Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 16:34 - Още истории относно Атлантида
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1820 Коментари: 0 Гласове:
1



АТЛАНТИДА В АТЛАНТИКА


На остров в Атлантическия океан някога съществувала развита цивилизация. Жителите на тази страна научили древните египтяни и маи как да измерват времето, да строят пирамиди и много други неща. Именно атлантите заложили в египетските пирамиди множество различни числа, все едно адресирали послание към потомците.

Но преди 11 500 години на Земята паднал метеорит (или комета), предизвиквайки гибелта на Атлантида. Падането на метеорита пробудило спящите вулкани. Започнали изригвания, земетресения. Падането на метеорита и потъването на Атлантида под водата предизвикали гигантска вълна, която временно заляла Европа, Египет, Мала Азия, Америка, Южна и Източна Азия. Тази вълна погубила мамутите в далечен Сибир, превръщайки ги в “гробища” от стада. Заради падането на метеорита земната ос се изместила, което довело до климатични изменения. Спасилите се атланТи се разпръснали по целия свят, разпространявайки историята за гибелта на Атлантида.

Това е версията, която може да се приеме за каноническа за привържениците на Атлантида в Атлантика.

През 1665 г., в своята книга “Mundus subterraneus” (“Подземния свят”), немският йезуит Атанасий Кирхер показва, че Атлантида е съществувала в Атлантическия океан и давал карта на контурите й. Интересен е факта, че тези контури съответстват точно на линиите в дълбините на океана, които били неизвестни по онова време.

През ХІХ в. И. Донели пише книгата “Атлантида, допотопния свят”, която е приета за “библия” от атлантолозите. Той поставя Атлантида на същото място както и Кирхер, но намалява размерите й. За него Атлантида била библейския рай, място на пребиваване на гръцките богове и страна на култа към Слънцето!

Донели приема митологията за една от главните опорни точки във версията за съществуването на Атлантида. Достатъчно обективно, този митологичен аспект е изложен в книгата на Л.Штеген.


МИТОЛОГИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА АТЛАНТИДА

Легенди за потопа

Те се срещат почти при всички народи, с изключение на Африка (без Египет), Австралия и северната част на Евразия. Почти всички расказват, че Боговете/Бог веднъж залял цялата земя с вода/пиво (обикновенно, заради греховете на хората), започнал пожар (небето пада, земята се тресе, появява се планина бълваща пламък) и всички хора потънали (превърнали се в риби, в камъни). Останал само един (двама) души, които Боговете/Бог били предупредили за потопа, тъй като водели праведен живот. Тези хора (или човек), обикновенно мъж и жена /брат или сестра/ или Ной и семейството му, се качват на лодка/черупка/ковчег и плават. След това достигат до планина (но не във всички раскази), пускат птица, която да разузнае какво има напред (в множество случаи, това е изкусно вмъкване, от страна на мисионери, на библейските християнски митове в езическите митове).


Легенди за пришълците от Запад (Стария Свят)

Срещат се при някои народи от Стария Свят, в частност, при египтяните и вавилонците. От Запад пристига непознат, говорещ на неизвестен език. Той обучава хората да изработват оръжия, да строят градове, да броят и отмерват времето, да правят вино и бира…

Легенди за пристигане от Изток (Новия Свят)

Срещат се при някои народи на Америка.

В тях се разказва, че този народ пристигнал някога от Изток (от остров), възможно е по-това време да се е случил катаклизъм, оцелелите се отправили на Запад, където основали страна/град/народ.

Легенди за космически катастрофи

Срещат се у някои народи.

От небето паднал камък (Луна, Слънце, Змей, Дракон, нещо друго), после започнал пожар (потоп, земята се разтресла и т.н.). След като всичко това приключило хората се пръснали по земята.

Попадайки на подобна легенда, атлантолозите започват да търсят (и намират) в нея доказателства за съществуването на Атлантида. Например, узнавайки, че в “Калевал” се споменава за земетресение и големи приливи (обикновенно височината на приливите в Балтика е няколко сантиметра), атлантолозите направили извода, че много отдавна Земята притеглила Луната, което и било причина за повишаването на приливите. Това събитие било запомнено и по-късно преразказвано от хората. Митовете често дават на атлантолозите възможност да “докажат” своите теории, дори и най-безумните.


СХОДСТВО В КУЛТУРИТЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА АТЛАНТИКА

Атлантолозите обръщат внимание на това, че в Египет и Мексико се строят пирамиди, правят се каменни саркофази, мъртвите се мумифицират, използва се сходно йероглифно писмо, и в Египет и в Мексико има обособени жречески касти, култ към слънцето, сходна система в изчисляване на времето и доста развита астрономия. Някои анлантолози приемат, че атстеките, инките, маите и египтяните са били ученици на атлантите, които са долетяли (доплували) по техните земи след катастрофата (Озирис в Египет и Кецалкоатл в Америка).


ЗАГАДКАТА НА МОРСКИТЕ ЗМИОРКИ

Още Аристотел е забелязал, че във водите на Средиземно море могат да се срещнат змиорки само от женски пол. За тяхното появяване, “рибите без бащи”, съществували много теории. Още в края на ХІХ се смятало, че змиорките се раждат живи и са “деца” на един от видовете риби. Едва през 1904 година, датският ихтиолог И.Шмид разрешил тази загадка. Змиорките се излюпват от хайвер в Саргасово море. През втората година от живота си те мигрират към бреговете на Европа. Там самките се изкачват нагоре по течението на реките и прекарват около две години, после се завръщат в Саргасово море, където преминава брачния им период и изхвърлят хайвера си. Такова поведение при морските змиорки може лесно да се обясни, ако се приеме, че преди много години на мястото на Саргасово море са били разположени бреговете на Атлантида, където е преминавало тяхното детство. Топлото течение Голфстрим ги е отнасяло към бреговете на Европа, а после обратно течение ги е връщало назад.


ГИБЕЛТА НА АТЛАНТИДА

Падане на астероид или късове от комета

За да обяснят гибелта на Атлантида, привържениците на теорията за нейното местонахождение в Атлантика, най-често се позовават на теории за космически катастрофи.

Г. Р. Карли пръв свързал гибелта на Атлантида с появата на комета още през 1784 г.

През 1914 г. С.Башински предположил, че самата Австралия е остатък от астероида. Неговата хипотеза обаче, няма никакви геологически основания.

Полският астроном М.М. Каменский стигнал до заключението, че Атлантида е загинала заради кометата Галея, преминала през 9541 г.пр.н.е.

Полският атлантолог Л. Зайдлер също смята, че Атлантида е потънала при сблъсъка на кометата Галея със Земята.

Немският атлантолог О. Мук изучавал следите от падането на Каролинския метеорит (диаметър 10 км., маса 200 млд. Тона, скорост 20 км/сек) и стигнал до извода, че той е причина за гибелта на Атлантида. Силата на удара била еквивалентна на взрива на 30 хиляди водородни бомби.

Главни “специалисти” по сблъсъка на Земята с космически обекти са О. Мук и Л. Зайдлер.

И двамата автори и техните предшественици и последователи привеждат няколко обстоятелства в полза на теорията за подобна катастрофа.

1. При някои народи съществуват митове за необичайни атмосферни явления.

2. На повърхността на Земята са намерени няколко метеоритни кратера. На тази база може да се предположи, че в миналото са падали метеорити с огромни размери.

3. Съществуват тълкувания на календара на маите, според които може да се установи датата на падане на метеорита.

Сред митовете най-известен се явява мита за Фаетон, разказващ, че обитателите на северните райони изведнъж почувствали топлина, а жителите на тропиците - студ. Но както отбелязва Зденек Кукал, “във всеки случай е смело да се предполага, че някога в Земята се е сблъскала комета и е отклонила нейната ос на въртене”. Но Л. Зайдлер например, се отнася съвсем сериозно към подобно твърдение.

Същият Зденек Кукал намира следи за падането на метеорит и във водните и в слънчевите часовници на египтяни и маи, отбелязвайки, че на екватора те са показвали точно време. По-нататък, той прави извода, че някога остта на въртене на Земята е била наклонена по различно, Египет се е намирал на Екватора. Тогава значи атлантците са научили двата народа да изработват часовници.


ПРИВЛИЧАНЕ НА ЛУНАТА


През 1912 г. австрийският инженер Гербигер предлага “Учение за космическия лед”, в съответствие с което, Земята имала най-малко четири спътника. Преди 22"000 години последната луна паднала на земята, а преди 11"500 години Луната, която познаваме днес, била привлечена от Земята. Това събитие станало причина за трагичната гибел на Атлантида. Под действие на Лунната гравитация се появил силен океански прилив от полюсите към екватора и Атлантида била потопена във вода.

Контра аргументи против тази теория

Зденек Кукал привежда следните контра аргументи против теорията за падането на какъвто и да било космически обект преди 11"500 години в Атлантическия океан или Средиземно море.

1. На Азорските, Канарските и островите на Зеления нос, в Исландия и на дъното на Атлантика има неповредени отлагания от плейстоцена и горния третичен период.

2. Магнитните аномалии в района на Средния Атлантически хребет нямат нарушения.

3. В Атлантика малко лавинни отлагания са на по-малко от 11"500 години.

4. Няма повишена концентрация на неземни материали в слоя от преди 11"500 години.

Всичко казано за Атлантическия океан, с много малко промени, се отнася и до Средиземно море.

Трябва също да се отбележи, че хипотезите от този род игнорират един прост факт - падането на Земята на астероид или спътник с такава голяма маса, която да причини подобна по мащаб геологична катастрофа, би довело до толкова голямо повишаване на температурата, че почти всичко живо на Земята да измре. От друга страна, метеорит с по-малка маса не би могъл да изпрати на морското дъно остров с по-големи размери. Следователно едва ли причината за катастрофата може да се търси в падането на космически обект.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785346
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия