Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2011 21:33 - Кралят-дракон на Бутан се ожени за обикновено момиче
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2987 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image

Кралят-дракон на Бутан се ожени за обикновено момиче в древен хималайски манастир-крепост от ХVІІ век. По време на церемонията той ритуално отпи от бокал с амброзия, символизираща вечния живот в будисткия сватбен ритуал. Сватбата в четвъртък бе най-голямото събитие за 2011 г. за откъснатото от света кралство, което бавно се отваря за глобализацията, разказва "Ройтерс".

Крал Цигме Хесар Намгиел Уангчук носеше корона с гарванова глава, а Цетсун Пема - 21-годишна дъщеря на пилот от авиацията, получи корона, обшита с коприна.

image



Церемонията бе предавана на живо в страната с около 700 хиляди души население, която има телевизия едва от 1999 г. Хиляди бутанци в традиционни колоритни облекла се събраха пред древния манастир, докато монасите напяваха, биеха тъпани и разнасяха дим от ароматни смоли.

Завършилият университета в Оксфорд 31-годишен Уангчук пое трона след абдикацията на баща си през 2006 г., постепенно отваря страната за демокрацията и въведе парламентарни избори.

Монархията продължава да е основен стабилизиращ фактор в малката и крехка планинска демокрация, притисната между гигантите Китай и Индия в изпъстрен с конфликти район.

image

image



"Много съм щастлив. Тя е прекрасен човек, много интелигентна. Двамата споделяме нещо голямо - любовта и страстта към изкуството", каза кралят пред журналисти след церемонията.

С вдигането на мъглата над долината Пунакха се разнесе звукът на будистки рогове при пристигането на булката, съпроводена от певци, роднини и монаси. Шествието, предвождано от бял кон, премина по древен мост, водещ към порта на крепостта, от двете страни на която имаше малки живи слончета.

Кралят и баща му влязоха в свещена зала, съхраняваща балсамираното тяло на основателя на Бутан от ХVІІ век. Там те получиха свещени будистки шалове и потир с осветена извара, символизираща вечния живот.

Бащата на краля, съпроводен от четирите си съпруги, предаде осветените шалове на притеснената булка.

image

image



Плакати на младоженците украсяват почти всяка сграда, уличен стълб и кръстовища в столицата Тимфу, намираща се на три часа път. Ученици публикуваха в чест на булката стихове, в които я наричат "луна и цъфнал лотoс". Монаси отслужваха специални молитви в долините на планинското кралство. Националната авиокомпания трябваше да добави извънредни полети, за да отговори на интереса от чужбина.

Бутан, известен още като Земята на гръмотевичния дракон, се представя по света със своите блестящи от сняг върхове и девствени гори като място на хармония, подобна на приказната страна Шангри-ла.

Жителите му и до днес носят традиционни дълги до коленете роби, а властите измерват икономиката не с брутен вътрешен продукт, а с индекс на брутното национално щастие, включващ личното благоденствие и състоянието на околната среда.

image

image



Кралството упорито отказваше да се отвори към света. Туризмът бе разрешен едва през 70-те години, а когато през 50-те пристига първият автомобил, някои бутанци го помислиха за огнегълтащ дракон. Опитът да се въведат светофари в столицата се провали, след като жителите се оплакаха, че съоръженията били много грозни.

Монархът е наричан още "кралят на народа" заради непринудения начин, по който контактува с поданиците си. С рани от спортуването и пригладена назад с гел коса, той е идол на много тийнейджъри и плакати с образа му кичат стените на момичешки стаи чак в Тайланд.

Петият крал на Бутан, фамилиарно наричан от хората К5, осигурява баланс на властта там, където допреди четири години не е имало политически партии. Дори опозицията приветства сватбата като продължаване на монархията и засилване на демокрацията.

Стабилността е важна за страната в район, страдащ от десетилетия насам от конфликти и войни. В съседен Непал комунисти неотдавна отмениха монархията, Индия анексира хималайското кралство Сиким, а Китай окупира Тибет.

image

image



Кралят обича да играе баскетбол и да стреля с лък и живее скромно в къща, където често кани гостите си на чай. През последните месеци той обходи страната надлъж и шир, често ръка за ръка с годеницата си.

По-възрастните още не могат да свикнат с непринудения му маниер и дори не смеят да го погледнат в очите. Младите обаче са щастливи, че могат да разменят няколко думи с него.

След сватбата новото семейство се разходи сред хиляди селяни, събрали се пред манастира-крепост, кралят погали няколко деца по главите и се здрависа с неколцина - нещо абсолютно немислимо при предшествениците му.

image

image

http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/10/13/1176039_kraliat-drakon_na_butan_se_ojeni_za_obiknoveno_momiche/

 




Гласувай:
7



1. mglishev - :)
10.06.2014 11:19
Да живей :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782598
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия