Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 22:59 - Победата на духа: Англичанка стана първата жена, преминала сама през Антарктида
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1527 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Англичанката Филисити Астън измина на ските си 1744.5 км в Антарктика, за да докаже на себе си, че може да го направи

image
 

Победата на духа: Англичанка стана първата жена, преминала сама през Антарктида

Когато духът е по-силен от препятствията, тогава човек може да сбъдне мечтите, към които винаги се е стремил. Дори ако мечтата е да прекосиш сам Антарктида, без никаква техника и при температури около -30 градуса.

Англичанката Фелисити Астън сбъдна своята мечта. 34-годишната дама стана първият човек, който прекосява Антарктида сам на ски без помощта на никакви други съоръжения. Тя премина 1084 мили (1744.5 км) за 59 дни, за да стане също първата жена, минала сама през Антарктида - независимо дали без или с подкрепата на техника.

"Физически беше тежко, но психологически беше много по-трудно. Да си сам звучи толкова просто, но кога беше последният ден, в който не сте видели нито един човек? Ходих там седмици, без да видя никого. Чувствах се невероятно самотна", каза Астън пред "Гардиън".

Тя разказва, че сутрините са били най-тежки за нея. "Тогава се появяваха страховете ми." Младата англичанка признава, че понякога се справяла с положително мислене, а друг път плачела силно. В други случаи още със събуждането си си пускала музика, за да се справи с носталгичното настроение.

Астън, която работила като изследовател на в Антарктида през последните три години, теглела две шейни с общо 85 килограма продукти. Времето понякога се разваляло за четири дни и температурите падали до -30 градуса.

"Бях изплашена постоянно през последните два месеца. В последния ден това чувства се засили, защото трябваше да мина през две пукнатини. По-рано по време на пътуването запалката ми отказа и не можах да запазя печката си. Бях наясно, че и най-малкият проблем можеше да доведе до голяма катастрофа", разказва тя.

Англичанката добави, че осъзнала колко е отдалечена от хората. "В живота колко често сте напълно отговорни за собствената си безопасност? Там нямах никаква подкрепа."

image

34-годишната англичанка видяла красивите пейзажи край Южния полюс

image



Астън е участвала в експедиции в Сибир, Гренландия и Арктика. През 2009 г. тя избрала и подготвила осем жени от различни страни, сред които Гана, Индия и Ямайка и на ски заедно с тях стигнали Южния полюс.

От книгата за рекордите "Гинес" отказват да приемат постижението на Астън и да обявят официално, че тя е минала цялото разстояние напълно сама. Причината е, че англичанката два пъти презареждала запасите си. Потвърдено е обаче, че няма друг човек, който да е минал цялото разстояние само на ски.

"Едно от най-странните неща в живота ми се случи три дни, след като напуснах Южния полюс. Тогава видях някакво черно потно на хоризонта. Помислих, че може да е земя или ледено образувание. Постепенно то ставаше по-голямо и по-голямо и накрая се оказаха  двама австралийски скиори, които отиваха към Южния полюс. Никога не ги бях виждала преди, но се поздравихме, все едно бяхме стари приятели. Успяхме само да си поприказваме за малко, защото температурата беше -30 градуса", добави Астън.

Изследователката останала впечатлена от слънчевите картини, които се наблюдават край Южния полюс. "Имаше периоди на лошо време от по три-четири дни. След това се появяваше слънцето и беше като чудо, повдигаше ми настроението."

Астън обясни, че е решила да приеме предизвикателството, тъй като при новината за подобни постижения на други хора винаги се е питала дали и тя може да го направи. "След това беше въпросът да намеря предела на собствените си възможности. В началото бях на ръба на силите си всяка сутрин." Тя определя пътешествието си през Антарктида като истинска привилегия. Наградите, които си е обещала, са червено вино и горещ душ.


http://www.dnevnik.bg/sport/2012/01/25/1752476_pobedata_na_duha_anglichanka_stana_purvata_jena/

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3799934
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия