Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 23:49 - Кулата на грифоните сбъдва желания в Петербург
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1657 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Алхимици от Квартала на аптекарите създали шифър на щастието

image МИЛА КУДРИНА, МОСКВА 15.10.2011
image         Вече няколко века в един квартал на Санкт Петербург действа магически код, който сбъдва и най-съкровените желания. Шифърът е заключен в стените на Кулата на грифоните. Тя пък е част от секретната химическа лаборатория на една от най-старите аптеки в Русия - аптеката на Вилхелм Пел. Легендата гласи, че там Пел и неговите колеги imageалхимици превръщали обикновен живак в злато, изобретявали еликсири за удължаване на живота и търсели формулата на безсмъртието. В хода на своите експерименти учените открили уникален код, който вършел чудеса, и го записали върху стената на кулата.

„Тайните цифри непрекъснато изчезват и  се появяват,

построявайки се в особен неразгадан до наши дни шифър”, твърдят авторите на поредицата „Градските легенди” на телевизия ТВ3.

Сакралната лаборатория на Пел е разположена на Седма линия на Василиевския остров в Санкт Петербург в Квартала на аптекарите, нареждан сред най-загадъчните места в града. „Появил се е още през 18-и век, но чудеса започнали да се случват, когато през 1847 г. там се заселил руският немец Вилхелм Пел”, разказва пред ТВ3 писателят Александър Мясников. 10 години след това алхимикът открил своята знаменита аптека, в която работели 75 души. Освен това Пел създал цяло фармацевтично производство и огромна лаборатория.

Кварталът на аптекарите не фигурира в нито един екскурзионен маршрут на Петербург, но посветените в imageтайната на този район туристи задължително посещават загадъчното място. Според едно предание съдбата на хората, заселили се там, започва да се променя в положителна насока. Много легенди разказват за внезапен обрат в професионалния и личния им живот. Твърди се, че възходът на Карл Сименс, Ленин и Павел Кузмински тръгнал именно от Седма линия на Висилиевския остров.

Историците свързват тези „съвпадения” с необикновеното влияние на квартала и посочват


Кулата на грифоните за катализатор на щастието.

Тя е висока 11 метра и е разположена във вътрешния двор на imageжилищния комплекс, където се помещавала аптеката на Пел. Позната е още като Кулата на самотния оптимист и Цифровата кула. Странното е, че тухлите на мистичното съоръжение са номерирани. Именно там Пел и неговите съратници провеждали опити по превръщане на обикновен метал в злато. Алхимиците създали и чуден еликсир, който удължавал продължителността и качеството на живота на мъжете. Препаратът се наричал „Спермин” и се изработвал от тестиси на животни. Но любителите на загадъчното твърдят, че най-голямото постижение на Пел бил шифърът на щастието, криещ се в цифрите, изписани върху Кулата на грифоните. Филмът „Градски легенди” разказва, че грифоните са митични същества, които и до днес охраняват тайната на Пел. Те имат глава и криле на орел и тяло на лъв. Мнозина от жителите на Квартала на аптекарите често нощем виждали странни движещи се сенки, наподобяващи летящи същества. Според градската мълва цифрите върху кулата непрекъснато се менят и се построяват в заветния код на успеха. И желанията на човек, попаднал в двора на Пел именно в удачния момент, се сбъдват. Според друга версия, за да превъплътиш в живот своите мечти, трябва да прочетеш всички цифри върху кулата. И в подкрепа на своите твърдения вярващите в чудото на Пел припомнят любопитни факти от историята на Квартала на аптекарите.

През 1853 г. там се нанесъл основателят на руската електротехническа промишленост Карл Сименс. Не минали и пет години, когато славата на младия изобретател обиколила цяла Русия. Благодарение на Сименс Кремъл за първи път бил осветен от електричество по време на коронацията на Александър Трети. В светлини бил облят и прочутият Невски проспект в центъра на Петербург, като електростанцията била разположена върху малък плавателен съд на река Нева.

През 1893 г. в стаята на сестри Невзорови в Квартала на аптекарите Ленин изнесъл доклад пред петербургските марксисти. След това всички знаят как се развива партийната кариера на Владимир Илич. Своя успех дължи на мистериозния район и изобретателят на газовата турбина Павел Кузмински. Той се преселил на Василиевския остров през 1893 г., където завършил своето откритие.

Местните жители разказват и невероятната история на бедния студент Михаил Колчанов. Той наел квартира в тайнствения квартал и неочаквано получил огромно наследство от далечен роднина, за чието съществуване дори не подозирал. Щастието се усмихнало и на малкия Петър, който през 1906 г. осиротял и се скитал без покрив в Квартала на аптекарите. Момчето имало една заветна мечта - топъл дом. Веднъж, когато Петър мръзнел в един от дворовете, към него се приближил богат господин, който го приютил и след време осиновил. Всичко, което малчуганът си пожелал, се сбъднало. Авторите на „Градски легенди” обаче предупреждават, че Кулата на грифоните може да бъде и отмъстителна. Беди и несгоди настигат хората, дошли с лоши намерения.

Къде е границата между обикновеното съвпадение и мистиката, никой не може да каже. Но едно е очевидно -  в двора на Кулата всеки ден идват хора с вярата, че мечтите им ще се сбъднат. Там са съсредоточени надеждите на хиляди, мястото навява мисли за вечното и необяснимото, а Кварталът на аптекарите отдавна се е превърнал в неизменна част на пълния с тайни и загадки Санкт Петербург.

Загадката на цифрите
Мнозина си задават въпроса откъде се вземат цифрите върху Кулата на грифоните и кой го обновява. Легендата разказва, че млад човек, желаещ да разгадае секрета на шифъра на Пел, една нощ проследил възрастна жена, която с четка и боя рисувала мистичните числа върху кулата. Любопитният мъж започнал да разпитва старицата, която обаче не могла да обясни нищо свързано. Жената била неадекватна и се държала все едно външна сила командвала и ръководела действията й.

http://www.monitor.bg/article?id=310900



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786046
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия