Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 13:22 - 7 града, които ще изчезнат до 2100 г.
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1956 Коментари: 1 Гласове:
1



Дали светът ще остане същият след приблизително сто години? Едва ли! Вероятно ни чакат огромни промени, които трудно можем да предвидим, но някак вътрешно предусещаме и знаем, че ще се случат.

Въпреки че е трудно да бъде разгадано бъдещето, някои вече предричат, че картата на света със сигурност няма да е същата. Дават и по-конкретни прогнози - за това, че през 2100 г. ще изчезнат такива емблематични градове, каквито в момента са символ на развито общество, икономика и просперитет.

Кои са те и какви са причините за гибелта им? Вижте ги и тях!

 

Град: Сан Франциско, САЩ

Причина: Земетресение

 

image

 

Сан Франциско май няма дори да дочака 2100 г., а ще изчезне преди този предварително определен срок. Според учените от Университета в Калифорния има 75 процента вероятност около 2086 г. в района на Сан Франциско да се случи мащабно земетресение със сила 7 и повече бала по скалата на Рихтер. Градът дори и сега като че ли е заплашен от изчезване, тъй като е един от най-бързо смаляващите се градове на САЩ. Това е свързано с процеса на изселване на гражданите от скъпите и географски опасни крайбрежни райони към вътрешността на страната. Крупно бедствие като земетресение може да ускори този процес неимоверно.

 

Град: Детройт, САЩ

Причина: "Изтичане" на население

 

image

 

Населението на Детройт намалява непрекъснато - от 1950 г. до сега е намаляло с една трета. Очакванията са то да продължи да изчезва бавно, но сигурно. Освен това има и още една мрачна прогноза - безработицата в Детройт през 2030 г. да достигне 10%, което допълнително ще влоши положението. От друга страна, има втора, паралелна прогноза - градът да не изчезне напълно, а да се промени до неузнаваемост. Причината - наред с "изтичането" на населението в центъра, в предградията на Детройт се наблюдава обратната тенденция - непрекъснато разрастване.

Град: Венеция, Италия

Причина: Спадане на нивото на почвата

 

image

 

Градът на романтиката, на красивите канали, на стотиците лодки и прекрасната архитектура. За съжаление Венеция непрекъснато потъва - процес, наблюдаван от стотици години. През миналия век обаче скоростта на този спад в нивото на града нараства значително. За последните 100 години Венеция е "спаднала" с цели 24 см. Правителството има спасителен план, който трябва да защити града от непрекъснато повишаващото се морско равнище. Дали обаче той ще проработи или не, никой не знае. Ако отговорът е отрицателен, то през 2100 г. Венеция няма да фигурира на картата на света.

 

Град: Мексико Сити, Мексико

Причина: Липса на питейна вода и пропадане на почвата

 

image

 

Мексико потъва, макар не в океана. Градът лежи върху воден слой, който е и основният източник на питейна вода за хората тук. Всеки път, когато някой жител на 20-милионното сити пие вода, градът потъва надолу. Според някои оценки през последните 100 години отделни части на града са се спуснали с цели 9 метра! Предполага се, че водният слой се изчерпва, което неминуемо ще доведе до недостиг на вода за бързо растящия град. Потъващите почви и липсата на питейна вода може драстично да доведат от разрастване до изчезване.

Град: Неапол, Италия

Причина: Изригване на вулкан

 

image

 

Вулканът Везувий е довел до драматичното унищожаване на град Помпей през 79 г. преди нашата ера. Преди стотина години той изригва отново, като за последен път мощта му е усетена през 1944 г. Везувий се намира в залива Неапол в Южна Италия, където живеят повече от 4 милиона души. Приблизително половин милиона души живеят в т.нар. "червена зона", разположена в непосредствена близост до вулкана. Хора, които със сигурност ще умрат при изригване на вулкана, ако скоро не бъдат евакуирани. А подобно изригване със сигурност някой ден ще се случи и вероятността то да унищожи Неапол до 2100 г. е много голяма.

 

Град: Тимбукту, Мали

Причина: Превръщане в пустиня

 

image

 

Настъпването на пясъчните дюни към плодородните земи е проблем за редица страни, разположени на юг от Сахара. Най-голяма е опасността за град Тимбукту в Мали. Селището е на възраст повече от 1000 години и е било важен център на ислямското образование през 15 и 16 век. Сега то е заплашено да се превърне в пустинна местност. За да се противопоставят на тази "пустинна атака", в Мали вече работят по няколко проекта, които могат да превърнат земята отново в "зелена" и плодородна. Най-вече се насърчава засаждането на дървета. Въпреки това обаче някои части на града вече са засипани с пясък.

 

Град: Иваново, Русия

Причина: Изселване

 

image

 

Градът е бил център на текстилното производство по времето на СССР. Сега този областен център, разположен на североизток от Москва, има население от 448 000 души, а броят на жителите непрекъснато намалява. Регистрирано е, че броят на жените превишава този на мъжете, нивото на раждаемостта прогресивно намалява, а това на смъртността - се увеличава. Образованите млади хора се отправят към Москва и в града вече практически не съществува никаква съвременна промишленост. Изглежда Иваново е обречен.


http://hicomm.bg/urban/7-grada-koito-shte-izcheznat-do-2100-g.html?read=1

 




Гласувай:
1



1. hadzapi - Много, много неща
02.11.2011 13:24
ще се променят не само за 100 години, а само за 10-20 с израстването на всяко следващо поколение и се променят нещата. Всичко става все по-наситено и ще става още повече. Допреди само 20 години информацията е била с едни темпове по нарастване, а сега е в пъти и нараства все повече и повече. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3809340
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия