трябва да се прилага черна магия на всеки и всичко-прави точно това,превръща ги в рупори на колективната шлака и негативна енергия на социума. Не можем да отречем факта, че повечето християни, подтискайки своите „греховни” импулси, ги изтласкват именно на това колективно ниво, за което споменах по-горе. И цялата им подтисната агресия, похот, алчност, лакомия и прочие неуравновесени емоции се трупат някъде. И за това трябва да има рупори, отводни тръби, през които тая шлака да се отече. За съжаление повечето от т.нар. сатанисти играят тази роля. Още една причина за тяхното пропадане.

Най-интересни в това отношение са т.нар. ОНА или Order of the Nine Angles. Тази система може и да е връх в магическото развитие за някои, не и за мен. Може и те, подобно на Андерш Брайвик да говорят много верни неща, но факта, че насърчават антисоциално повдение като правене на човешки жертвоприношения и че е супер необходимо според тях да лежиш в затвора и въобще да живееш на ръба – тук нямам думи. Но всичко това било нужно за да излезеш от манипулациите на Матрицата и социума. Те на всичкото отгоре са си поставили и велики идеи от сорта на това не просто да създадат свръхчовек, а и да създадат галактическа империя. Как ли ще стане това докато си излежават присъдите и без извинение –като им „продухват канализациите”? Никой, който е минал през затворите, не е станал след това за нещо. Психиката на човека  се променя до неузнаваемост в тая среда. Мизерия, хомосексуализъм, оскотяване – това е, което може единствено да се случи зад решетките. Абсолютно съм сигурен, че действителните създатели на магическата система на ОНА не изповядват тия идеи. А са поставили свои лица (като главатаря им Антон Лонг) да проповядват тия работи с определени цели. И да създават завършени психопати и социопати. А доста от окултните им практики намирисват на …руска психотроника. Почти всичко, което е излязло от руските окултни среди е пълно с параноя, която се насажда с цел психическа мобилизация. Основния психологически стимул и при ОНА е точно това – параноя и убеждение да живееш на ръба. И цялата тази работа е направена именно с цел последователите на това учение да послужат като рупори, като тръби, през които негативната енергия на социума да се оттича. Или ако го кажа с други думи –
като изкупителни жертви! Каква съдба само са си избрали, а?

В България и Русия е съществувала черна окултна  традиция, известна като „чернокнижие”. Тази система се практикува още и си е доста силна. Тя е типичната черна магия, каквато я знаем от историята. Мога да кажа, че е система, която работи, при това осезаемо и дава бързи резултати. Съвременните сатанисти могат доста да научат от нея, що се касае до действия,рушащи църквата. Чернокнижниците не се притесняват от свещените християнски символи, а ги използват. Чрез действията си те си служат със свещените символи и ползват тяхната енергия , вместо да се бият с тях. И по този начин вършат много по-големи злини на църковния егрегор от която и да било черна меса тип Лавей и компания- доказано! Според тях, най-черните и деструктивни магии се правят именно с най-големите християнски светини.

Много пъти, когато е ставало дума за създаване на обединение и солидарност всред окултистите и най-вече сатанистите, са ми казвали, че нямало смисъл, че силните били винаги сами. Че силните са самодостатъчни, само слабите се събирали на стада. Ужасния проблем е,че често „силните” са губещи заради тая си, не „самодостатъчност”, а грубо самодоволство. Едва ли силата им ще ги запази при по-силния натиск на живота. От това, когато реалността напомни сама за себе си и прекрати сладките им сънища за сила и световно господство до това, да има гонение срещу хора с нестандартни убеждения и вярвания (в това число и окултисти и сатанисти) каквото е имало през различни етапи в историята.Много от тях заслужават този изгарящ и отрезвяващ шамар. И много можем да се замислим дали точно съвременните „системи” и „школи” умишлено не правят това. И поради каква причина!?

Сатанизмът като цяло се смята за материалистичен и хедонистичен. И все пак има и доста съмнителни култове, като Храма на Черната Светлина. Те са другата крайност – отричане на света, заклеймяването му като гнил и мръсен, от когото трябва на всяка цена да се отървеш. Един известен метълист, техен последовател се самоубива заради това. А те проповядват самоубийството, при това възхваляват възможността да умреш в битка, отдавайки живота си на Сатаната. Не е ли това твърде …евангелско? Не проповядваха ли някога евангелистите и други подобни християнски секти самоубийство и че трябва да умреш за господ, давайки живота си на него. И храма на Черната светлина(известен още като антикосмически сатанизъм) проповядват също анархистични и антисоциални действия. Такъв християнин, с анархистична насоченост беше и Брайвик. Без капка съмнение и срам бих казал, че църквата, виждайки в изначалните прогресивни идеи на сатанизма заплаха, създава псевдосатанински култове, в които слага и зарибяващи окултни неща и също така отрова. Пишат комерсиално, зарибяващо, откриват в началото могъщество и имат магически успехи. Но след време всичко се срива.

Следващият сериозен проблем е в разните игри, кой е бил Сатаната. Тоест – кой от старите езически богове е въпросния Сатан, след като езическите богове са демони, според Библията. За някои това е Пан, според други Кернунос, има последователи на Енки, Сет и други стари богове. Тук вече има известно откъсване от християнската религия, което е добре. Но има и проблем. Повечето авторитвърдят, че „сатаната е отрицателният, нежелан общокосмически принцип”. Щом сатаната е нежелан и отрицателен персонаж в християнството, то той ще да е и също толкова нежелан и от другите религии. И тук вече се намесва Сет, което е пълна глупост – Сет не е бил винаги демонизиран в египетската религия, а е бил на пиедестала, когато Египет е бил във върховите етапи на развитието си. Едва накрая, когато настъпва гибелта на Египет,тогава Сет е бил демонизиран. През останалото време е бил любимеца и защитника на Ра. Същото нещо –на какво основание Сатаната трябва да е например Локи? Така е, Локи е бил негативния персонаж във нордическите култове, при все че и той в началото е бил почитан като един от Асите. Но когато настъпва християнството на север, Валхала и Асгард стават Ада, Асите –демоните ,а великите воини – най-големите грешници! В старият исландски гримуар „Галдрбок” Один е отъждествен със Сатан и е наричан „Один Злият”(Odinn ,The Evil One). Локи, който е аутсайдера на езическата викингска традиция, би трябвало и по много причини Е отъжествяем с Йехова(въпреки различията). Същото нещо се отнася и до персийския Ариман, има сатанисти, които пък почитат врага на Ра и на Сет – Апофис… Но на никой не му минава през главата, че да почиташ отрицателния принцип на една религия, не значи по никой начин,че този негативен принцип ще е еквивалент на отрицателния принцип в друга! Това е безмозъчна ню ейдж глупост, според която „всички религии са една религия” и от там – че „добрите” богове в едната религия ще са един и същи бог, а „злите богове” - антагонистът на добрия такъв. Дори нещо да прилича на друго, пак не означава, че е. Не може различните архетипи в различните религии да се отъждествяват с други по външни признаци. Друго нелепо  сравнение е това между Локи и Прометей – видите ли, че и двамата щом носели факла, щом и двамата са били приковани, значи са едно и също. Но Локи не е носител на знание и спасение на хората, а тъкмо обратното! От него и хора и богове не са видели добро, нищо че в началото може би той е дал на Асите технологиите(като оръжия и пр). Один е много по-близо до Прометей заради това, че се е разпнал на Игдрасил и е дал знанието на Руните на човечеството. Зевс и Хермес имат далеч повече общи черти с Локи – и двамата са мошенници и лъжци, Зевс е тиранин, Хермес  пакости и на хора и богове. Отново виждаме как зад нещо, което се пласира като сатана и сатанизъм всъщност се почита ИХВХ.

И като стана дума и за него –има си секти и сектички,които почитат именно него като Сатан. Такъв е случаят със Сектата на Ангра Майну. В техния документ, книгата на Ситра Ахра се казва, че Сатан е известен още като „Саклас, Ялбодабаот и други имена”. Ялбодабаот е не друг, а гностичният Демиург, поробителят на човечеството, когото гностиците отъждествяват не с друг, а с монотеистичният зъл и ревнив бог, когото и християни и мюсюлмани и евреи почита и му лижат краката и други части на тялото. Срещал съм дори такива, които не го правят така завоалирано, а съвсем отявлено. За някои Сатан бил IHVH, за други - Адонай. И тук му е мястото да кажа един твърде неприятен факт и за сатанисти и за юдео-християни. Известни са случаите на жертвоприношения на хора от сатанински секти, вкл. и деца. Исторически факт е, че в юдаизма това се е практикувало – ритуално човешко жертвоприношение, но на дете!

Ето линкове по темата:

The History of Jewish Human Sacrifice - http://www.thewatcherfiles.com/jewish_sacrifice.htm

Един древен египетски историк и жрец на име Манетон твърди, че евреите са взели всичко от езичниците и са го обърнали с главата надолу. Пример: ако езичниците имат много богове, евреите трябва да имат един. Друг римски историк, Тактикус, живял 50-120 години след Христос, пише същото: ”Евреите са раса, която мрази боговете и човечеството. Техните закони са в опозиция с тези на всички останали смъртни. Те презират това, което за нас е свято. Техните закони оправдават действия, които те извършват за да ни изпълнят с ужас и да ни отвратят”. Няма и как да е иначе – самата история на евреите, като народ, който навсякъде изпада в позицията на подчинен : и в Египет, и във Вавилон, и в Рим…

 Максин Дийтрих, създателката на най-успешната традиция на „лявата” ръка според мен (известна като Joy of Satan) може да извади бутилката с шампанско и да празнува. Истина е, както казва тя, че не сатанизма е реакция срещу християнството, както пишат критиците, а християнството си е реакция срещу езичеството! Ето защо механичното приемане, че  негатива на християнството и негатива на езичеството са едно и също нещо е меко казано проява на върховна глупост, простотия и безумие. Много сатанисти все пак отчитат това като грешка и им се иска да вярват, че авторите неволно са ги допуснали…, но с чиста съвест ще кажа,че не са. Крещящи грешки допуснати случайно не се повтарят толкова често…и не са в такова голямо количество. Да не говорим, че уж случайно са допуснати толкова манипулативни и коварни моменти.

Това са ярките примери как съвременните сатанински учения вместо да рушат матрицата, да освобождават, не правят друго, а да я упрепват. Вместо да се издигат в силата, да стават едва ли не господари на света и създатели на империи,било то и галактически – затъват по посока на алкохолизъм,наркомания, мизерия! Виж, за световното господство трудно ще се вредят – християнските църкви вече са го сторили. Християнството ,без значение коя деноминация е е пълна с пари. Имаме си ние българските червени, тлъсти и слузести попове, католическата църква пере парите на мафията безнаказано, а печатът на Ватикана се допуска безвъзмездно от всяка митница и свещениците без проблеми прекарват през границите наркотици,оръжие и каквото още се сетите! По новините обявиха, че хиляди, а свещениците, забъркани в педофилски скандали и вършещи „грехове” и престъпления, по-зловещи от всички пропаднали сатанински секти накуп съвсем БЕЗНАКАЗАНО! Почти няма евангелски пастор, който да не е облечен в костюм с минимум 4-цифрена сума, накичен като коледна елха със злато…, въобще ако искате да забогатеете с религия, а това си е доходоносен бизнес според създателя на сциентологията, май християнството още дълго ще се котира.

Най-крайните сатанисти и най-крайните ”редови”  християни и въобще последователи на „белосветлите” пътища си приличат и то ужасно. Често много сатанисти напоследък са се отрекли и са станали християни. Има го и обратния случай - много християни стават сатанисти. Едната полярност, стигне ли своя апогей, се обръща в другата. И едните и другите са отявлени параноици. Християните и разните там „бели братя” и „светли” ню ейджъри са параноици и ги преследва „гнусния Луцифер и неговите рептилианци”. И те трябва да се борят срещу врага и Системата. А сатанистите ги преследва Йехова и неговите ангели. И те се борят срещу врага и Системата. ОНА, след всички техни черни писания, публикуват материал, известен като „Нуминозния път”, който звучи невероятно в духа на „белосветлите „учения. Едните обвиняват другите, че държат световния ред, парите, властта, а те са жертвите. И редовите християни се чувстват уязвени от Луцифер, господаря на този свят и гнусните му служители юдео-масоните, а сатанистите – като жертви на Йехова и Христос, както и неговите служители църквата… и пак юдеомасоните. На мен лично не ми е ясно дали е смешно или е жалко. Всяка една от двете групи се бори срещу Враг, който смята за външен. А не разбира, че реалната сила на този враг идва от проблемите в собствените глави на последователите на тия групи. Това е основната трагедия на сатанизма –неговия дуализъм. Имаше време, когато и аз бях решил да тръгна изцяло по сатанинския път, но се случиха доста неприятни неща. Непрестанно попадах на християни и то от най-фанатизираните. Такива, които бяха затънали в пороци, но се правиха на по-свети и от папата. Обратно – в живота съм имал периоди, когато съм бил и много „духовен, бял и добър”(колко разнежващо) и тогава съм срещал точно такива „тъмни” души – вкл. и крайни рационалисти и материалисти, нямащи нищо общо с която и да било религия. Срещите и с едните и другите не бяха никак приятни. И левия и десния път са сянка един на друг и където върви единия, там отива и другия. И единия без другия не е цялостен и често лявото става дясно, дясното – ляво, стига само да смениш перспективата.

С всичко казано дотук не искам да кажа,че сатанизмът е изцяло загубена кауза. В началото описах кои са позитивните идеи, които привличат в него. Освен това съществува и т.нар. „демонолатрия”, тип духовен път който не е задължително да е изцяло „ляв” и не се ръководи от разни догми ,правила и принципи. Демонолатрията е обвързване, почитане на определен демон и провъзгласяването му за личен духовен водач. В крайна сметка, ако някой се занимава с Гоетия и Демонология задълбочено, ще види, че различните демони са и много различни по характер. И ако някой иска да сложи всички под общия знаменател „зли” или пък деструктивни, човеконенавистни и т.н. е просто в голяма заблуда. Има демони, които са и невероятно добри и хуманни, някои от тях (като Азазел) са се жертвали за човечеството. Има такива, които са вероломни и обичат насилието, има такива, които са неутрални, има демони които са носители на авторитарни принципи. Какъвто демон си избереш, такъв ще е и пътя ти. Ако станеш последовател на Луцифер или Азазел (който е почти 1:1 с гръцкия титан Прометей), ще трябва да се заемеш с развиване на научни или окултни знания и да просвещаваш другите. Както и да вървиш по пътя на апотеозиса, да се стремиш да станеш самия ти божество и да правиш това за другите. Може да звучи странно, но доста луциферианци са така – стават енциклопедисти, хуманитаристи и окултисти. Ако си служител на Астарот, ще се занимаваш с хуманитарни дела, ще бъдеш аристократ, ще практикуваш магия и окултни изкуства, ще бъдеш изтънчен любовник/ца. Белиал е носител на енергията и духа на владетеля, управника, шефа. Той е авторитарна фигура. Асмодей може да направи от теб както добър воин, така и перфектния мафиот или злодей. И така нататък… Всъщност няма много голяма разлика между демонолатрията и посвещаването в служба на някой от старите Богове, т.е. превръщането в техни жреци и жрици. Луцифер, Лилит, Астарот, Андрас са си били езически богове и при демонизацията си, не са променили много функциите си и дори имената си. Някои от сигилите на определени демони предателски напомнят на вуду вевета. Как ли от Африка разни Лоа са се настанили в Гоетията? Ами то повечето данни за Гоетията са дошли от арабите, които са пребивавали в африканските страни, не от евреите, както се смята.

Само не си мислете, че да направите пакта със съответния демон или бог и да го почитате ще ви направи за една нощ велики магове, Богове ако щете, издигнати люде и пр. Това си е фантастика. Да се посветиш да дадена сила означава просто, че обявяваш, че ще следваш нейния път. Останалото е плод на жестока работа над себе си. Факт, неудобен за съвременното консумативно общество.

И бих се радвал, ако този блог помогне на търсещите да се ориентират и да избегнат капаните на комерсиалните автори – които не целят друго, а да им вземат и парите и свободата.

Лично аз ще препоръчам ориентиране към езическите култове и Кроули. Езичеството стои над това глупаво разделение, проповядвано от монотеизма. Вярно и там има богове, които враждуват, но никой от поклонниците на едните не е отричал другите. В Египет например и Хор и Сет, които се смятат за врагове, са били двамата водачи на фараона, неговото посвещение е минавало под тяхната егида. Ако ще е сатанизъм – нека бъдат старите традиции, нека бъдат класическите автори като Гьоте, Марлоу, Марк Твен, нека е демонолатрията, но не и комерсиалните „сатанински” култове, рожба на консуматорското общество. Нека вместо глуповатите съвременни  сатанински ритуали се практикуват гримуарите, класическия уичкрафт (било то британски или нашенски-чернокнижието). От съвременните системи, следващи пътя на лявата ръка, може би най-успешни са Joy Of Satan, Орденът на Фосфорус на Майкъл Форд, Драгон Руж (макар че те не са точно сатанисти – щом призовават и Христос, пък последния албум на Терион едва ли не го и почита!). Не мога да отрека величието и красотата на традицията на Мефистофел, за която говори Гьоте в неговия "Фауст". Както и Марлоу, а авторката Асенат Мейсън в нейната „Книга на Мефистофел” е разгърнала очарователна магическа практика.

Няма как да пропусна да спомена, че съществува и атеистичен поток в сатанизма, който проповядва материализъм, позитивизъм, рационализъм. Някои от тези школи може да имат и някаква мистика, подобно на Лавей, някои може тотално да отричат окултизма и мистицизма и да са неразличими от останалите атеисти. Може отново да се върнем на факта, че Ленин е имал сподвижници сатанисти и е бил под тяхно влияние. Идеите на Хегел пък съвсем не идват от нищото, а са взаимствани много от херметизма и алхимията. Съвременната наука съвсем не е антагонист и чужда на мистиката, а произлиза от матрицата и на магията, особено на алхимията – както твърди Карл Юнг, при това точно потока на „тъмната” магия. Едва ли някой се досеща, че казаното от Дан Браун „Учен=Сатанист” е много по-вярно, отколкото би могло да се допусне!

Що се касае до Joy OF Satan и култът към бог Енки, това е система с огромен потенциал. И колко жалко, че създателите им комерсиализират нещата, вместо да го разгърнат. Основното им мото „непрестанно издигане и самоусъвършенствуване, докато човекът стане бог” е попадение в десятката. От опита, който имам с тяхната система, мога да кажа и добри и лоши неща. Хубавото е, че не учат на деструктивни работи. И в много отношения, за добро или лошо, са безсрамно добри и „светли”. Системата дава развитие, животът ти се подобрява, както и самия ти. Дават основа за магическо духовно израстване. Лошото е, че това стига донякъде и причината е, че насаждат доста глуповати твърдения, че не са разработили системата както трябва, с автентичен шумерски ритуал, а са взимали от тук и от там (като например Лавей), че ползват материали от доста книги, някои от които са от най-вредните и патологични „бели” учения и т.н.Да не говорим, че при все героичните опити да надскочат дуализма (признават че Татко Сатан, Енки е бог и на Светлината, освен на  Мрака), хабят много енергия да гонят и кълнат ангелите и да извършват атаки срещу християнската църква. И поради това немалко от последователите им се обръщат и стават отново християни, при все че в началото групата започва да расте като бройка. Те дават всичко от себе си „да изтощят енергийния вихър на християнската църква „но лошото е, че той се засилва все повече и повече от тези действия. Няма смисъл да се кълнат и атакуват магически ангелите – глупаво е. А и те са толкова християнски, колкото и всичко друго в християнството - ако въобще монотеизма има нещо създадено лично от него, за което те са си дали зор да разяснят добре! Ангелите са си творения на езическия свят и ги е имало още в Шумер. Има статуи на крилати небесни посланици на Боговете, известни като Кабиру (откъдето идва и името Керубим).

Но най-великата бомба е, че между Сатаната и Християнския бог, че и езичеството, не е имало, няма и няма и да има реално противоречие. Има доста исторически следи, че е така. Някога християнската църква, преди появата на Петър и Павел е почитала Сатаната наравно с Христос. Имало е църковна демонология и дяволопоклонство. Славянското чернокнижие е такава следа. Същото се касае и за старото, автентично вещество, където езичество, християнство и дяволопоклонство си подават ръка. Известно е, че има и канонизирани вещици – например Света Валпурга. А гоненията срещу тях по-късно идват именно заради това, че църквата предприема политика, нежелана от предшествениците й. Изгарянето на вещиците е било предприето не заради друго, а заради тайна, която не е трябвало да види свят. Преди това вещерите са били приети от църквата и са се смятали за мъдри хора. Че в първите си векове християнството е практикувало и магия, също е ясно. Хенрих Сенкеевич в своята книга „Quo Vadis” пише, че първите християни са били и велики магсоьници. Правели са отвари, с които са карали конете да бягат по-бързо, и са можели да направят отрязан пръст да поникне отново и други невъобразими неща. Доста коптски текстове свидетелствуват и за това.

Какво е довело до появата на разяждащият, разрушителен дуализъм? Защо хората го поддържат вместо да се борят с него и да го обявят за недъг? Как ще свърши всичко това? Навярно със Страшния съд и Апокалипсиса, който няма да е друго, а просто капитулация на монотеистичните вярвания. Само че ще докарат след себе си купища човешки жертви, разбити животи, вероятно и жестока война. Но така е, глупостта не е нещо безплатно.

Надявам се тази статия да помогне на тези, които търсят своя път в доктрините на Лявата ръка и да ги предпази от грешките и капаните, на които ще попаднат. Надявам се също противниците на тези учения, виждайки в тях школи на Злото, ”Враг”, нещо чудовищно и черно, нещо срещу което трябва да се организират кръстоносни походи и изгаряне на вещици, най-сетне да прогледнат. Ако наистина това е възможно! Но една огромна част от тях са параноици и дон кихотовци, които не могат да живеят без вятърните си мелници. Последователите на повечето такива „черни” култове не са проводници на „злото”, а са объркани, заблудени и манипулирани хора, вярващи си, че са сила. А в действителност са същото мършаво стадо, каквото са  християните. Съвременните учения, претендиращи за сатанизъм не са нищо друго, а творение на комерсиални типове, ловко манипулиращи масите и вадещи пари от сладки приказки, които действат успокояващо на невротици, имащи нужда от „религии възхваляващи невъздържанието”. Уж се борят срещу догмите и разпадането на Системата и контрола, който насажда, но създават догми и рамки, още по-грозни и още по-зловредни.

Аз лично смятам, без да искам да налагам това си мнение, че най-добре е да се следва Средния път, а не Левия или Десния. Такова разделение няма. Насадено е от теософите и е нелепо по своята същност. Може да има такова нещо като Тантра на Лявата Ръка, но това не е същото като левия път. В шаманизма има разделение на шаманите на бял и черен. Белият следва духовете и се обвързва с тях, така прави и демонолатрията и езичеството. Може би атеистичният и материалистичният поток в сатанизма се доближава до пътя на Черния шаман, макар и да не го достигат съвсем. Черните шамани не следват никого и искат всичко да подчинят на себе си и да владеят света сами. Но това все пак е далеч от западното разбиране за „ляв” и „десен” път, на бяла и черна магия, които в езическото минало и на Европа и на Египет е липсвало. Всичко е било едно.

Умишлено използвам метафората „среден път” от учението на Буда, който казва, че той е най-добрия. Докато десния път е път на самоотричане, война със себе си и егото си, път на самообезличаване, отричане от света, материалното, от тялото, левия е тъкмо обратното – невъздържание, задоволяване на всички инстинкти, хедонизъм, земни удоволствия и т.н. В единия случай (белия) ставаш зомби, в другия – се освинваш. Толкова ли не можеш да имаш и от двете неща най-доброто?


http://colorsofmagic.net/index.php/magicheski_materiali/index/%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
   



Гласувай:
6



1. milady - pozdrav ot men :)
29.07.2012 10:21
Statiata vi e 4udesno podnesena ..Axxxx tozi dualizaamm...Kooga 6e go nadsko4im..:)
цитирай
2. hadzapi - Благодаря за мнението Ви,
29.07.2012 15:28
статията наистина е много хубава, затова и я сложих в блога, но тя не е моя. Посочено е откъде я взех :)

Дуализма сами трябва да го надскочим по нашия си личен Път с трудния, Среден, малката пътечка на синхронността и баланса. Колкото повече индивидуални Същности успеят да направят това в себе си, толкова повече и на Колективното информационно поле това ще влияе и ще се разпространява. :)
цитирай
3. krumbelosvet - Има добро и зло. Има живи хора, чийто поглед лекува и успокоява, има и обратното.
15.11.2015 18:18
Човекът е социално същество. Това е даденост, като при кучетата, и обратното при котките. Във всяка обществена група има хора, които не могат да водят и приемат водачи. Те са мнозинство и това е естествено. Ако мразим тая група, те са овце. Ако й симпатизираме, възхищаваме се от водачите. Аз съм кръстен като православен християнин, и не виждам причина да не уважавам паметта на предците си, защото те бяха хора, достойни за уважение и обич. През ум не ми е минавало да измъчвам плътта си, нито да се лишавам от радостите на живота, без да преча на другите, разбира се. Знам какво е любов и омраза и предпочитам първото. Всъщност, съм възпитан в идеалите на просвещението и във възрожденска любов към човека. Споменът за грешките които съм правил и, още повече, говорил, понякога ме карат да ръмжа от досада и срам, даже на улицата, та учудвам минаващите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3799144
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия