Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2011 23:44 - Най-необикновените пари в света
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2252 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.08.2011 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Снимка: http://billionnews.ru

Парите стоят в основата на нашата цивилизация. Единици са хората в света, които не използват парични средства под каквато и да било форма - монети, банкноти или електронно разплащане. Но освен за плащане на стоки и услуги парите имат и друго "място за изява" - сред колекциите на нумизматите, които ги събират не за постигане на богатство, а просто за удоволствие. Те безспорно биха оценили тези странни пари, които ще ви представим сега. Сигурни сме, че ще останете изненадани от вида на някои от тях.

 

С лика на герои от "Междузвездни войни"

В малката тихоокеанска държава Ниуe е много трудно човек да изкарва пари. Затова местните сами решили да изработят уникални монети, чрез продажбата на които да спечелят някой и друг долар. Серията монети е необичайна - тя е с изображенията на най-известните герои от култовата кино сага "Междузвездни войни". Цената на една монета е 390 щатски долара.

 

image

 

Сърце с принцеса Даяна

Целият свят обичаше принцеса Даяна и след смъртта й потъна в скръб заради трагичната й загуба. Чаровната, мила и искрена управничка явно е почитана и на остров Кук, където преди време (през 2007 г.) по случай 10-годишнината от гибелта на Даяна създадоха нестандартна монета с нейното изображение. Тя е с необичайна форма на сърце и върху нея се вижда лицето на принцесата, годините на раждането и смъртта й, както и една разцъфнала роза. Въпреки че усмивката на Даяна върху монетата изглежда по-скоро зловеща, отколкото чаровна, жестът е изключително мил.

 

image
 

Монета с QR код

За тази монета писахме неотдавна. Сега обаче ще я споменем отново, тъй като тя съвсем напълно заслужава да се нареди сред останалите си нетипични "събратя". Монетата с QR код е изсечена от Кралския монетен двор на Холандия. Върху сребърните и златните монети от серията може да видите изображение на кралица Беатрис. Стойността им е съответно 5 и 10 евро.

 

 image

 

Пластмасови банкноти

В целия свят все повече пластмасовите дебитни и кредитни карти изместват банкнотите. В някои страни обаче - Канада например, има пластмасови банкноти, с които се плаща по традиционния начин. Тези пари са много по-надеждни и дълготрайни, отколкото стандартните банкноти от хартия.

 

image

 

Разглобяващи се монети

Продуктите IKEA и LEGO вдъхновили дизайнера Мак Фунамицу да създаде тези разглобяващи и сглобяващи се монети. Една такава монета от долар може да бъде разделена на четири части от по 25 цента всяка, а също - на една част от 50 цента и две по 25 цента. Идейно и нестандартно!

 

 image

 

Банкнота от 1 млн. долара

Към момента най-големият номинал на една доларова банкнота е $100. Преди обаче е имало и други суми като 200, 500 и 1000. Вижте и тази банкнота от 1 млн. долара! Наистина такива банкноти са пускани само в сувенирен вариант, но е интересно да ги види човек. Например - през 1988 г. такава банкнота е служела като членски билет в Международния клуб на милионера.

 

 

 image

 

Единица с двадесет нули отзад

Най-голямата по номинал банкнота в света е пусната през 1946 г. в Унгария - в условията на огромна следвоенна инфлация и деноминация. Номиналът й е равен на 100 квинтилиона пенго (валутната унгарска единица по това време) - число, представляващо единица с 20 нули след себе си.

 

image

 

Светещи пари

Всеки знае колко е трудно да се броят пари в тъмнината или при лошо осветление. Спокойно - скоро може да има решение за този проблем. Парите Luminous Paper Money са концепт на светещи в тъмното банкноти. Според проекта всеки номинал трябва да излъчва различен цвят светлина. Чудесна идея!

 

image

 

Обемни монети

В Сомалия май нямат доверие на плоските стандартни монети, тъй като там вече има нови, необичайни пари. Това са обемни монети с формата на пирамиди, кубове, цилиндри, конуси, сфери.

Може би обаче са малко неудобни за носене...

 

 

 image

 

Сграда с номинал 1000 лита

Това не е точно монета, с която може да платите за нещо, което сте купили. Това е офис центърът на Easy Office в литовския град Каунас, който изглежда на външен вид като истинска банкнота. Тя е с несъществуващия в момента номинал от 1000 лита.

 

image

 

 

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3797401
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия