Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2020 18:54 - ДРЕВНОТО обръщение на българите към своите владетели, според историческите извори!
Автор: hadzapi Категория: История   
Прочетен: 1446 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДРЕВНОТО обръщение на българите към своите владетели, според историческите извори!

От края на VІІ век има доказателства за титлата КАН при българите в извратената форма каган, но малцина са обръщали внимание. При това е спомената заедно с ромейската титла „архонт”.
Ще цитирам две сведения:
1.) В „Деянията на Св.Димитрий” (VІІв.) са отбелязани думите на куберовите съветници: „..Кувер трябва да владее всички и да стане предводител (ᾃρχοντα) и хаган (χάγανον)” [ГИБИ., Т. ІІІ, - С. 1960, с. 160]. В друг извор от ХІІ в., дори е обяснено значението на хаган.
2.) "Дуклянски летопис": „Предвождал ги някой си Борис, когото на свой език наричали каган, което на наш език отговаря на император” [ЛИБИ, Т. ІІІ, С. – 1965, с. 170; Венедиков, Ив. Военно и административно у-во на България през ІХ век. – С., 1979, с. 57].
Точно поради това, че титлата канасубиги е еквивалентна на ромейската император, в Константинопол не искат да знаят за нея.
Прилагам и „Шуменския надпис”(№13), където лично владетелят Маламир е разпоредил паралелно да са записани титлите му – българската канасубиги и ромейската архонт, т.ест. със значение император на българите и от бога владетел (архонт).
Ще споделя и нещо повече. По обясними причини (най-вече политически и икономически) се ползват руски и западни преводи на редица исторически извори. Наскоро преглеждах извадки от "История на Армения" (V в) от Фавстос Бузант (Павсдос Пюзант) - Вж: [ПИБИ. Древните българи и земите на Балканския п-в до VІІ в., т. І. ИК. Тангра ТанНакРа. - С., 2002, с. 27-28].
Цитатите са превод от руски на Ат. Стаматов и навсякъде е изписана титлата княз, князете и т.н....
Направих си труда да погледна руското издание от Ереван, 1953 г., където открих коректно обяснение за титлата. Оказа се, че в арменския оригинал навсякъде е записано "ишхан" или "иш-кан", валидна за подопечните на арменските владетели. Излиза, че практиката на историците днес, не се различава много от тази на преписвачите през Средновековието: някой добросъвестно преписал, друг от него и грешките се повтарят.
За великите управници е използвана "хан-иш-хан", т.е. "кан на под-кановете". Според мен, е взаимствана от владетеля на древна Бактрия, през 128 г., който е познат с наименованието Канишка І. Всъщност истинското му име не се знае, но се споменава прозвището му - Уанандо-баголагу, отпращащо към епитета "вананд". Предходното Канишка е титлата му, т.е. кан-иш-кан (кан над кановете).
Специфичното българско значение на канасубиги със сигурност се крие в последвалото указание в надписите на Омуртаг (№57) и Маламир (№13), което е: „от бога архонт”. Ако се разчлени словосъчетанието получаваме - кан-асу-биги, откъдето: кан (император), асу-биги (богоозарен, богопомазан – от Асура в Ригведа=бог, дух + индоевропейския корен бага = озарен, помазан).
Пълната танскрибция: ИМПЕРАТОРЪТ БОГООЗАРЕН Омуртаг, или Маламир, ОТ БОГА ВЛАДЕТЕЛ (архонт)…и пр. Разчленяването на израза кан-асу-биги не е плод на приумица, а отговаря на строги правила.
В средата на думата не случайно е понятието „Асу”, което е част от Асура=бог, дух. От него произлиза и названието на асирийския бог Ашур, който в своята същност е проекция на върховния месопотамски бог Мардукан (Марду-кан = небесен император).
Поводът за този вариант на разчленяване е в заключителното изречение към добавката с имената на българските владетели от „Именника”, в частта от „Елински летописец” – „Преди така назованите асирийски царе царува, както казахме, и Новохудоносор” [За повече вж.: Хърст – Стойчев, Д. Древното летоброене на българите. Няколко щриха за българската хронология до Х в. – Рс. 2009].

Засега единственото доказателство за правилното разчленяване на титлата „кансубиги” се съдържа в околовръстния надпис върху медальона на Омуртаг: CAN–ESY–BHГI ΩMOРTAГ. Делението не е случайно! Доводите са в публикацията ми, а изводът е: КАН-АСО-БИГИ ОМУРТАГ. В превод: ИМПЕРАТОР БОГООЗАРЕН ОМУРТАГ.

Ще споделя и нещо за хунския император!
За първи път титлата шан-ю на Мао-тун (Моде) се споменава от китайския летописец Бан-гу в „История на ранната хан” (към 200 г. пр. н.е.).
Идеята за взаимстване на обръщението шан-ю, откриваме още в III хил. пр. Х
р., при титлата на обединителя на Шумер и Акад, Саргон Стари (Šarukin Šarrum-ken, Šar-ken „легитимен цар, 2316-2261 или 2637-2582 г. пр. Хр.), който, след като разширил границите на своята държава, се самопровъзгласил за цар на четирите посоки на света“.
Същата абривиетура откриваме и при хунския владетел. [Стоянов, В. Валеристика полихисторика І. Избрани приноси към гранични области на историята. – БАН. С., 2011, с. 428-442].
Тази съпоставка подкрепя идеята ми, че титлата кан (шан) се разпространява северно от Месопотамия, към Евразия след ІІІ-хилядолетие пр. н.е. От китайските източници се знае, че преди Моде да се провъзгласи за шан-ю на хсиунг-ну (китаиското нариц. за хуни), е бил дълго време заложник на юе-джи (тохарите), които са владеели хуните.
Юеджите-тохари са разполагали със значителни територии в Ср. Азия и контактите им с Месопотамия са първостепенни, спрямо хуните и китайците. Моде реформира хунската империя, според административната с-ма. на тохарите, които са разбити и постепенно мигрират на запад.

И за древен Китай!
Първоначалната титла на китайския император за периода от 2696 г. пр. н.е. до 207 г. от н.е. е ХУАНДИ. Това съвсем точно е обяснено от китайския хронист Съма-Циен в "Исторически записки" и "Бамбукови анали".
В историческите съчинения
титлата Ху-ан-ди е обяснена съвсем просто. Ще дам пример с наследника на китайския император Шъ Хуанди (259-210 пр. н.е.). Престолонаследникът носил името Ху-Хай, но когато станал император се назовал Ерш Хуанди, което значи - втори император основател! [Вж.: Йотов, Ст. Страници от историята на Китай, Пергаментпрес 2012, с. 152].
Титлата хан, за китайския владетел е въведена през ХІІ в., под въздействието на тунгуската династия!

Накрая ще напиша още един довод, за да приключа по темата! Арамейското име на Христос е Йешуа! Преводите на гръцки и латински на Библията, променя името на Месията. Така арамейското име Йешуа става първо IESSOUS -ИИСУС на гръцки и накрая на латиница - ИСУС( Jesus).
Ако някой е имал съмнения, че втората и третата част от титлата Кан-есу-биги, от медальона на Омуртаг, не означава богоозарени или богоосветени, ще повторя: Арамейското Есу, Асу, Ашу произлиза от месопотамския корен за Бог.

В "Хронография" Продължителят на Теофан нарича българският владетел Омуртаг - "Мортагон, от Бога василевс на българите" [ГИБИ. Т. 5, С., 1964, с. 114]. Обръщението е много важно, защото най-крайната дата за написване на произведението е в средата на Х в.
В същото произведение летописецът използва и титлата архонт, но като определение (в смисъл на водач, предводител).
Явно след признаването на Петър І за български василевс, вече не са съществували пречки да се записва истинското значение на българската титла канасубиги.

Написано  от  Данаил Стойчев,  взето от Фейсбук  групата "Искам да  знам"





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801048
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия