Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 16:27 - НОВА ХИПОТЕЗА: АТЛАНТИДА БИЛА В КАРИБСКО МОРЕ
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1617 Коментари: 0 Гласове:
1



Митичната Атлантида отдавна вълнува въображението на търсачите на силни усещания и не е изненада, че отново гръмва сензационната новина, че на загадката е сложен край и потъналият град лежи на дъното на Карибско море.  Съобщението е на група археолози, които отказват да съобщят точното местонахождение на своето гениално откритие, писа в. "Дейли мейл". Може би е близко до Куба, предположиха някои експерти. Археолозите обаче пазят строга тайна, докато не съберат пари, за да могат да направят подводни проучвания. Засега са пуснали в интернет поредица от снимки, направени в море. Според тях изображенията са развалините на голям град, по-стар от египетските пирамиди.

Дали настина в крайна сметка са открити останките на една изгубена цивилизация, която според митовете е притежавала знание, богатство и власт, надминаващи всички наши днешни представи?

Дори най-големите скептици не смеят категорично да се противопоставят на новите твърдения, защото все пак всичко е възможно, пише в. "Дейли мейл". В началото на тази година британски инженер излезе с твърдение, че е намерил местоположението на потъналата Атлантида благодарение на Гугъл. 38-годишният инженер от Честър Бърни Бамфорд сърфирал из търсачката "Гугъл оушън", която дава възможност да се разглежда животът под водата чрез сателитни снимки, когато попаднал на идеален правоъгълник от пресичащи се линии. Мъжът твърди, че всъщност правоъгълникът представлява въздушна снимка на потъналия град. Откритието на британеца бе локализирано недалеч от Канарските острови на дъното на Атлантическия океан. Един от изтъкнатите специалисти по Атлантида доктор Чарлс Орсър от Нюйоркския университет заяви, че си заслужава мястото да се изследва по-внимателно. Говорител на "Гугъл оушън" обаче каза, че снимката няма нищо общо с Изгубения град и загадъчните кръстосващи се линии са просто сонарни данни, събрани при картографирането на океанското дъно. Линиите отразяват пътя на корабите със сонарите, допълниха от "Гугъл оушън".

Първи митичната цивилизация описва гръцкият философ Платон (427-347 пр. Хр.) в диалога си "Критий". От тогава множество археолози и геолози търсят Атлантида. Има над 200 000 тома изписани по въпроса. Предположенията са най-различни. Германските учени Зигфрид и Христиан Шопе например твърдят, че Атлантида се намира на северното крайбрежие на Черно море. Преди 7500 г. тя била погълната от надигналото се море. Тогава морското равнище било 130 м по-ниско от сега. Но придошла вода от Мраморно море и потопът залял 100 000 кв.км. Американският архитект Робърт Сармаст пък вярва, че останките от Атлантида са на 80 км преди южното крайбрежие на Кипър. На дълбочина 1500 м той открива "безброй останки от улици, канализация и високи стени". Руините обаче са под слой от кал и тиня и трудно се изследват. Френският геолог Жак Колина-Жирар предполага пък, че Атлантида е преди Гибралтар, на южния край на Испания. При изследвания той открива, че в тази област някога е имало няколко острова. Един от тях, 14 км дълъг и 5 км широк, е бил на мястото, където Платон локализира митичната земя. Само че Платон описва Атлантида по-голяма от Либия и Азия, взети заедно. Според Колина-Жирар обаче това се дължало на грешка при превода на мерните единици.

Колкото и да е странно, когато на о. Йонагуни, разположен край южния японски град Окинава, е открита странна пирамида, някои от предположенията също я свързаха с Атлантида. През 2007 г. шведски изследователи твърдят, че са я открили в Северно море. Друга теза на Е. Цангер е, че Атлантида всъщност била Троя. А трети изследователи се насочват към островите Крит и Тира. Минойската култура на тези острови загива след голяма катастрофа половин хилядолетие преди новата ера, станала от изригването на вулкана на остров Санторин. Сред защитниците на подобна хипотеза е най-известният изследовател на морските дълбини, френският учен Жак-Ив Кусто, който открива на периферията на подводния остров Тира остатъци от съоръжения, свидетелстващи за това, че там наистина е имало град.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-12-22&article=306908

..............................................................

ЖИТЕЛИТЕ Й ПАЗЕЛИ УНИКАЛНИ ЗНАНИЯ


Според описанията на Платон в диалога "Критий" Атлантида е унищожена от природно бедствие (вероятно земетресение или цунами) около 9000 г. преди епохата, в която философът е живял. Диалогът е от 360 г. пр. Хр. Познанието на Платон идва от Солон, атински законодател и философ, посетил Египет и тогавашната му столица град Саис, където жреци му показали колона с разказа за Атлантида. В "Критий" се разказва как древногръцките богове разделили земята, за да може всеки да притежава част. На бога на моретата Посейдон била завещана Атлантида. Тук живеела местна жена, в която Посейдон се влюбил и която му родила пет двойки мъжки близнаци. Най-възрастният от тях - Атлас, бил законният владетел на целия остров и океана (днешния Атлантически океан) и рождената му планина, както и заобикалящите я местности. Братът близнак на Атлас получил най-източната част от острова, чиято северна част е срещу Кадис, град в Южна Испания. Останалите двойки близнаци "били обитателите и владетелите на различни острови в открито море". Посейдон издълбал вътрешната планина, където живеела любимата му, под формата на дворец, който обградил с три кръгообразни рова с все по-голяма ширина. Жителите на Атлантида построили мостове на север от планината, като направили път към останалата част на острова. Издълбали огромен канал към морето и успоредно на мостовете прокопали тунели в скалните кръгове, така че кораби да могат да стигат до града покрай планината. Всеки проход към града бил пазен от порти и кули, а стена обграждала всеки от градските кръгове. Самите стени били построени от червени, бели и черни скали, които били извадени от рововете и били покрити съответно с месинг, калай и смес от други метали. Атлантите били хора със светла кожа и синеоки. Според Платон, били миролюбив и честен народ, трудели се много и имали блестящ ум. Някои твърдят, че владеели уникални знания и дори от тях египтяните научили как се вдигат пирамиди.

Според "Критий" 9000 г. преди написването на диалога избухнала война между тези, които живеели отвъд колоните на Херкулес, и тези, които живеели зад тях. Жителите на Атлантида завладели Средиземноморието чак до Египет.


Диана Динева



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785978
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия